Борисов от Брюксел: Всяко затваряне на икономиките ще бъде фатално

Премиерът застана твърдо зад борбата с климатичните промени
15 окт 2020 17:10, Нели Христова
171
Борисов от Брюксел: Всяко затваряне на икономиките ще бъде фатално
Снимка: БГНЕС

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. „Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

В този контекст той разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности.

„Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи“, подчерта премиерът Борисов. Той добави, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.

Българският премиер обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени днес на заседанието на Европейския съвет.

„Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС“, категоричен бе премиерът Борисов.

Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания. „Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно“, добави министър-председателят Борисов.

Българският премиер приветства Европейската комисия, която много усилено работи по създаването на единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID-19. „Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално“, каза още премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
бацо преди 3 години
И как това може да бъде постигнато след мутренските ти изпълнения - 40% по малко емисии. Пък за англичаните не бери грижи точно ти.
116
1
 
1
 
! Отговори
коректив преди 3 години
Брей ,тук пълно с червени *** и интелектуални хемороиди, бе!
115
2
 
2
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Глупавият човек си личи, когато взема отношение по всички въпроси, а няма знания за това.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129Ехх, не се ли научихте вече, че освен, че отказва остава (нали трябва да се кръде колкото може), за друго на това правителство не може да се вярва! Днес са категорични, че няма евентуалната ваксина да е задължителна, но след като фармацефтична компания Х спусне приличен рушвет (стимул),туко виж размислили и бъдещата ваксина станала задължителна... На рушветъджий вяра нямай
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовВие г-н Велмазов, защо се имате за говорител на цялата нация?Може би пък един много голям процен от тази нация осъзнава какви безчинства се извършват в държавата и изобщо не е съгласна с Вас!
112
4
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и уважение, господин Борисов ! Най-уважаваният и успешен политил не само у нас , но и в Европа ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !!!!!!!!!!!
111
4
 
1
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
Затваряйте болниците и отваряйте гробищата.Като не искате да затворите училищата и кръчмите....
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 132Тоя па кой беше?Трябва ли да го познавам този... Румен?Аз имам очи и вярвам на това, което виждам.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
131- ТИ ИНФОТО НА РУМЕН ПЕТКОВ ЛИ ИЗПОЛЗВАШ, ЗАЩОТО ЗВУЧИШ КАТО НЕГОВИТЕ ЛЪЖИ- КОЙТО ИМА ОЧИ ЩЕ ВИДИ КАКВО СЕ ПРАВИ. ОТ НОЕМВРИ ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА, ДО ТОГАВА СМЕЛО ОТВАРЯЙ ОЛАФ, БГ ПРОКУРАТУРА И ПИШИ ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, ЗАЩОТО ЮЛИ 2008Г НА БСП УПРАВЛЕНИЯ БЯХА СПРЕНИ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ НАД 500 МИЛИОНА ЕВРО ПО ПРОГРАМИ ФАР, ИСПА, САПАРД ЗА КРУПНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ, А РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ АГЕНЦИИ ОСТАНАХА БЕЗ ЛИЗЕНЗИИ- ИМА ИНТЕРНЕТ И НЕ МОЖЕШ ДА ЛЪЖИШ НА ЕДРО.
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя нашата вече е затворена май.Като гледам снимки на родните ни магистрали в строеж, ни магистрали виждам, ни работници (работят като пчелички ама само когато се снимат с бате Бойко), ни строителна техника, ни дяволи!Виждат се само някакви изкопи и стари шосета - и от София до Калотина, и от Ботевград до Видин!
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
води българските деца към кастрация чрез ваксинацията на СЗО...Уфф... 1. Ваксина НЯМА. 2. Дори да има някога си в далечното бъдеще, колко пъти правителството потвърди, че НЯМА да е задължителна? 3. Ваксините и в най-смелите теории на конспирацията никога не са били свързвани с кастрация, а с аутизма. Бъркате ги с хормоните в пилетата.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А напролет какво беше... Сега съвсем друго...
105
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден, в който Тиквата е на власт, е фатален за България.
104
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Така гледаше Тато,когато.....,нали се сещате-започна разиграването на цирка,наречен демокрация.Иде бодрата ти смяна,Бойкоооооооооооооо!Не`а да се плашиш,коп.еУе.
103
1
 
7
 
! Отговори
Баба Роза преди 3 години
Сетила се Мара да се прибра, наш Пинокио пак цъфна като майска роза. Предлагам да си открием наша книга за РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС - РЕКОРДНИТЕ БИСЕРИ НА НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО, разбиращи, можещи, компетентни, тесни специалисти и прочие с тест за интелигеност Q -0. Наглост, безкрупоулност до безбожие, а се правят че вярват в Господ. Пълно лицемерие и бездушие.
102
4
 
2
 
! Отговори
Чекай преди 3 години
само да видиш боцеслед 2 седмици каква песен ще пее.Тая висока смъртност говори само за едно - заразата е поголовно навсякаде. Очаквайте 5 хилки и 200-300 на ден. Сещайте се какво
101
1
 
6
 
! Отговори
Сега така говори преди 3 години
А на 1 юни каза, над 100 бройки на ден, връщаме мерките. Пинокио е като първолак пред тоя гнусен лъжлив екземпляр на хомо сапиенс.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква икономика бе *** ? Ти отдавна я съсипа .
99
1
 
4
 
! Отговори
Козяк преди 3 години
Родната земя за него вече е кошмар, в Брюксел той се чуствува в своя елемент. Дали пък Урсула няма да го вземе за личен асистент? И да да подсказва и разработва абстрактни стратегически направления на ЕС. Напр.: " Само ако сме единни ще сме ние!", "Ние сме силни, защото сме единни!", " Затварянето на икономиката е ...", " Дайте да се консолидираме!"и т.н. Та следете му мислите и ще се уверите че този човек разбира от всичко и става за всичко. Да се гордеем с него и да пожелаем да остане там!
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледа на човек, който е учил как се развива маркуч в гориста местност.