Гешев се похвали пред депутатите: Трайни успехи на прокуратурата!

БСП отново му поиска оставката, докладът му бил само статистика
Обновена: 15 окт 2020 17:30 | 15 окт 2020 17:00, Камелия Цветанова
59
Гешев се похвали пред депутатите: Трайни успехи на прокуратурата!
Снимка: БГНЕС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Главният прокурор Иван Гешев отсече пред парламента, че трайно се подобрява работата на прокуратурата. Той представи 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение.
 
Според него нито един европейски прокурор няма да постигне по-добри резултати при действащите НК и НПК.
 
Гешев отчете спад на битовата престъпност, на кражбите на коли, на грабежите и с цели 9% на ало измамите.
 
Той акцентира и върху постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%, както и на оправданите лица с влязъл сила съдебен акт, които са едва 1,9%.
 
Иван Гешев обърна и внимание на някои конкретни досъдебни производства, започвайки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай.
Още по темата
В момента се водят две разследвания срещу Васил Божков и още 10 души с много обвинения, обяви Иван Гешев като говорейки за Божков, той го нарича с "укриващото се лице в Дубай".
 
Въпреки че все още няма експертна оценка на културно-историческите ценности от колекцията на Васил Божков, главният прокурор обяви предварителни оценки. По думите му, 1 млн. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция е на стойност малко под 7 млн. Евро. Той се ангажира да бъдат наети най-добрите международни експерти и да обяви пред обществото истинската стойност на артефактите.
 
Второто разследване срещу Божков касае организирана престъпна група за чисто криминална дейност – убийства, опити за изнасилвания и принуда. Предмет на разследване по това досъдебно производство са убийствата на Йордан Динев, Манол Велев, опита за убийство на Алексей Петров.
 
Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой и вече Бойко Борисов е дал обяснения по тях. Въпреки подробния доклад на главния прокурор соцлидерката Корнелия Нинова отсече, че това е много статистика без важни за обществото отговори на значими проблеми.
 
От ГЕРБ застанаха зад Гешев като шефката на правната комисия Анна Александрова призова депутатите да подкрепят съдебната система и да работят за възстановяването на доверието в правосъдието.
 
"Целта и смисълът на този доклад е да се покажат обективните факти. Наред с данните за броя на образувани, приключени и висящи производства, в доклада са анализирани и резултатите от делата с особен обществен интерес относно корупционните престъпления и организираната престъпност", изброи още Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Иван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Какво разследва? преди 3 години
Все още не сме чули отговори на съществените въпроси за снимките, за записите, за тяхната автентичност, която беше потвърдена вече от някакви независими агенции, но българските власти все още не дават отговор на този въпрос. Второ - няма отговор на въпроса как едно правителство и един финансов министър са проспали 700 милиона да не влязат в бюджета. Във всяка една нормална европейска държава щеше да има грандиозен скандал и следствени процеси. Е, удобен ли е Гешев за Бойко? Удобен е и още как.
42
2
 
2
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Тоя живее в един измислен свят ! Добре , че поне си вярва ...
41
2
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации господин ГЕШЕВ ! Най-ефективният , прозарачен и деен главен прокурор , който сме имали в цялата история ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
40
6
 
11
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Това е топ наглеца типичен пример за морала на хунтата завзела власта в България!!Сатрапа, чиито оставка Българите искат от 3 месеца в дъжд и буря, необезпокояван се явява в парламента!! Това е подигравка с целия Български народ!!Безграничната наглост на ГЕРБ е видима!!ОСТАВКА НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ!! Това крещи България!!!!
39
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимене па те туриха Каскетя ТОЧНО за да НЕ проверява,а ти го подканваш да проверява....как ше стане тая работа,и баба Ванга не би могла да каже,ако беше жива...
38
4
 
12
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
И защо Гешев мълчи за "осемте джуджета", типична класика за връзките на прокуратурата с мафията.
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е луд Гешев, не съм виждал досега главен прокурор, който направо си казва че е корумпиран :) Лови бабичките по селата, в Силистра нещо сгафи с детска градина или заведение така и не се разбра, лови криптомайнерите, голям е :)) Чудя се, следователите от полицията дали ще имат работа, щом самия главен прокурор се занимава с кокошкарски работи :)
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата да провери харчовете. с които Борисов купува избиратели, харчове извън закона за бюджета и извън всякакви закони. Че са били незаконни говори фактът, че вчера са гласували на пожар внесен текст, узаконяващ ги със задна дата 14. 07. 2020.
35
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Аз нямам забележки към Гешев, а към Европейския главен прокурор.Фалита на КТБ показа примери за корупция по високите етажи. Като почнеш с бивш премиер с астрономически хонорари срещу съмнителни услуги, които после стожерът на пазарната икономика осребрвява с непазарно предимство. Като се вглъбиш в темата Продажба на БТК по незнайни причини и незнайно по какво ценообразуване. Продължиш с комисионните от тази продажба, които се претакате през един безизвестен анонимник с благословията на премиера.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той поне св опитва да върши някаква работа..
33
1
 
5
 
! Отговори
--------------- преди 3 години
Гледайте в Юъюб :" Скелетът на демокрацията " в 4- части.ИСТИНАТА ЗА ОЛИГАРСИТЕ И МУТРИТЕ.
32
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До анонименкъде е написано,че главния прокурор се отчита пред НС?..Да си чул за "Разделението на властите"?..Па и кажи:-АКО тоя му "отчет" не хареса на "народните избраници",те могат ли да му наложат некакви санкции за несвършена работа?-Отг.:-НЕ,НЕ МОГАТ!!!!НС НЕ контролира Главния прокурор и за това тоя ЦИРК С неговия "отчет" е абсолютен ФАРС!..но като за пред овце,може и да мине..
31
6
 
6
 
! Отговори
Милюциянер прокурор преди 3 години
За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.
30
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Подкрепете местния шериф!"..-Дайте му кърпичка да си позабърше брадата!..и да не сте посмели да намекнете дори за отношението на Ойропата към него!..Защото онова:-"Госин ГешЕв,присъствието ви сред нас е обиждащо ЕК" е .."по европейски казано":-"Госине,Вие сте ПО-ПО-НАЙ!..Като Вас други нема ..Вие сте "Алфата и Омегата,Пътят и Истината,и Живота,Началото и края"....аз съм щастлив и живота ми е осмислен заради факта,че си имам такъв Гладен Прокуратор...За вас не знам..
29
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Колко главни прокурори са се отчитали досега в парламента? На колко мафиоти и олигарси досега им бяха повдигнати обвинения?!
28
4
 
11
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Нека се хвалят-те са си извоювали успехите с много работа. За разлика от Румен Ветото пауър Пойнтов - където се похвалил на Мицотакис с успехите на Борисов.Това да говориш в България едно и обратно на казаното да говориш на Мицотакис е раздвоение на личността.Граничи със шиз.офрения.Самопоканил се в края на срещата на пролет да гостува на Мицотакис.Никой не го кани никъде. Тръгнал да се самопоканва.
27
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев - бухалката на мафията! ОСТАВКА мутри! Дано короната ви налази всичките тъпии мутропитеци чалгари д0лни ***
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП пак му поискали оставката.Нинова съвсем се смахна.Девизът и е - реванье до дупка. И понеже вемче не може да измисли какво - оставки по ред на номерата.Нинова Оставката и Радев Ветото. Събрали са се двамцата и си плюят в устите.
25
11
 
8
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Оставка, мутри! Колкото по-дълго се гаврите с народа, толкова по-дълго ще висите в затвора!
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от вас отровни разбрахте за Гешев, кога шефа ви Радев ви каза да му искате оставката, защото го хванаха по бели ***. И понеже сте платени, даже и собствено мнение нямате. За какво говорим!!!! Поредните пиг-меи дето правят всичко за шефа си. Довечера целунете портрета на Радев, преди лягане.