България минавала икономически между капките, Борисов между яйцата

Ситуацията вече не била протестна, а предизборна
44
България минавала икономически между капките, Борисов между яйцата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине „между яйцата“. Това каза политологът Първан Симеонов пред БНР.

Според него ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна.

По думите му толкова хора, които сега се събират сега на т. нар. Велики народни въстания, "през юли се събираха всяка вечер".

Още по темата

„Засега протестите вървят по схемата от 2013 г. И тогава те се изтощиха, както и сега, и имаше „вливане“ на студенти“, допълни политологът.

Според Първан Симеонов протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква с по-голяма доза вероятност, че вървим към завършване на мандата.
„Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен – нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България“, посочи той.

Бойко Борисов възнамерява да направи силен финален спринт, който ще се изразява най-вероятно в раздаване на пари, прогнозира политологът. Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава, допълни Първан Симеонов.

Според него наблюдаваме игра на честта, в която ГЕРБ се стреми да победи в изборите, а после ще им гледа сеира на другите.

ГЕРБ ще раздава до последно на принципа „да му мислят следващите, като толкова много знаят“, подчерта Симеонов.

 „Някъде дълбоко в себе си Бойко Борисов вярва, че няколко месеца или години на управление на друга коалиция ще накарат хората да си спомнят с носталгия за ГЕРБ“, каза той.

Голямото ново в българския политически процес Симеонов вижда в това, че се синхронизират „неща, които иначе не могат да се понасят помежду си“, а голямата грешка на Борисов е, че е събрал всичките си разнолики политически противници в един лагер.

„И това, което ще гледаме в следващите месеци е дали Борисов е такъв дразнител за българския народ, че сини, червени и славитрифоновисти да направят някакъв общ фронт.  Ако обществото е узряло за такова нещо, тежко му на ГЕРБ“, каза Симеонов.

Относно прогнозите за по-тежка зима от тази на 1997 г. Първан Симеонов отбеляза, че засега "икономически България лекичко минава между капките", а Борисов ще превърне това в своя полза.

„Неговите опоненти казват – хората ще обеднеят, следователно ще се радикализират. Това е логично. Борисов обаче разсъждава по друг начин. Той смята, че пред риска от обедняване хората ще избягват резките движения, ще си кажат – я, още от същото, че поне е познато. Неслучайно Борисов се опитва да държи наблизо синдикатите. Той си прави сметката, че директно плашейки народа, ще го направи по-тих. Много любопитна концепция“, посочи политологът.

ДПС е като режисьор на пулт в българския политически живот, като диспечер, каза още Първан Симеонов.

„Вдига някой плъзгач, после го сваля, после вдига другия канал и го сваля. Друг е въпросът, че ДПС става все по-нежелан партньор“, смята той.

Според политолога вече трябва да гледаме на Европа не толкова като на политически идеал, колкото като на политическо ежедневие.


44
Още от ЕС
Борисов: Спад на 55% на вредните емисии до 2030 г. - трудна задача
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Тройната коалиция си завъши мандата. След това БСП се срина, а НДСВ изчезна. Дано това стане и с ГЕРБ понеже вече не се търпят.
41
2
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 седмица
Подкрепям протестите, но ме притеснява това, че лидерите на протеста не обясняват разбираемо защо правителството на Бойко е вредно за страната. От една страна е пропагандната машина на ГЕРБ, която показва Бойко как инспектира я път, я откриването на предприятие, а от друга - напр. Христо Иванов, който обяснява, че в България няма върховенство на закона. Е, кое изглежда по-убедително за редовият българин?
А при вече трети мандат на Бойко изоставаме и от предпоследните в ЕС, с него няма бъдеще.
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ами кой е по0-червен от банкянския комунист 2 -ро поколение
ама как му се радват антикомунистите - няма що - де-би ли
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
нормално страна с 80% де.билно население такъв управник и се полага
и те му се радват нали са де.би.ли
38
5
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 седмица
До 1: Като червен политолог ли ти се вижда вече Първан Симеонов? И защо, защото вижда че времето на Бойко изтича? Това вече много хора го виждат. Колкото по-дълго си протака оставката, толкова по сигурна е загубата на ГЕРБ на следващите избори. Да, ще раздава пари като за последно, но това няма да му помогне.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
между яйцата ама с кюлчета
36
5
 
15
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Всеки човек, дори да е червен политолог, има право да си каже мнението ....

Ако някой го слуша си е проблем на този някой.
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъвто е народа, такава е и държавата...

А не обратното...
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
днес яйца, утре акита
то се не знае
33
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До антирадевист

Ти освен ако не си привилигирован също ще му дишаш прахта като мен не виждаш ли на какво прилича страната към която западни медии винаги се обръщат с израза " най-бедна в ЕС"
32
3
 
9
 
! Отговори
антирадевист преди 1 седмица
до българин.
Не можете да мислите, о вий натровени 80% дебилни бългри. Той може.
31
2
 
17
 
! Отговори
4epa преди 1 седмица
КОИ КОПУВА ЯИЦАТА- КОИ, КОИ, КОИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
5
 
8
 
! Отговори
Така преди 1 седмица
"Славитрифоновисти" е това е!
Другото е бош лаф!
29
5
 
9
 
! Отговори
антирадевист преди 1 седмица
До Анонимен 25
Наглее, ама умно. Ще му дишате праха!
28
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко Борисов щял да раздава пари, ама тия пари ги взима с десетки милиарди заеми, които и правнуците ще изплащат. Лакомата за власт и кюлчета злато тиква само и само да се закрепи на власт ще зароби този народ за векове напред.
27
4
 
16
 
! Отговори
антирадевист преди 1 седмица
До До 17
Каква стратегия у майстор-файкаджията на България. Нали Борисов щеше да подава оставка още на 4 октомври. Къде е оставката, бе Сбабикян? Поне се извини на последователите си.
26
5
 
15
 
! Отговори
4epa преди 1 седмица
ДПС +БСП + ДА БГ= ЦЕЛУВКИ И ЛЮБОВ !!!!!! ЗА ВЛАСТ НА ВСИ4КО ГОТОВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борисов е нагляpче, но няма как, трябва първо да си изпълни ангажиментите като дострои потока и чак тогава може да подаде оставка иначе ще го гръмнат руските дивaци.
24
6
 
18
 
! Отговори
антирадевист преди 1 седмица
Ирландският крокодил Лена ли? Слушай радио и гледай ТВ бе умнико. Дошла да си защитава крадливите сънародници в Поморие, а не заради вас. Като не им харесва на ирландците в БГ, да си вдигат ирладските задници и да си ходят в Ирландия. Ей такива наглеци ви покрепят. И затова от политическото ви шаманстване ще излезе едно голямо ла..о.
23
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 17
Затова пък Фигуранта има стратегия - интриги и Разруха на държавата !