Радев: България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя

Трябва да се слуша и уважава военната експертиза, категоричен е президентът
Обновена: 16 окт 2020 19:20 | 16 окт 2020 12:40, Елка Василева
71

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Когато на военната авиация се гледа като на средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо, води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи - и до загуба на човешки живот. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за възможността за закупуване на още 8 нови самолета F-16.

Президентът заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

Това е една много сложна технология, целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взема решение, каза още президентът Радев, цитиран от БТО. Той допълни, че затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза.

Още по темата

На въпрос за предстоящото разглеждане от КС на искането му за обявяване на противоконституционно решението на парламента за временна комисия за нова конституция Румен Радев изрази надежда, че "Конституционният съд ще защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите".

Попитан за посланието му към българско-македонската комисия по историческите въпроси, която възобновява работа след дълга пауза, президентът Радев каза, че хората в комисията са професионалисти в своята област, отдадени на България и както и досега ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес.

Радев каза, че посланието му е повече към политиците, които вземат решения - те не могат да абдикират от този важен за България, за Република Северна Македония и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на добри взаимни отношения, на уважение на историята, на нашата идентичност и език, каза Румен Радев. Той посочи, че това е отговорност преди всичко на странат-кандидат за членство в ЕС.

На въпрос президентът Радев коментира още, че за компромиси винаги има място, но компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията в ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен, единен.

Президентът Румен Радев участва в церемонията по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили в София. Президентът прие почетния караул за празника и поднесе венец пред Паметника на българския летец.

Президентът Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС и им пожела здраве, енергия и висок дух в тяхната благородна мисия. Той заяви, че ВВС винаги са били носител на националната гордост и националните добродетели, винаги са били израз на патриотизъм, родолюбие, новаторство и прогрес.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато България имаше самолети и всякакво друго съвременно военно снаряжение, армията ни не беше *** като сега, също не обслужваше имперски амбиции на "съюзници", а се включваше активно във всяко тежко строителство и във всяка трудна ситуация. Сегашната ни армия НЕ е народна армия и нито е с боен дух, нито е с нагласа за пазене на родината.
36
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, някой може ли да посочи участие на българската авиация в някаква битка !?Защото за подвизи и спечелени войни от българската пехота има колкото щеш.
35
4
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Чета ви коментарите и разбирам, че си заслужавате дереджето на което сте !
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н.Льотчик,после ти ли ще ги изплащаш тези самолети.И със кого от съседните държави ще се бориш със 16 самолета,освен Северна Македония.Всичко ви е пародия.
33
5
 
12
 
! Отговори
кремъл преди 3 години
Радев обръща резбата неслуша Нинова а се вади по акъла на Борисов.
32
5
 
16
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
"Президентът: Излиза ни скъпо, когато авиацията е средство за лични политически интереси"-хахаха ха ха Президента явно за себе ки говори.....Кажи си румлба колко ти платиха Москва и Грипен за да работиш против България за лични и политически интереси?
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как навремето Щросмайер, Макхахан, Оскар Уайлд и много други са знаели в България какво праеят турците, а сега никой от Европа не знае македонците българи ли са какви са и да вземе позиция......
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го е питал този? Никой не иска мнение от фигуранти!
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗнаещКато си знаеш, що не знаеш чче преди туй са купили Ф-16 и вече не искат Ф-16. Катар ако купят ще купят Ф-35 абе тролейбусе *** скочи от един мост и се утрепи някъде.
28
2
 
4
 
! Отговори
:P преди 3 години
До Arnavut HüsМакедония вече е в НАТО
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той заяви, че ВВС винаги са били носител на националната гордост и националните добродетели, винаги са били израз на патриотизъм, родолюбие, новаторство и прогрес.Абе като гледам напоследък ВВС се е напълнило с рубладжии и национални предатели.
26
5
 
12
 
! Отговори
Arnavut Hüs преди 3 години
Пак приказки на ангро. И отново да питам. Турция е обградена от врагове: Иран и Ирак, и двете шиитски и въоръжени до зъби, Сирия с кучето есед, Армения, и т.н. Нито една членка на НАТО. Затова тя задължително трябва да е добре въоръжена. В този контекст, България граничи само с членки, без Сърбия и Македония. С тези кораби и изтребители макетата ли плашим. Или ще оспорваме руско-турската хегемония в черно море със скрапа от Холандия? Кажи, фуражке. Или и ти искаш просто да касираш и те е яд?
25
6
 
30
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 3 години
Радев е като руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача ***. Отваряш ***, а от вътре изскача Путин...
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха хаааа другаре, каква стана тя?Ще имаме още 8 Ф16!Щом Румбата клекна колкото и да пишете по форумите това е положението!
23
1
 
12
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
До Анонимен 27Катар са си купили Рафали, а Катар хич не са бедни могат и Ф-35 да си купятМогат, но Израел е против това Катар да се сдобие с Ф35.Сещаш ли се?
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катар са си купили Рафали, а Катар хич не са бедни могат и Ф-35 да си купят. А бай *** купува скъпо и прескъпо. Може и Ф-35 да си купиш ако не случиш на пилот свършено е с тоя таралясник.
21
3
 
21
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Ето аз дишам,лънготя,живея и стихове чета тъй както умея!Чета ги и сричам ги бавно,щот са много 85%вите им,беци,ли и *** разбират трудно!С Грипен и Решетков сме в разпра,но ти не разбирай,че аз мразя рушветът!Напротив,напротив,дори да умирам,рушветът с грубата лaпа всесилна,аз пак ще обичам,аз пак ще обичам!!
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадева шизофрения!Но нали е протеже на БКП а и те са такива,сега едно,после друго.България била блато,ама лобирал пред Фолскваген,били сме най=корумпирани,ама се хвали пред Мижотакис че икономически сме стабилни,сделката с Ф=16 едва ли не била незаконна,ама сме имали нужда,Караянчева на партийно събрание трябвало да бъде дипломатична, А КОМУНИСТИ И ГАДЕВ могат ПУБЛИЧНО да ни наричта инфантили и мутри а психодесните ***!!Де....ааа........деааааа.....и така нататък.
19
11
 
4
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До Анонимен 20България има нужда от нов народ,ама карай да върви!
18
4
 
6
 
! Отговори
Мазен трол преди 3 години
Новите изтребители ще бъдат оборудвани с най-новите антитролракети.