Радев: България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя

Трябва да се слуша и уважава военната експертиза, категоричен е президентът
Обновена: 16 окт 2020 19:20 | 16 окт 2020 12:40, Елка Василева
71

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Когато на военната авиация се гледа като на средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо, води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи - и до загуба на човешки живот. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за възможността за закупуване на още 8 нови самолета F-16.

Президентът заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

Това е една много сложна технология, целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взема решение, каза още президентът Радев, цитиран от БТО. Той допълни, че затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза.

Още по темата

На въпрос за предстоящото разглеждане от КС на искането му за обявяване на противоконституционно решението на парламента за временна комисия за нова конституция Румен Радев изрази надежда, че "Конституционният съд ще защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите".

Попитан за посланието му към българско-македонската комисия по историческите въпроси, която възобновява работа след дълга пауза, президентът Радев каза, че хората в комисията са професионалисти в своята област, отдадени на България и както и досега ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес.

Радев каза, че посланието му е повече към политиците, които вземат решения - те не могат да абдикират от този важен за България, за Република Северна Македония и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на добри взаимни отношения, на уважение на историята, на нашата идентичност и език, каза Румен Радев. Той посочи, че това е отговорност преди всичко на странат-кандидат за членство в ЕС.

На въпрос президентът Радев коментира още, че за компромиси винаги има място, но компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията в ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен, единен.

Президентът Румен Радев участва в церемонията по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили в София. Президентът прие почетния караул за празника и поднесе венец пред Паметника на българския летец.

Президентът Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС и им пожела здраве, енергия и висок дух в тяхната благородна мисия. Той заяви, че ВВС винаги са били носител на националната гордост и националните добродетели, винаги са били израз на патриотизъм, родолюбие, новаторство и прогрес.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
16
 
! Отговори
въз преди 3 години
До azИ кво ще я правиш тая оставка?Я кажи да чуем!
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България има нужда от нов президент.
15
3
 
9
 
! Отговори
ми така е преди 3 години
Всеки политик възторжено си развява щуротията,а България кучета я яли!
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Волята на господарите е закон и никакви Радевци ,Борисовци и всички други могат да кажат нещо друго освен да изпълняват ,а стадото си мисли ,че то решава нещо !
13
17
 
1
 
! Отговори
az преди 3 години
До Атанас ВелмазовBulgaria ima nujda ot Ostavka na Boko!
12
1
 
18
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
Когато на народното недоволство се гледа като на средство за лични политически интереси, когато се погазва волята на милион и кусур избиратели, не само води до прахосване на обществено доверие, но и директно до анархия и хулиганство.Вземайки пример от "протестърите" с техните яйца и зеленчуци, се чупят с камъни и балони с вода прозорци на влакове и се заплашват директно човешки животи - на машинисти и пътници. Щото 100 дни това се натрапва по медиите, а зеления чорап вика "браво" и дига юмруци
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя и той смени плочата -що ли ? сигурно и той ще папка от още 8 самолета КЕШ ! божков невинен,радев подкрепя бойко , А Народа Плаща Кеша !
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да оставим майтапите на страна, но колко ли действащи български пилоти има, които биха искали да летят на Ф16? Дали за тях това ще бъде напредък в кариерата? Или те биха предпочели мигове и сута или пък грипени?
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е най-добрaта система на света ама комунистите и пречат да си купи изтребители, ако не са комунистите да пречат на демокрацията изтребители и подем да видиш.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредно неадекватно изказване на фигуранта-пауър пойнт.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"изтребител" е много лоша дума. това е нещо, което не оставя нищо след себе си...
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрах ,има нужда от Грипени а не от F16.
5
4
 
26
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Ама така ли бе, ***?! Ми нали правителството прави точно това бе, шушляк! Закупихме 8 и предстоят още 8, хахах! Е верно не са Грипен, а най-новите Ф-16, за ужас на Мужикистан и Гумен Крадев!:)))
4
4
 
27
 
! Отговори
GG преди 3 години
Има нужда от военен съд за националния предател - фигурант
3
6
 
7
 
! Отговори
от кой ще се пазим преди 3 години
От кой ще се пазим бе другарю Радев?То в държавата някое друго българче в училищна възраст, заедно с пенционерите и шведите.А минималната заплата (и най-масовият осигурителен доход) дето е 300 евро- как ще обезпечи поредния държавен борч? Всички виждам че от заем в заем- няма лев заделен.
2
2
 
26
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
България има нужда от ОСТАВКАТА на ФИГУРАНТА- Рундю Гумен Гадев - най-големият национален пре.дател в цялата ни история !
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго си беше 16 нови Грипена- далаверка откъдето и да го погледнеш!