Радев: България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя

Трябва да се слуша и уважава военната експертиза, категоричен е президентът
Обновена: 16 окт 2020 19:20 | 16 окт 2020 12:40, Елка Василева
71

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Когато на военната авиация се гледа като на средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо, води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи - и до загуба на човешки живот. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за възможността за закупуване на още 8 нови самолета F-16.

Президентът заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

Това е една много сложна технология, целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взема решение, каза още президентът Радев, цитиран от БТО. Той допълни, че затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза.

Още по темата

На въпрос за предстоящото разглеждане от КС на искането му за обявяване на противоконституционно решението на парламента за временна комисия за нова конституция Румен Радев изрази надежда, че "Конституционният съд ще защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите".

Попитан за посланието му към българско-македонската комисия по историческите въпроси, която възобновява работа след дълга пауза, президентът Радев каза, че хората в комисията са професионалисти в своята област, отдадени на България и както и досега ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес.

Радев каза, че посланието му е повече към политиците, които вземат решения - те не могат да абдикират от този важен за България, за Република Северна Македония и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на добри взаимни отношения, на уважение на историята, на нашата идентичност и език, каза Румен Радев. Той посочи, че това е отговорност преди всичко на странат-кандидат за членство в ЕС.

На въпрос президентът Радев коментира още, че за компромиси винаги има място, но компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията в ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен, единен.

Президентът Румен Радев участва в церемонията по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили в София. Президентът прие почетния караул за празника и поднесе венец пред Паметника на българския летец.

Президентът Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС и им пожела здраве, енергия и висок дух в тяхната благородна мисия. Той заяви, че ВВС винаги са били носител на националната гордост и националните добродетели, винаги са били израз на патриотизъм, родолюбие, новаторство и прогрес.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари