Радев: България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя

Трябва да се слуша и уважава военната експертиза, категоричен е президентът
Обновена: 16 окт 2020 19:20 | 16 окт 2020 12:40, Елка Василева
71

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Когато на военната авиация се гледа като на средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо, води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи - и до загуба на човешки живот. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за възможността за закупуване на още 8 нови самолета F-16.

Президентът заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

Това е една много сложна технология, целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взема решение, каза още президентът Радев, цитиран от БТО. Той допълни, че затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза.

Още по темата

На въпрос за предстоящото разглеждане от КС на искането му за обявяване на противоконституционно решението на парламента за временна комисия за нова конституция Румен Радев изрази надежда, че "Конституционният съд ще защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите".

Попитан за посланието му към българско-македонската комисия по историческите въпроси, която възобновява работа след дълга пауза, президентът Радев каза, че хората в комисията са професионалисти в своята област, отдадени на България и както и досега ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес.

Радев каза, че посланието му е повече към политиците, които вземат решения - те не могат да абдикират от този важен за България, за Република Северна Македония и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на добри взаимни отношения, на уважение на историята, на нашата идентичност и език, каза Румен Радев. Той посочи, че това е отговорност преди всичко на странат-кандидат за членство в ЕС.

На въпрос президентът Радев коментира още, че за компромиси винаги има място, но компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията в ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен, единен.

Президентът Румен Радев участва в церемонията по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили в София. Президентът прие почетния караул за празника и поднесе венец пред Паметника на българския летец.

Президентът Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС и им пожела здраве, енергия и висок дух в тяхната благородна мисия. Той заяви, че ВВС винаги са били носител на националната гордост и националните добродетели, винаги са били израз на патриотизъм, родолюбие, новаторство и прогрес.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Решение преди 3 години
На България и трябват сигурни граници на първо място. Да се прокопае пропаст по цялата дължина на телената ограда с Турция, а пропастта да се покрие замаскирана като земя като издържа само малко повече от тежестта на човек.Така в случай на нападение от Турция да не може да премине от там бойна техника на българска територия. Пълна Барикада на брега на морската граница така че турски кораб да не може да наближи българска земя.Изтребителите се свалят със системи ПВО а не с други изтребители.
56
2
 
6
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ФИГОРАНТА- ГРИПЕН4ЕТО ПАК Е ПРИГОТВИЛ КОШНИЦАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам - от кого ще се защитава България с 16 изтребителя?1. Русия няма да тръгне да се бие с НАТО заради една губерня. Страните от НАТО са похарчили 2019 общо 1037 милиарда долара за отбрана. Русия е порахчила 70 милиарда което е почти 15 пъти по-малко. 2. Турция? Ако Турция ни нападне 16 изтребителя няма да ни помогнат по абсолютно никакъв начин. 3. Ислямисти? Как точно ще ни помогнат изтребители срещу ислямисти?Както и да го гледаме НЯМА АРГУМЕНТАЦИЯ подобна покупка.
54
2
 
12
 
! Отговори
селянин от хасковско преди 3 години
Тоя плужеek, командван от куп трътлecти червени лeлки и руски емисари, с поведението и злобата си, тотално обезсмисли и срина тази и без туй никому ненужна държавна институция. За какво хрантутим и дондуркаме един доказал се некадърен безделник , подстрекател с основание наричан Фигурант, както и антуража му от метреси, баджанаци и доносници на ДС ?
53
3
 
18
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 3 години
Клепоухият Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
52
2
 
22
 
! Отговори
истина преди 3 години
Добре че от фигуранта нищо не зависи. Не можа да забогатее чрез Грипен. Язък.
51
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 3 години
От 9 септември до 2 декември 1944 г. са извършени 3744 бойни полета. Унищожени са 25 немски самолета, 85 артилерийски батареи, 694 бойни коли, 23 локомотива, 496 ЖП вагона, 11 гари и др. След края на Втората Световна Война България получава много трофейни немски самолети, но БКП (Българската Комунистическа Партия - на власт след 9.IX.1944 г.) решава че авиацията ни трябва да е въоръжена със съветски самолети. За това всички немски самолети са унищожени.
50
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 3 години
На българска територия падат 117 вражески самолета - 65 от които доказано са свалени от нашите изтребители. Много от повредените четиримоторни бомбардировачи не се завръщат в италианските си бази. Пленени са 329 американски и великобритански летци, а около 200 загиват над България. Червената армия достига българската граница. И на 8 срещу 9 септември 1944 г. е извършен преврат. С идването на власт на Отечествения фронт България скъсва с Третия райх.
49
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 3 години
На 17 април 1944 г. в 11 ч. и 35 мин. е дадена тревога. Атакуват четири вълни В-17 - общо 350 бомбардировача, и 100 изтребителя Р-47 и Р-51. На този ден става една голяма грешка - предупредителните служби не съобщават, че охраната на В-24 и В-17 не е от двутелите Р-38, а от новите еднотели Р-47 и Р-51. Излетелите от две летища наши самолети смятат вражеските изтребители за свои. Когато разбират грешката си е късно - свалени са шест български изтребителя, а 10 са повредени. Загиват трима пилоти.
48
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 3 години
В края на 1943 и началото на 1944 започва операция Point Blank - с цел чрез въздушен терор България да капитулира - това обаче не става. При тази операция загиват 99% мирни граждани. На снимката са част от разрушените софийски сгради. На 20 декември 1943 г. няколко вълни от по 50 В-24 и повече от 100 изтребителя Р-38 атакуват София. За защита на столицата излитат 36 Dewoitine De-520 и 20 Messerschmitt Me-109 G-2. В жестоката битка става нещо нечувано - поручик Димитър Списаревски, след катто сваля един бомбардировач, се врязва в друг Liberator и го унищожава. Това е първия въздушен таран в
47
11
 
1
 
! Отговори
В блидък бой преди 3 години
Господар на небесата е СУ-57.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 30 години вече се ядосвам, късам си нервите и недоумявам как може все още да сме най-пропадналата държава в Европейския Съюз!Тъй ще е дорде царува БКПто от всичките ни зачервени партии!
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има разбира се, и трябва да са двуместни че да вози Радьо Деса до червените бутици по Земята!
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българин ЗАБРАВИЛ СИ- ЩЕ ТИ НАПОМНЯ- 1995Г/1997Г УПРАВЛЯВА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ, РУМЕН ГЕЧЕВ МИН НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ- ВИЖ ТЕХНИТЕ НЕВИЖДАНИ УСПЕХИ, СЛЕД ТОВА ЩЕ ТИ КАЖА ОТ КЪДЕ ЧЕРПЯ ИНФОРМАЦИЯ- ИНФЛАЦИЯ 1994%- НСИ- КАЛ ИНФЛАЦИЯ, 1 ДЛ 2965ЛВ- СПР- БНБ, МИН ЗАПЛАТА КИК МИН РАБОТНА ЗАПЛАТА ПО ГОДИНИ- 5500ЛВ- В ДЛ- 1.8ДЛ, 15 ФАЛИРАНИ БАНКИ, ЧРЕЗ РАЗДАВАНЕ НА НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ НА НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ- БНБ, СЛЕД ТЯХ Е ПОТОП И ПОГРОМ, НО СЕГА ГЕЧЕВ СЕ ДРЪВЧИ И ПИТА ЗАЩО ТАКА. ЧЕРВЕНИ ГАДОВЕ.
43
2
 
16
 
! Отговори
ЦИГАНИН УЧЕН преди 3 години
До българин....Абе много сте прости това българите беееее....Като шеф на ВВс ген. Р.Р. иска за БА най-доброто - Ф -16. КАТО пРезидент .назначен от РЕШЕТНИКОВ ( който Б.Б. го ИЗГОНИ ) ...иска по нареждани на Решетников - " ГРИПЕН " - БЕЗ ВЪОРЪЖЕНИЕ ..отлично за Раша ...лошо за БГ . ЗАРАДИ това ГЕШЕВ ще го обвини в ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА ...и ще иска ДОЖИВОТНА....а за ДЕСА ще иска 10 год. за ПОХАРЧЕН ПОДКУПА за " ГРИПЕН " -без въоръжение ...за фусти и КЮЛОТИ в бутиците на ПАРИЖ !!! ...АНАДЪМО...брато ?
42
11
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
От 30 години вече се ядосвам, късам си нервите и недоумявам как може все още да сме най-пропадналата държава в Европейския Съюз!Сега, като чета коментарите за президента Радев и спрях да се ядосвам.Като настояваше за шведските (не руски) Грипен, бил русофил, комунист, дрън-дрън.Сега, като потвърждава нуждата от още самолети - "клекнал" пред Борисов, бил американски шпионин!?Заслужавате си дереджето!
41
0
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Анонимен 41 Самолетите не са за битка , а да пазят въздушното пространство от наглеци като теб.
40
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Анонимен 43Сегашната ни армия НЕ е народна армия и нито е с боен дух, нито е с нагласа за пазене на родината.Най-висок боен дух и най-голяма сила Българската армия е имала когато е била войска на Царство България.ФАКТ, ФАКТ ама ФАКТ!После се превърна в идеализирана пианска сбирщина образец на червената армия.
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицемерието на Фигуранта е пословично !
38
1
 
19
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Дали па не му е дошъл акъла ? Много се съмнявам .