БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник

Това не бивало да зависи от управленски мандати
51
БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП остро се противопоставиха срещу искането на Обединените патриоти, което беше прието на първо четете като промени в Кодекса на труда 24 май да бъде не "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост", а "Ден на българската писменост, просвета и култура“.

Според левицата подобни промени имат важен национален характер и широк международен отзвук, затова трябва да бъдат предмет на обществено обсъждане, в което да вземат участие водещи учени от областта на българистиката.

Още по темата
"Към Българска академия на науките съществуват сериозни звена, специализирани в разработването на тази широкообхватна и специфична научна проблематика. Нещо повече, в стремежите да бъде премахнато определението "славянска" в предложеното наименование на празника съзираме недалновидност и некомпетентност. Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значимост на Кирило-Методиевото дело, спасено и получаващо своето благотворно развитие по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите ученици, българска кирилица вече е призната в Европейския съюз като една от трите официални азбуки, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се ползва от близо 300 милиона по света", каза в декларация от името на ПГ на БСП Ирена Анастасова.

Според левицата предлаганата от ОП формулировка би поставила на сериозно изпитание бъдещето на нашето образование и ще разкрие простор за непредвидими нападки срещу ролята и мястото, които заема българският език в панорамата на съвременната славянска култура.

"Такова псевдопатриотично, но в същността си нихилистично отношение към родната ни словесност ще игнорира историческите заслуги на българската писменост и книжовност за утвърждаването на славянството като специфична и самостоятелна културна общност. Това предложение не е нищо друго, освен продължение на антибългарската отродителска политика, провеждана настървено от Министерство на образованието и науката спрямо младите поколения. Фалшифицирането на историческите факти, редуцирането на приносите, които има страната ни в европейската история и подмяната на стойностната българска литература в учебниците с политкоректни  литературни ерзаци, от години са превърнати в целенасочена държавна политика", посочи Анастасова.

Според левицата официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати, не трябва да се влияе от политическа конюнктура или партийни интереси, не може да бъде обект на разностилие по лични чувства или предпочитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
10
 
! Отговори
Веселин Василев преди 3 години
Тези от БСП за пореден път се изказаха по възможно най-антибългарския начин, с което доказват що за партия са и чии интереси защитават!
2
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
БСП, българска партия ли е?? И ако е защо защитава чужди интереси??
1
2
 
12
 
! Отговори
ПИСМЕНОСТ преди 3 години
БСП определено предпочитат да се проведат международни разисквания относно принадлежността на азбуката най-вече със *** учЕни, след Македония и ОМО Илинден, Истанбулската конвенция, спирането на парите от Европа за България, ВСЕ В ИНТЕРЕС НА ....