Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред

Мобилизирани са всички възможности за контрол
22 окт 2020 09:23, Александър Попов
106
Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред
Снимка: БГНЕС

Затварянето на София не стои на дневен ред, сегашните мерки са достатъчни. Но са задействани всички възможности и сили на Общината за контрол на мерките.

"Всеки ден броят на заразените се увеличава. По-важното е това, че се увеличава броят на хоспитализираните, които аз всеки ден следя. Най-важното е да запазим здравната система и възможността медиците да ни лекуват. Това изисква сериозна дисциплина и отговорност, както и взаимно уважение от страна на всички нас. Засега мерките са адекватни и достатъчни, за да можем да продължим живота си и икономическата дейност в града. Това изисква сериозна дисциплина и нашата роля е да осъществяваме контрола", заяви Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
"Мобилизирахме всички възможности и сили на Общината и общинските служители, на които благодаря, защото рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недисциплинирани хора. Това са хора, които рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недесциплинирани хора. От началото на седмицата колегите от Столичния инспекторат и полицията провериха на 1060 търговски обекта и има само 4 акта за неносене на маски. Това говори, че хората стават все по-отговорни. В градския транспорт от началото на седмицата има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола за носенето им не както трябва", добави кметът на София.

Според Фандъкова мерките са възможно най-леките, включително и с новата заповед за носене на маски на открито.

"Става дума за носене на маски на открито само в ситуация, е която не може да се осигури дисктанция от 1.5 м. Хората могат да се разхождат в парковете и да спортуват, но трябва да бъдем отговорни. В момента не стои въпросът за затваряне на столицата, стига да осъзнаем, че от спазването на тези леки мерки зависи да продължим живота си в следващите месеци. Никой не очаква, че случаите ще намалеят точно сега, когато започват есенните вируси. За момента се затварят или карантинират отделни паралелки и групи в учебните заведения. Трябва да осъзнаем, че от конкретния работодател на място зависи това да се контролира спазването на мерките", заяви още тя.

Днес в столичния общински съвет ще се гледа актуализацията на бюджета на София.

"С новата актуализация на бюджета ще подкрепим с 4 млн. лв. транспортния сектор, ще увеличим и средствата за строителство на детски градини. Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID ще се отрази сериозно на икономическото състояние на града и на финансовото състояние на Общината. От първите седмици започнахме да работим за първата актуализация на Общината, за да запазим финансовата стабилност и да гарантираме изпълнението на основните приоритети. През април направихме първата актуализация. Подготвихме и втората актуализация", каза кметът.

"Нашата работа е да гледаме във всички посоки – контролираме спазването на правилата на противоепидемичните мерки, но и да гарантираме финансова стабилност и работата на бизнеса. София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Тази година се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2.5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. До края на август над 80% е спадът в туризма. Продължаваме да подкрепяме бизнеса. Освободихме от такси и наеми на общински терени бизнеса в двата месеца на извънредното положение. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса", добави Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите и родителите на децата, който може да се заразят не са ли на дневен ред?
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фъндъкова ,ако знае,какво ще стане през ноември...веднага ще си подаде оставката и ще избяга в някое селце.
59
3
 
7
 
! Отговори
sorry преди 3 години
ЗАТВАРЯНЕТО НА СОФИЯ Е ВЪПРОС НА ДНИ,ФАНДЪКОВА.
58
1
 
5
 
! Отговори
бацо преди 3 години
И що няма да помогне ?! Или получените нареждания от мошетата са други ?
57
6
 
13
 
! Отговори
загрижена :)) преди 3 години
Фъндъкова стига си се правила на загрижена! С Мерки ,без мерки, вирусът ще си отмине! Нашият български ген е силен!
56
5
 
17
 
! Отговори
123 преди 3 години
Махайте маските фашисти извратени. В дискотеката без маска, в ресторанта без маска, а в парка с маска. Елементарна логика има ли? Това ли са мерки. Просто се исплюха върху народа и ви казват: Правим с вас каквото си искаме.
55
21
 
3
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Поздравления, госпожи Фандъкова ! Най-разумният и успешен кмет в цялата ни история ! Пълна подкрепа за новите мерки, затвор за нарушителите !
54
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само българите мрънкат, че трябва да носят маски. Всичко ни е наред, та маските виновни
53
1
 
21
 
! Отговори
Един от народа преди 3 години
Затварянето на престъпниците от ГЕРБ в павделата е на дневен ред!
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'...Столичния инспекторат и полицията провериха на 1060 търговски обекта и има само 4 акта за неносене на маски.Това говори, че хората стават все по-отговорни....'Дали пък това не говори за друго ???
51
0
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Ама ви е шубе да атворите кръчмите на мутрие,а Дано?
50
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 3 години
Мерки пунта мара, маските са задължителни навън, с дистанция, но в кръчма може без тях. Защото - кой ще дръзне пак да им затвори бизнеса.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандък, като няма да вършиш работа, скрий се някъде да не пречиш!
48
1
 
22
 
! Отговори
семпла и безлична преди 3 години
женица! Но много послушна!
47
0
 
6
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Атанасов,то вече се забрани употребата на определенията МЪЖ/ЖЕНА,но все пак,според името ти....,изказа ти е странен БРЕ!!!
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контрол по градския транспорт наистина има но фиктивен. Спират трамвая. Един милиционер кибичи на спирката. Контрольорка проверява в трамвая. Тези които са без маски ги подминава като пътен знак. Всичко е пародия. Да ви имам и контрола
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Градският транспорт, Фандъкова! *** не носят маски, да не говорим за хигиената им. Пълно е и с ученици, които смятат, че за тях не се отнася и то наистина не се отнася - пътуват си така. И супер нагли пенсионери, които очакват всички ние да ги пазим, но техните маски висят на брадичката. И на това отгоре ще ми въвеждате маски и на открито, следете да се изпълняват досегашните разпоредби и тогава нови. Безсилни сте, не можете да се справите с нищо - нито с бок.лука, нито с трафика, с нищо
44
1
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ясно,понеделник сте,под обсада!!!
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-безгласната буква - кмет на София в история на този град! Срам! Сложена е само да спомага за пълненето на чекмеджетата и нищо повече. Като слушах записа на Тиквата относно Цвета - кърджалийска , та си представям и тая как я навиква по същия начин.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай и Сащ играят разделяй и владей и имитират конфликт помежду си докато нападат Европа. След изборите в САЩ, в които ще победи Тръмп, направо ще ви се стъжни. Започва открития терор.