Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред

Мобилизирани са всички възможности за контрол
22 окт 2020 09:23, Александър Попов
106
Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред
Снимка: БГНЕС

Затварянето на София не стои на дневен ред, сегашните мерки са достатъчни. Но са задействани всички възможности и сили на Общината за контрол на мерките.

"Всеки ден броят на заразените се увеличава. По-важното е това, че се увеличава броят на хоспитализираните, които аз всеки ден следя. Най-важното е да запазим здравната система и възможността медиците да ни лекуват. Това изисква сериозна дисциплина и отговорност, както и взаимно уважение от страна на всички нас. Засега мерките са адекватни и достатъчни, за да можем да продължим живота си и икономическата дейност в града. Това изисква сериозна дисциплина и нашата роля е да осъществяваме контрола", заяви Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
"Мобилизирахме всички възможности и сили на Общината и общинските служители, на които благодаря, защото рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недисциплинирани хора. Това са хора, които рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недесциплинирани хора. От началото на седмицата колегите от Столичния инспекторат и полицията провериха на 1060 търговски обекта и има само 4 акта за неносене на маски. Това говори, че хората стават все по-отговорни. В градския транспорт от началото на седмицата има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола за носенето им не както трябва", добави кметът на София.

Според Фандъкова мерките са възможно най-леките, включително и с новата заповед за носене на маски на открито.

"Става дума за носене на маски на открито само в ситуация, е която не може да се осигури дисктанция от 1.5 м. Хората могат да се разхождат в парковете и да спортуват, но трябва да бъдем отговорни. В момента не стои въпросът за затваряне на столицата, стига да осъзнаем, че от спазването на тези леки мерки зависи да продължим живота си в следващите месеци. Никой не очаква, че случаите ще намалеят точно сега, когато започват есенните вируси. За момента се затварят или карантинират отделни паралелки и групи в учебните заведения. Трябва да осъзнаем, че от конкретния работодател на място зависи това да се контролира спазването на мерките", заяви още тя.

Днес в столичния общински съвет ще се гледа актуализацията на бюджета на София.

"С новата актуализация на бюджета ще подкрепим с 4 млн. лв. транспортния сектор, ще увеличим и средствата за строителство на детски градини. Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID ще се отрази сериозно на икономическото състояние на града и на финансовото състояние на Общината. От първите седмици започнахме да работим за първата актуализация на Общината, за да запазим финансовата стабилност и да гарантираме изпълнението на основните приоритети. През април направихме първата актуализация. Подготвихме и втората актуализация", каза кметът.

"Нашата работа е да гледаме във всички посоки – контролираме спазването на правилата на противоепидемичните мерки, но и да гарантираме финансова стабилност и работата на бизнеса. София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Тази година се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2.5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. До края на август над 80% е спадът в туризма. Продължаваме да подкрепяме бизнеса. Освободихме от такси и наеми на общински терени бизнеса в двата месеца на извънредното положение. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса", добави Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
18
 
! Отговори
любо преди 3 години
До Атанас ВелмазовНали знаеш, че от нея нищо не зависи. Тя изпълнява всичко което й наредят и препредава заповеди. Затова я държат толкова години. Малко да се опъне и е изхвърчала като тапа.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как стои въпросът със затварянето на Юпитер, примерно?Или до там още не сте го мислили, ***-та?
39
1
 
12
 
! Отговори
Салим преди 3 години
Затваряйте тая кочин*на!
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаления най ме е страх, от липсата на медицинска помощ за нуждаещеитите се. Всеки здравноосигурен има право на такава (не осигурените също, но да си платната после). Не може да те разкарват и да ти отказват помощ, така смъртните случай че скочат на 100-200 на ден. Да се дадат достатъчно пари, особено на млади лекари, те са по-защитение и да се опазят колко може повече хора. И 40-50 годишни си отиват, а този темп на заразяване може и да станат повече.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ти се пробвай, пък да видим няма ли да те наритат обратно към село!
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според Фандъкова мерките са възможно най-леките, включително и с новата заповед за носене на маски на открито."Маски няма да носим бе проста, селска пръчко.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ще се заразим неизбежно е.Просто искат да стане по-бавно за да не побегнат докторите.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовШегуваш ли се?
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязах, че всички платени които агитират, че има вирус, никога не говорят против Китай. Най- вероятно китайските неомарксисти са отпуснали пари и са активирали *** по целия свят, това е едното оръжие освен медиите и подкупените правителства. Исляма не успя, да видим недъгавите клонинги от Китай дали ще успеят. Битката за Европа предстои.
32
26
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации, госпожо Фандъкова ! Най-успешният кмет на София в цялата ни история ! Пълна подкрепа за мерките ! Бъдете здрава и благословена
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно, че ще стигне и до мен и до теб и до останалите 70-80% от населението. Или на теб не ти стиска да го приемеш.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Кво ти има пък на теб, та не виждаш ка чрез децата ни заразяват и нас? И до теб ще стигне, няма как да нямаш колеги и познати с деца.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но твоето затваряне, юрданке, стои на дневен ред!
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството продава маски за да събере пари за ваксини. Гнусен свят, да започва третата световна да им дадем едни маски и ваксини. Ще им извират от всички дупки спринцовки.
27
2
 
21
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 3 години
Във време, когато целият свят е изк укал, да ми се позовавате на това, как било по света, точно този свят ли ще ми давате за пример ?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
таа покрай поредните 30 детски градини, да вземе да направи и 20-тина болници набързо, ей така предизборно
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ да не са наели за щатни *** само пубери? Постоянно реват за дистанционно училище.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викаш материала, ама забравяш, че премиерът на същият този материал не си носи маската :)
23
11
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Поне 20-30% не носят маските както трябва, масово даже под брадичката, т.е. все едно не я носят. Това в супермаркетите. В моловете предполагам е същото. В дискотеки и барове маски няма. В ресторантите няма никаква реогранизация в подредба на масите, масово са си нагъчкани както преди. Това ли са мерките? При намерени по 500 заразени всеки дени? Отчитане на дейност и празни приказки. Ако се спазват и сегашните мерки, то няма да има нужда от затягане, ама материала, материала...
22
5
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
А кога ще стои, когато почнат труповете да се въргалят на улицата ли, като през 1793 г. във Франция?