Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред

Мобилизирани са всички възможности за контрол
22 окт 2020 09:23, Александър Попов
106
Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред
Снимка: БГНЕС

Затварянето на София не стои на дневен ред, сегашните мерки са достатъчни. Но са задействани всички възможности и сили на Общината за контрол на мерките.

"Всеки ден броят на заразените се увеличава. По-важното е това, че се увеличава броят на хоспитализираните, които аз всеки ден следя. Най-важното е да запазим здравната система и възможността медиците да ни лекуват. Това изисква сериозна дисциплина и отговорност, както и взаимно уважение от страна на всички нас. Засега мерките са адекватни и достатъчни, за да можем да продължим живота си и икономическата дейност в града. Това изисква сериозна дисциплина и нашата роля е да осъществяваме контрола", заяви Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
"Мобилизирахме всички възможности и сили на Общината и общинските служители, на които благодаря, защото рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недисциплинирани хора. Това са хора, които рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недесциплинирани хора. От началото на седмицата колегите от Столичния инспекторат и полицията провериха на 1060 търговски обекта и има само 4 акта за неносене на маски. Това говори, че хората стават все по-отговорни. В градския транспорт от началото на седмицата има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола за носенето им не както трябва", добави кметът на София.

Според Фандъкова мерките са възможно най-леките, включително и с новата заповед за носене на маски на открито.

"Става дума за носене на маски на открито само в ситуация, е която не може да се осигури дисктанция от 1.5 м. Хората могат да се разхождат в парковете и да спортуват, но трябва да бъдем отговорни. В момента не стои въпросът за затваряне на столицата, стига да осъзнаем, че от спазването на тези леки мерки зависи да продължим живота си в следващите месеци. Никой не очаква, че случаите ще намалеят точно сега, когато започват есенните вируси. За момента се затварят или карантинират отделни паралелки и групи в учебните заведения. Трябва да осъзнаем, че от конкретния работодател на място зависи това да се контролира спазването на мерките", заяви още тя.

Днес в столичния общински съвет ще се гледа актуализацията на бюджета на София.

"С новата актуализация на бюджета ще подкрепим с 4 млн. лв. транспортния сектор, ще увеличим и средствата за строителство на детски градини. Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID ще се отрази сериозно на икономическото състояние на града и на финансовото състояние на Общината. От първите седмици започнахме да работим за първата актуализация на Общината, за да запазим финансовата стабилност и да гарантираме изпълнението на основните приоритети. През април направихме първата актуализация. Подготвихме и втората актуализация", каза кметът.

"Нашата работа е да гледаме във всички посоки – контролираме спазването на правилата на противоепидемичните мерки, но и да гарантираме финансова стабилност и работата на бизнеса. София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Тази година се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2.5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. До края на август над 80% е спадът в туризма. Продължаваме да подкрепяме бизнеса. Освободихме от такси и наеми на общински терени бизнеса в двата месеца на извънредното положение. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса", добави Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледат какво правят в Европа и повтарят като папагали.Там в Европа обаче не са ваксинирани с БЦЖ и случаите на разболели са много повече.В БГ само го носят вируса но не боледуват така масово като в Европа.Чакат пари за ''борба''да отпуснат затова се приказва само за тоя ковид.Всичко е пари!Е и малко вирус де...
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Играят си на проба грешка уж че нещо са направили. Това което трябва да направят е да субсидират отраслите на които забраняват работят. Ако не работят барове и ресторанти субсидират тях спрямо оборотите им от предната година за същия период. Ама не 60на40 че ако може да не дават пари, иначе заемите са изтеглени
19
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама защо да затваря София, достатъчно е баровете, дискотеките, ресторантите да се затворят, стадионите без публика и горните класове и университетите да минат онлайн? Достатъчни били мерките, нямало да затваря, тая женица напълно е и.з.т.р.е.щ.е.л.а, такива глупости плющи, че да ти се дореве!
18
0
 
18
 
! Отговори
ПАК ЛИ ЩЕ ЗАБРАНИТЕ преди 3 години
паркове, планини и селските поляни. А то и без това ТИКВАТА е свикнал вече да живее като партизанин с джипката по чукарите. Когато не руча филии с мас.. А нещо да затваряте ресторанти, стадиони, кина... Или първо да махнем протестите... те са по-опасни за вас
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.....Затварянето на София не стои на дневен ред.......Ама разбира се, затворени софиянци маски не купуват.
16
1
 
1
 
! Отговори
КОМЕНТАР преди 3 години
Винаги може да ме изненадате. Лица без необходимото образование иили без ТАКОВА , се изказват и взимат некомпетентни решения от името на доказани специалисти и световната практика.Жалка и нещастна БЪЛГАРИЯ.Мисля ,че е време всеки да си носи отговорност за своята НЕКОМПЕТРНТНОСТ.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това трайното затваряне на Фандупкова стои на дневен ред!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки тарикат иска да бачка това дето не му е работа.Важното е да си в светлините на прожекторите.Тази дали е наясно, че ще търка нара?
13
0
 
17
 
! Отговори
СЛЕД НАС ПОТОП преди 3 години
това е девиза на ГЕРБ. По-лошо е. След вас остава само СМЪРТ
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тя не гледа,че закъснява ремонта на ''Тодор Каблешков''огледала се в мерките тая!Леле леле всички станаха специалисти по мерки и ковид!
11
5
 
7
 
! Отговори
Затваряй преди 3 години
От общината да обмислят поставяне на КПП-та на тангенти, допирателни, магистрали, диагонали и естествено в тунелите на метрото, да не вземе да се измъкне някой гаден вирус.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти първо затвори дупките в София.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама затварянето на училищата трябва да ти стои на дневен ред, скъпа, защото станахте убийци!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един експерт.Сичко знаят тея.Не мош ги мръднъ.
7
3
 
6
 
! Отговори
ssss преди 3 години
До ШофераИ всички в Бункера, нали ? Къде ви намират такива безгръбначни не знам.
6
0
 
24
 
! Отговори
ЕХ ФАНДЪШКА преди 3 години
И ти се беше скрила, сега набра смелост и се показа. Видяхме ,че София все още има кмет. Само че, я обясни първо как ВЪЛКА си е направил палат като на ДОГАН във вододайната зона на София ,което АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така вика всеки политик докато един ден не реши да затвори
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дневен ред е да се затвори министерски съвет, а с него и общинските по райони.
3
3
 
23
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
Фандъкова, затворете училищата, въведете вечерен час за заведенията и ограничете нощния живот, че ще настъпите мотиката
2
1
 
23
 
! Отговори
И.Т. преди 3 години
И тая затварачка, затваряй на село компоти, моме даскалице по руски.