Получаваме SMS при наводнение, пожар, терористична атака

Системата трябва да заработи до средата на 2021 г.
12
Получаваме SMS при наводнение, пожар, терористична атака
Снимка: БГНЕС

Мобилните оператори ще ни предупреждават с текстово съобщение (SMS) при случай на природно бедствие, терористично нападение или други сериозни извънредни ситуации. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за електронните съобщения, които са внесени от Министерски съвет.

Срокът за въвеждане на системите за предупреждение на населението е до средата на 2021 г.

Към момента при бедствия и аварии ни известяват чрез сирени. Чрез съобщения на телефона хората ще бъдат известявани по-бързо и по-сигурно.

При обаждане до единния европейски номер за спешни повиквания 112 мобилните оператори ще предоставят информация за местоположението на потребителя на най-подходящия център за приемане на спешни повиквания, предвиждат още промените. Това ще се случва автоматично.

Чрез промените в закона ще се удължи срокът на разрешение за ползване на радиочестотен спектър от телекомите чрез наземна мрежа от 15 на 20 години.

Промените включват и мерки за насърчаване на конкуренцията и за стимулиране на инвестициите в мрежи с много голям капацитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Ами преди 3 години
ДоИ с какво ще помогне СМС а?На такива като теб, дето са ги изтървали на главата им като малки, нищо не може да им помогне.Но от 10 000 души население в застрашената област 5 000 ако имат gsm и 3 000 от тях да си прочетат съобщението, означава 3-5 000 жертви по-малко, защото хората ще знаят какво ги заплашва и всеки ще вземе някакви мерки, доколкото може.
11
2
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
И с какво ще помогне СМС а?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СМС по Водопроводната Търба ,ако човек няма Мобилен телефон Не всеки може да си го позволи !
9
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Как ще ми изпратят обслужване на текстови съобщения, като нямам мобилен телефон?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1, по пижама с набързо забодени на лявата страна ордени и медали, пищова на кръста и с нощното шкафченце под мишница. Досущ великия герой на О'Хенри.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да бе... Само спам.
6
0
 
5
 
! Отговори
Само да питам преди 3 години
Може ли да е ПРЕДИ наводнението. Знам че е предупредителна система, ама като знам как работи всичко в тая държава, ще получа SMS 40 мин след като къщата ми е отнесена.
5
0
 
7
 
! Отговори
Разгонен преди 3 години
А смс,коги комшийката е разгонена,ша има ле?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагаме смс ите ще са платени, 5лв на смс?? Иначе какво ще пише? Ядрена атака, вземете бел чаршаф и вървете бавно към гробищата? А, забравих, младото поколение бе зацепва смешката, щом не е от тикток
3
0
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
За пожара не разбрах - примерно SMS "До всички граждани! В Долна Диканя гори хамбара на чичо Пешо"Извън майтапа, дано поне природата се смили над нас в тези трудни времена - да няма бедствия извън тези, които сами си създаваме.
2
0
 
7
 
! Отговори
БГ в ЕС преди 3 години
Какви SMS- си ужасТе от 112 се подиграват при сигнал за изтезания и заплахи за живота,а от МВР Перник заплашват с глоба от 5000 лева щото видите ли престъпниците СЕКТАНТИ били съседи на дежурният полицай и такива неща не ставали в Перник!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако боката суджука получи такъв есемес, си го представям по пижама, с нощното шкафчинци под мишница, на мегданя в Банкя.