Томислав Дончев: Тотално затваряне няма да има в никакъв случай

Вицепремиерът не успя да си обясни подозренията на Румен Радев
24 окт 2020 22:17, Нели Христова
122
Томислав Дончев: Тотално затваряне няма да има в никакъв случай
Снимка: БГНЕС

"Дали сме категорична подкрепа за инициативата "Три морета", това може да се проследи. Включително беше взето решение за участие с 20 млн. в нейния фонд. Не знам в каква посока е подозрението на президента, някой му е изпратил активен агент да го зарази с коронавирус?". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Канал 3.

"За мен е неразбираема реакцията на президента след пристигането му. Кой от правителството е сторил нещо в негова вреда?", попита още той.

"Нито едно лице не прави изключение в тестването и мерките. Не мисля, че който и да е представител на правителството е изпращал нарочно съобщения на естонската страна. Не мога да гадая какво е имал предвид президентът", допълни Дончев.

"2 пъти съм си правил тест аз. Мерките в началото позволиха броят на заболелите да не бъде толкова голям и да натрупа медицинският персонал опит. Над половин година след това вече го натрупахме. Това е разликата – светът се научи как да работи със заразата. Ако е необходимо ще бъдат разкривани още легла и ще бъдат мобилизирани още лекари. Вървим по ръба на бръснача – всяко затваряне ще има негативни последици и за психиката на хората. Тотално затваряне няма да има в никакъв случай", сподели вицепремиерът.

"Обсъждахме намаляване на музиката в заведенията, защото се оказва, че хората викат и шансът за зараза е по-голям, а и хората се навеждат да си говорят. Въздействието на намаляването на ДДС за заведенията, е благоприятно за тях, има ефект. Не е толкова в интерес на фиска, а на самия бизнес", обясни той.

"Българската енергетика не е докрай диверсифицирана в доставките на газ и на ядрено гориво. България употребява все повече алтернативни източници на газ, интерконекторът ще ни гарантира между 3 и 5 млрд. куб.м. газ, което е повече от потреблението ни. Стартирала е процедура за използване на алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй”, АЕЦ „Белене” ще бъде конструирана така че да работи с гориво от различни източници", заяви Томислав Дончев.

"Повечето страни не са готови за „Зелената сделка”. Работим по териториални планове за справедливост. До есента на следващата година трябва да са разработени. Газът също е преходно гориво, отделя емисии, той е временно решение. Горивото на бъдещето е водорода", разясни Дончев.

"За енергийна ефективност може да очакваме поне 4,5 млрд. лв. за 5 г. За частни жилища може да има 10-15 % съфинансиране. 85-90 % ще получат безвъзмездна подкрепа. Ще имаме средства за целите на първата програма. Искаме да стигнем и до малките читалища по селата, не само до големите", изрази мнение политикът.

"При мерките за бизнеса винаги има съфинансиране. Ще продължат мерките за подпомагане и инвестиции в компаниите за машини. Инвестициите трябва да бъдат обвързани върховенство на закона и работеща съдебна система, но няма ясен критерий какво значи това, това дава възможност за политически злоупотреби", твърди той.

"Изключително странна е коалицията, застанала зад резолюцията. Имаше стрелба във всички посоки. Така може да раниш някой от своите. Членството на Северна Македония няма да как да стане през потъпкване на общата ни история, все още има място за дипломация, безспорен интерес за България е", смята зам.-министър-председателят.

"Това, че се намираме в предизборна обстановка не означава, че няма да си вършим работата и да помагаме на хората държавата трябва да покаже, че е в състояние да помогне на всеки в кризата. Не мисля, че социалните плащания ще бъдат спрени от април", завърши Томислав Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
Диди преди 3 години
Ние жените знаем че когато някой мъж не се спавя /не само в леглото/, започва да се сърди, щипе, налита на бой.Но ние ли сме виновни за размера или там ...Очевидно Деси не е доволна и Радев търси причините извън себе си.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудно ще е Бойко Борисов пак да спечели изборите са фалшификации и с платените гласове на малцинството. Всички са против мутрите. Държавните служители също. Не знам защо някои се заблуждават, че 97 хиляди държавни служители, а не 1 милион, щели да гласуват за мутрите. Държавните служители в голямото си болшинството са ниско платени с по 700-800 лева заплата, която уж се вдига веднъж годишно, а не на три месеца, както пише един тук, но на практика се вдигат заплатите на началниците, а на другит
66
3
 
7
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Аман от комунисти и продажници. Томито какво работи точно в кабинета на Тиквата - замита кой какво е взел.
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюещите руснаците обикновено са некви евреи на които Путин им е взел бизнеса за да го направи държавен.Преди по времето на Елцин когато всички ресурси бяха в ръцете на частни лица предимно евреи руснаците бяха добри и демократични заплатите бяха по 50 долара.Сега заплатите са по 500 долара и не всички бизнеси са в ръцете на частни собственици - евреи. Е затва е цялото пищене.
64
3
 
8
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
До Анонимен: Ако не си даваме сметка че Русия са до нашата граница а САЩ са през океана и един цял континент, можем само да се превърнем в мишена. Затова кавам че е нужна наша си, българска политика и трябва да се борим срещу всяко едно влияние. В противен случай докато се борим срещу Русия ще ни подчинят нейните противници. Между другото проблема на Русия е че не се подчинява на САЩ, нищо друго. Ако има американска фирма на кранчето с руски газ - проблеми няма да има
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев да арестува отговорниците за затварянето на бизнеса с обвиненя за държавна измяна.
62
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влязъл русофилски порв български дворпрез отвор от малък чворзнае се че този порще загине от топор
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Илиянможе, може
60
4
 
10
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
До Анонимен Руското влияние не може да бъде елеминирано защото там където то се проявява, причината е че хората мат нужда от него. Сам да припомня че с посредством това гадно руско влияние България за 30 г. беше превърната в промишелна и силна държава и хотрата не се мразеха. Имаше и не малки недостатъци тази система , но какво се случва след като вече 30г. се борим срещу това влияние до момента. Къде се намираме и какво става с аншия народ. Не ние нужно влияние нужна ние наша си политика
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващото управление няма да вкара Борисов в затвора защото в Бг има към 1 милион държавни служители на които заплатите им растат през 3 месеца.Всичките ще гласуват за това положение та кой не иска всеки сезон повишение?Доста голяма част от ромите ще гласуват за Бойко Борисов лично-те го чувстват като брат не само заради цвят на кожата ами и заради манталитет отделно че всички ромски босове са там и движат далавери заради неговата благословия.Още към 500-600 хил гласа.И така.
58
3
 
12
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
Томиславе , ако търсиш работа се обади на Слави Трифонов. Той търси добри актьори и вероятно ще имаш възможност да пресъдадеш себе си. Мисля че в това ще си добър а и ти се отдава. Няма смисъл да се мъчиш да управляваш пари и финансии. Виждам че се уморяваш от тази работа , а и тя не е за теб. За парите има кой да мисли и да ги трупа на пачки по 500EUR
57
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския народ благодари на САЩ за помощта срещу руската хибридна агресия.
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО ДВЕ ГОДИНИ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ ЩЕ БЪДЕ ЕЛИМИНИРАНО В ЕВРОПА.
55
5
 
16
 
! Отговори
Христофор преди 3 години
Драги ми смехуркоТоми, изгелжда само ти не чуваш последното тиктатакане на часовника и не виждаш че показва 12 без 5. Малко ви остана. Търси си работа. За чиновник няма кой да те вземе от тук нататък, още по - малко за икономист или финансист. Като ръководител си пълен провал. Остава ти само едно последно нещо да напаравиш: Да поемеш част от вината на Бойко , който с удоволствие ще тия прехвърли и което е по важно търси такива хора. Виж за това ставаш.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Молби ииНачалнците им са задморски зад Черно море в Москва. Затова САЩ ни спасява.
53
3
 
3
 
! Отговори
Молби ии преди 3 години
Началници задморски , триморски и 6морски ще бъдем, от Северно през Балтийско до Черно море на мецан мустаците ша дърпаме само ни оставете на власт. Ако трябва Черното море ще копаме и на материало доцент за опресняване ще турим само не ни бутайте от властта че сме еднокнижно уникални.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата си мислеше че ще върти селски номера на американците но му свиха сармите много бързо.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** И ПОДЛЕЦ
50
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ами правилно, пред тоталното затваряне, предпочитате, тоталното измиране.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем ясно е какво са направили и това се нарича тролинг и е родено в болната глава на премиера.