Томислав Дончев: Тотално затваряне няма да има в никакъв случай

Вицепремиерът не успя да си обясни подозренията на Румен Радев
24 окт 2020 22:17, Нели Христова
122
Томислав Дончев: Тотално затваряне няма да има в никакъв случай
Снимка: БГНЕС

"Дали сме категорична подкрепа за инициативата "Три морета", това може да се проследи. Включително беше взето решение за участие с 20 млн. в нейния фонд. Не знам в каква посока е подозрението на президента, някой му е изпратил активен агент да го зарази с коронавирус?". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Канал 3.

"За мен е неразбираема реакцията на президента след пристигането му. Кой от правителството е сторил нещо в негова вреда?", попита още той.

"Нито едно лице не прави изключение в тестването и мерките. Не мисля, че който и да е представител на правителството е изпращал нарочно съобщения на естонската страна. Не мога да гадая какво е имал предвид президентът", допълни Дончев.

"2 пъти съм си правил тест аз. Мерките в началото позволиха броят на заболелите да не бъде толкова голям и да натрупа медицинският персонал опит. Над половин година след това вече го натрупахме. Това е разликата – светът се научи как да работи със заразата. Ако е необходимо ще бъдат разкривани още легла и ще бъдат мобилизирани още лекари. Вървим по ръба на бръснача – всяко затваряне ще има негативни последици и за психиката на хората. Тотално затваряне няма да има в никакъв случай", сподели вицепремиерът.

"Обсъждахме намаляване на музиката в заведенията, защото се оказва, че хората викат и шансът за зараза е по-голям, а и хората се навеждат да си говорят. Въздействието на намаляването на ДДС за заведенията, е благоприятно за тях, има ефект. Не е толкова в интерес на фиска, а на самия бизнес", обясни той.

"Българската енергетика не е докрай диверсифицирана в доставките на газ и на ядрено гориво. България употребява все повече алтернативни източници на газ, интерконекторът ще ни гарантира между 3 и 5 млрд. куб.м. газ, което е повече от потреблението ни. Стартирала е процедура за използване на алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй”, АЕЦ „Белене” ще бъде конструирана така че да работи с гориво от различни източници", заяви Томислав Дончев.

"Повечето страни не са готови за „Зелената сделка”. Работим по териториални планове за справедливост. До есента на следващата година трябва да са разработени. Газът също е преходно гориво, отделя емисии, той е временно решение. Горивото на бъдещето е водорода", разясни Дончев.

"За енергийна ефективност може да очакваме поне 4,5 млрд. лв. за 5 г. За частни жилища може да има 10-15 % съфинансиране. 85-90 % ще получат безвъзмездна подкрепа. Ще имаме средства за целите на първата програма. Искаме да стигнем и до малките читалища по селата, не само до големите", изрази мнение политикът.

"При мерките за бизнеса винаги има съфинансиране. Ще продължат мерките за подпомагане и инвестиции в компаниите за машини. Инвестициите трябва да бъдат обвързани върховенство на закона и работеща съдебна система, но няма ясен критерий какво значи това, това дава възможност за политически злоупотреби", твърди той.

"Изключително странна е коалицията, застанала зад резолюцията. Имаше стрелба във всички посоки. Така може да раниш някой от своите. Членството на Северна Македония няма да как да стане през потъпкване на общата ни история, все още има място за дипломация, безспорен интерес за България е", смята зам.-министър-председателят.

"Това, че се намираме в предизборна обстановка не означава, че няма да си вършим работата и да помагаме на хората държавата трябва да покаже, че е в състояние да помогне на всеки в кризата. Не мисля, че социалните плащания ще бъдат спрени от април", завърши Томислав Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорителя от габровската радиоточка и в последствие водещ на дарик, е голям капацитет. Типична мисисркагербераст, дремещ на хранилката и разтриващ бойковия скротум.
47
2
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
К'ви са тия три морета бе?! Гърция и бившите Югославски държави ли ще нападаме??
46
1
 
0
 
! Отговори
32 do 24 преди 3 години
?????снимки от събитието има.Къде имаше информация за заразен, преди да оповестят, че президентът се връща?Генералът е уведомил всички присъствали на събитието. Кой е уведомил НЕприсъствалите чужденци?службите в Естония работели! Първата информация беше, че полската делегация съобщила на поляците и изискала отсъствие на българския президент.
45
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ако ес наредят, тоя лично ще обяснява, ка случаят налага тотално затваряне.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от трибуната: Борисов се изяжда отвътре от това, че хората не го харесват. Той затова се крие по горите и излезе в карантина. До такава степен е съсипан, че ние всяка вечер сме тук, че се появява само със Шехерезада във Фейсбук. Трябва да поискаме и оставката на Фандъкова , защото тя за 12 години съсипа този град. Тази госпожа обещава на младите детски градини. Къде са? Графа е гробище. Витошка е постоянно в ремонти. Г-жа ФанДупкова е нежното лице на корупцията и изпълнителен директор на мафията. Не видяхме нито една заповед, когато ни малтретираха.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряне няма да има - по важно е да има папки - лошия матрял е заменимЩе вкараме бежанци на мястото на умрелите
42
1
 
24
 
! Отговори
ТОМИСЛАВЕ преди 3 години
ТОМИСЛАВЕ, наали твоят "НАЧАЛНИК" ти обясни какво се прави на *** ЧОВЕК ...Управлението на ГЕРБ е пример за незачитане на Конституция и закони. КАК ТАКА РЗИ ЩЕ ОСВОБОЖДАВА ПРЕМИЕР И МИНИСТРИ ОТ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ... И ОТ КАРАНТИНА?!Чакам с нетърпение следващото управление, което да вкара в затвора тези нарушители на закона, дето окрадоха България ...
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да им вярваш на клетвите и обещанията, след като от президент, премиер, кмет, общинар та до продавач на лотарийни билети всички лъжат и позират. Тъжната реалност, която почти никой от възмутените граждани не осмисля е, че него никой не го представя във властта. И всякакви политически пристрастия у населението само показват колко зле е положението. Управляемият с политика гняв не е свалил нито една мафиотско правителство, а просто е окопал още повече престъпници на важни позиции.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя па кой беше? Чувал съм го отнякъде.Някой професор пак?
39
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ще гласувам за тези които имат смелостта да наложат Справедливи Закони и тяхното спазване от всички,ревизия на последните 30 години мафиотски преход,привличане на инвестиции,образование...образование...и пак образование,закриване на читалищата даващи пари на ченгета и без един посетител...отживелица хранеща доносници по села и паланкиСправдливост...Справедливост...и Справедливост...Свобода или Смърт!!!
38
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Справедливите Закони/Божийте/ са единственият път към просперитета и добруването на Народа ни...Националното Обединение...Образование без компромис...останалото е обслужване на чужди интереси с цел грабеж...по-делата им ще ги познаете...аз не искам подаяния а възможност да работя и живея достойно с труда си...
37
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е *** Мангъров да обясни на близките как не трябвало да има по строги мерки ?До 1 седмица ще има здраво затваряне и контрол, защото ако не го направят ще има колапс на здравната система. Медиците ги няма, а бройките с леглата са просто за замазване на положението !!!ГЕРБ и ОП трябва да бъдат съдени за небрежност и некадърност
36
0
 
14
 
! Отговори
Габровец преди 3 години
Тоя беше говорител по габровската радиоточка ! Умен,умен,Коко да е умен? Колкото говорител по радиоточка...
35
0
 
14
 
! Отговори
ББ преди 3 години
г-н главният прокурор осъдихте ли ония доктор менгеле от Пазарджик дето "лекуваше"хора със здрави сърца за да *** пари...или си плати за да го влачите...парите му са кървави...човешки животи са...вас дреме ли ви???ама и децата и внуците ви могат да паднат в този капан...и парите ви няма да имат стойност
34
1
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
голяма част от докторите работят за пари...възползват се от ситуацията...а и кой ще им потърси отговорност...тотално беззаконие и хаос...е и викате нема Господ...има и е страхотен режисьор...ще го разберете ама късно...айдуците винаги свършват като ***
33
0
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Този 5 лева не е изкарал за държавата за това не му вярвам
32
0
 
12
 
! Отговори
ББ преди 3 години
скотовоте които създавате с цел кантрол и грабеж в един момент ще се обърнат срещу вас...справка Историята...и ще платите скъпо...елате на себе си
31
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
...и вас ще избесим
30
0
 
12
 
! Отговори
ББ преди 3 години
мм да те болниците връщат положителни със симптоми...имаше тв репортаж за жена от Несебър,на томата не му вярвам за нищо,най-безполезният ***...лъже бойко с евтини мантри...аз съм Свободен Човек и от какво и как ще умра решавам аз...спирам да ви плащам и не признавам властта ви...популизъм,лъжи,лицемерие,кражби...геноцид,след 30 години флшиви ценности,чалга,убийства и грабежи...да си крадец и неграметон са ценности..да си обслужващ персонал било ценност...скоро Видов ден...тук сме от 1400 г...
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то няма и смисъл от пълно затваряне, а и само ще е във вреда. Но развъдници на заразата като училищата трябва да преминат на онлайн. Точно за да не се стигне до пълно затваряне.