Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит

Нямало реални политики зад разходите
112
Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит
Снимка: Dnes.bg

Най-същественият проблем на бюджетирането е какви политики стоят зад разходите, които се извършват, а в бюджета за следващата година няма достатъчно акцент върху ефективността на това, което се харчи и на постигането на определени цели на политиката. Вместо да се търси целенасочен ефект и да се борят проблемите, се тръгва по лесния начин – семейни помощи за деца за всички, по 50 лева за пенсии, коментира пред БНР Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според него това е политика по доходите и с цената на голям бюджетен дефицит.

По думите му "бюджетът привидно включва големи дефицити в година на криза, но маскира факта, че правителството е обявило за временни едни мерки и като че ли след това те ще изчезнат, но това изглежда политически много трудно.

"Въпросът е, когато шоковото събитие отмине, да имаме ясна идея как възстановяваме стабилността на публичните финанси. Нямаме визия за стимули по отношение на инвестициите и създаването на работни места“, посочи той.

"След няколко години, в които дългът намаляваше и бюджетът беше с излишък, сега влизаме в ситуация, в която за четири години ще имаме доста сериозен натрупан дефицит и нов дълг. Това е промяна на картината. Хубаво е, че влязохме в кризата като страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз, но това няма да ни помага вечно.

"Това ни даде възможност тази година без проблеми да финансираме кризисния дефицит, но оттам насетне ще зависи какво правят следващите министри на финансите“, посочи Богданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: бюджетприходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До С ГЕРБ надолуКорените на явлението най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС се намират в Москва. Докато не проумеете това и не спрете да гласувате за русофилски партии няма да мръднем от последното място.
78
3
 
5
 
! Отговори
БСП приказки преди 3 години
Нямам спомени и в Румъния пенсиите да са били еднакви като у нас по времето на управлението на БСП - 5 $ !
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП защо реве? Да обещаят по 150 лв месечна добавка към пенсията на всички пенсионери през следващите 4 години и ще ударят ГЕРБ в земята и ще спечелят изборите.
76
3
 
3
 
! Отговори
С ГЕРБ надолу преди 3 години
До БСП икономисти: Какво общо имат тук бюджетите на БСП? Сега управляват ГЕРБ. По времето на Станишев бяхме на едно ниво с Румъния, а при вече трети мандат на Бойко сме все на опашката на ЕС -най-бедната и най-корумпирана държава. Когато се оттървем от него, тогава ще се отлепим от дъното.
75
5
 
6
 
! Отговори
БСП икономисти преди 3 години
Те пък бюджетите на БСП бяха много идейни , при пенсии от 5 $ по време на тяхното управление !
74
2
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До "Юрист твърдят,че": Юристите могат да твърдят всичко ако им се плати подобаващо. Важното е какво мисли българският народ. А президента Радев има поне два пъти по-голям рейтинг от бат'ти Бойко. Запотва троловете като теб го п'люят от сутрин до вечер, но без резултат
73
2
 
5
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
В България се прави "бюджет" от ДОКАЗАНО НЕУКИ ИНДИВИДИ и заради това имаме такива катастрофални резултати!!! Никога не е било нормално и няма да бъде, когато харчиш повече от колкото изкарваш......
72
2
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Новия бюджет е най-безидейния за цялото 10 годишно управление на ББ.
71
2
 
1
 
! Отговори
Кое е лошото? преди 3 години
До Правителството +++++: Лошото е, че имаме милион и двеста и седемдесет хиляди пнсионери под прага на бедност (според данни от финансовият министър от края на 2019). И това с 50 лева попълнително не се оправя. Минава като предизборна инициатива.
70
5
 
5
 
! Отговори
Юрист твърдят,че преди 3 години
Радев не спазва Конституцията на България по поне 10 параграфа !Оставка за Фигуранта !
69
2
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До селянин: Гешев никакви пари за държавата не е събрал. Дори и тези от чекмеджето на Бойко. Но ползва безконтролно прокуратурата за лични и гербаджийски цели.
68
3
 
6
 
! Отговори
Правителството +++++ преди 3 години
Някой може ли да обясни, кое е лошото всички пенсионери ( 2,1 мил.) да получават по 50 лв. месечно по време на пандемията ? Вместо да похвалим правителството за смелостта да помогне на най-засегнатата група хора от пандемията !
67
2
 
3
 
! Отговори
Като за последно преди 3 години
Бойко харчи като за последно, та дано някак се задържи до края на мандата. Но времето му изтича.
66
3
 
5
 
! Отговори
селянин преди 3 години
До ОСТАВКА - Ако в държавата имаше още еди такъв като Гешев и ги подпука като него и събере парите от такива като ,Баневи ,масларки, винарки ,черепи и кокали ,импекси ,каолинчета ,овчари ,свинари и всички останали червени мутри от прехода държавата няма да има нужда от заеми.
65
3
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Оставка на Фигуранта: Радев има право да е президент, защото е избран и спазва конституцията. И това няма връзка с темата на статията.
64
2
 
5
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 3 години
Да поканят Румен Гечев комунист , икономист, финансист, специалист по всичко - за една нощ държава може да фалира.
63
5
 
8
 
! Отговори
Оставка на Фигуранта преди 3 години
Радев няма право да е Президент след като не спазва Конституцията на България !
62
3
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
..А КОГАТО ФАЛИРАХТЕ БЪЛГАРИЯ 3-ПЪТИ ...ЗА ЧИЯ СМЕТКА БЕШЕ , БЕ ТУЛУПЕ...??!ПОМНИШ ЛИ...??!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ***, 60:Дотогава докато българинът си ги преизбира!
60
6
 
8
 
! Отговори
Фигурант Радев преди 3 години
Фигурантът ке падне !