Развлекателният бранш скочи: Защо ни демонизират?

Те оспориха твърдението, че 41,88% от заразените идват от заведенията
26 окт 2020 18:30, Нели Христова
131
Развлекателният бранш скочи: Защо ни демонизират?
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от манипулативното представяне на данни с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни, се посочва позиция на двете организации.

"От данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа", пишат още управителите на заведенията.

Възражението на собствениците на заведенията е срещу зам-шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. В неделя пред bTV тя обяви, че в заведенията наистина няма много епидемични взривове, но там, където има процентът на заразените е огромен - над 41 на сто. Това е много повече в сравнение с офиси и предприятия, каза Христова.

"Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове. Още повече, че засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения. Не само в заведенията, във всички търговски обекти!", се казва още в позицията на асоциацията, разпространена днес в отговор на проф. Христова.

"Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", добавят от бранша.

"И винаги сме били категорични – когато компетентните органи открият някъде нарушения, виновните да понесат своята отговорност за тях. Но не всички да бъдат поставени под общ знаменател. И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки".

"Понеже непрекъснато се сравняваме с Европа и често тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в случая се доказа, че затварянето на заведения не води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията".

"Ние сме наясно, че посещението на заведения не е от първа необходимост. Това е право на личен избор. Но убедено твърдим, че правим всичко по силите си за спазване на мерките, сами предлагаме нови такива и винаги сме били лоялни партньори, когато мнението ни е било потърсено. И е много по-вероятно човек, който чувства здравен дискомфорт да отиде на работа, за да запази препитанието си, а не да посети заведение".

"Отново обаче сме в ситуация, в която препитанието на нашите служители е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропуска", допълват от Асоциацията и Сдружението на заведенията.

"Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции".

"Остро осъждаме очертаващата се дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията и отнемането им на конституционното право на труд. Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба им едно време в кръчма не е влизала и човек е станала.Тези да не знаят много да ла-ят-а да затварят и без друго никакви данъци не плащат!Бутнаха им на 9% ДДС. Те вдигнаха цените с 20%.Нито заплати изкараха на светло-едно нищо не стана. Само Алибегов не се наяде. 8 фирми има и всеки ден реве. Орева орталъка, че ще фалира. Няма файда от бранш, който не произвежда нищо, освен да лъже хазната.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 91 "Доколкото разбрах училищата също минават на дистанционно" Не, училищата не минават на дистанционно, въпреки, че вече е крайно наложително, дори задължително!!
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За развликателния бранш - Бyбaтa за биберон.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста дрога се разпространява в заведенията за развлечения.Не във всички.
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Слави Шъ ги Управи
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно са се скатавали и не са плащали данъци.Осигурявали се на минималната заплата. Сега получават минимална помощ.Логично
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствен бизнес- сигурен фалит.Досега трябваше да са се преориентирали.
106
1
 
9
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 3 години
Споку,скоро ша ви осигуря с чалга премиер.Учиндолския тарикат са размърда като стар сом.Труповете с ковида мисля ви ги осигурих,тъй кат много от вас питаха къде са труповете.Искам да помните шипченския и дондуковският ми подвиг!Нямам страх от вируси и от грипени!Маски не нося, скриват личния ми чар.Ще ви направя и заплатите по 100 бона,опит ще черпя от др. гечеф!За др.Краделия ***,нямам думи ще приватизираме и тоалетните!С,рането ще е 50ст,*** туй ни пречи.Ша с,ирети вгръчко ко има какво!
105
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да фалират, уе. Всичкото тарикат станал "бизнесмен". Къв му е бизнеса- "заведение", мале ще умра от смях. Тия само опростачават младите по тези "заведения", то там си е бардак откъдето и да го погледнеш, малките се научават- чашка джони е свирчок, бутилка е цял сеанс с едно свършване. Още информация трябва ли ви?
104
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
113, смешен си.
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да коментираш мисленето ми, прочети статията докрай. Вдигат се заради лъжи!! А не защото ги затварят. Върл противник съм на лъжите. Аре бъди здрав.
102
1
 
24
 
! Отговори
до 111 преди 3 години
Айде, обясни ми, моля те, как ще кажа на швейцарската си компания да ми превежда ежемесечно х лв.. отгоре и да не ми плаща плоския данък. М? Те такова нещо не са и чували. Манталитет- следват законите. Или жена ми да помоли немската си компания да я осигурява на минимална. Те дори това не могат да го разберат. И да, светци сме на тема данъци. До стотинка съм научен да плащам всичко и аз, и родителите ми. Именно затова се вбесявам от дребни тарикатлъци, като в много браншове у нас.
101
3
 
17
 
! Отговори
до 108 преди 3 години
Слабо ме интересува какъв си. Държавни фирми няма. Коментира се мисленето ти, а не професията или квалификацията. По цял свят обслужващият сектор страда и получава помощи. Но тук 90% от него е в сивата икономика и затова за надава такъв вой.
100
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде излезе толкова праведен народ тука се чудя. Главата си залагам, че 90% от светците пишещи тук вземат пари в плик, рушвети и крият осигуровки. Щото много добре явно са запознати с начините да измамиш държавата. От първо лице естествено.
99
3
 
2
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До АнонименКолега, инженерите сме с рационално мислене. Бъди жив и здрав.
98
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си помощ от ЕС за закъсалите бизнеси, взимате си я и си получавате толкова, за колкото сте си платили осигуровките. Масово на минимална заплата в този отрасъл. Сочехте с пръст нас, глупавите, които плащаме данъци до стотинка, а вие, умните, сега ще плачете години наред. Реално по цял свят обслужващият сектор (ниската класа на обществото) пострада най-жестоко. Вече никой няма интерес от нощни клубове (освен компаньонки, които и онлайн се поръчват) и пияни студенти и така ще е 2-3 години.
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 105. Не позна. Инж.съм и работя в частна фирма.Ама имам глава на раменете си. За разлика от теб.
96
4
 
1
 
! Отговори
ууу преди 3 години
Пост 102 също е мой. Радвам се на минусите. В този сайт трезво мислещите или събират минуси или ги трият. Имам противогаз. Иска ли го някой? Подарявам го.
95
14
 
0
 
! Отговори
bg преди 3 години
До Анонимен абе, змей, ти от къде излази, от някоя тъмна махала, де и книги не четат. Като не харесваш сбирките с приятели и нощния живот, не демонизирай цял един отрасъл. С такива размишления и такава философия скоро, ама много скоро ще те питам от де пари в държавата, ти с тази глупава философия ще затворят всичко , де работи, да останат само чиновниците- хайлази.
94
2
 
19
 
! Отговори
до 104 преди 3 години
Извинявам се, човекът е напълно прав! Вижда се робското ти сервитьорско мислене на обслужващ персонал. За теб човек е смел, ако каже някому, че трябва да се преквалифицира и, че не следва да взима заплата в плик?! Ами, аз редовно съветвам приятелите си, тръгнали по слугински път, че той не е правилен. Това е временен път за студенти и ученици, които искат да припечелят. А квалифицираните винаги ще са търсени. Но, виж, няма да имат нужда от слуги по време на пандемия, а от здраве и разум. Мерси