Мерките в Бюджет 2021 са заложени, Дончев: Какво разоряващо има в това?

"Ако следваме препоръките на господин президента е хем правилно, хем неправилно", заяви той
Обновена: 27 окт 2020 18:58 | 27 окт 2020 17:20, Красимир Ангелов
99

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес имаме устен коментар на бюджета и ние не може да пропуснем да участваме в този дебат, обяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод коментарите на президента Румен Радев върху проекта за държавен бюджет през следващата година.
Още по темата
Дончев сравни критиката на Радев с "Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. "Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ".

"Ако следваме препоръките на господин президента е хем правилно, хем неправилно. По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболявания, но нашата демокрация има куп болести. Като почнем от политическата дислекция и стигнем до политическата амнезия“, заяви Дончев. Той припомни, че още в началото на пандемията президентът Радев е призовавал за още мерки в помощ на хората и компаниите.

По думите му много често се случва даден политически представител сам да забрави какво е казал преди няколко месеца. Дончев визира думи на президента Румен Радев от април: "Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Необходими са още мерки“.

По думите на Дончев мерките вече са заложени – мерки в подкрепа на хората, на бизнеса и т.нат.

"Какво разоряващо има в това?", попита Дончев и продължи:

"В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция". Вицепремиерът допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%.

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС", подчерта вицепремиерът.

Според него най-безспорните мерки са тези, които стигат до всеки.

"Бюджета за 2021 година - 1 милиард 647 милиона мерки за подкрепа на домакинствата. 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса. 749 милиона мерки за органите на държавното управление натоварени с дейности по увладяване на пандемията. Всичко това е без 1 милиард лева препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 година. Това е без допълнителното финансиране по програмата "Реакт ю“ на стойност 1,3 милиарда евро, огромната част, от което отива за мерки за подкрепа на компаниите, мерки за социално подпомагане и здравната система и образованието", подчерта Дончев.

От здравното министерство заявиха, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи за възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект", заявиха от здравното министерство.

Същевременно от прессекретариата на държавния глава разпространиха следното уточнение до медиите:

"Позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба  манипулация на фактите. Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция", съобщиха от президентството. 

Вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
бухалка преди 1 месец
Отчетност няма !
93
1
 
2
 
! Отговори
Як и брос преди 1 месец
Въртейки се на лоста Той каза:
"Як и здрав съм като бик.. и почти толкова умем!
Днес ще коментирам бюджет 2021, годината в която ще ви освободя от присъсеието си.
Моля,разберете ме- имах зла свекърва,а тя умря.Опитвам се да я замествам!
Вече ви пиша поредното Новогодишно обръщение, пардон Траурно!Какво ми се кискате в строя,знаете ли как ще ви се стъжни,ако ви съставя един кабинет от. завършили в Москва разнообразни агенти! Моят кабинер на такъв принцип е съставен,. не от мен,те ме избраха!"7
92
2
 
7
 
! Отговори
КЛ преди 1 месец
Некадърници герберски. Приемете го най-накрая. Нямате капацитет да управлявате.
Изключително некадърни сте. За сметка на това, сте изключително нагли и лъжете като дърти ци.га.ни. Начело с Негово Премиерско Величество. Ще се сгромолясате с гръм и трясък и ще повлечете ЕНП с вас.
91
5
 
4
 
! Отговори
ОДИ СИ ВРЕДЕН СИ преди 1 месец
Фигуранта вместо да се загрижи за нацията в този критиче монент ,да се опита да помогне с нещо ,поне с призив към хората да се спазват мерките и тези които имат възможност да се обадят до болниците да предложат помощ .Сега те изнемогват ,имат нужда от всякакъв вид помощ.Похвално за студенти в Пловдив-през свободното си време за в болници и помагат. Колко е безучастен ,не е за вярване.Интересува го собственото му здраве и партитата разходките.Такова чудо на безотговорност и психопатия не сме имал
90
1
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Този защо си скуби веждите да го е
89
3
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАЛНА ЕДЕНИЦА преди 1 месец
Ей *** , с този смешен опит да купите простолюдието се натрисате на синдрома на Андрешко !!! Плешив и *** , прочети и ако не ти пречи вродената ти тъпагьощина , може и да разбереш някой нещица ... Тези кредити е***бават мамата на бъдещите поколения за сметка на " щедрата " ръка на Тиквата ..... Бог прощава , ние - НЕ !!!!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Трактора

Индустриалния сектор допринася около 27% от БВП.
Сектора на услугите и той там някъде.
Земеделието към 20.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не плямпат за пари, а да свалят ДДС-то, както всички нормални страни направиха! Точно така ще се усети облекчение и за бизнеса, и за обикновения гражданин - потребител. Тези мерки 60/40 не работят, помощите потъват отново в нечий джоб. Изискват се крупни мерки, а не пак разпределяне на баницата!
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 84

"Вместо да намалите администрацията и некадърните служители, които имат НУЛЕВО отношение към обикновения гражданин, а те са там именно да служат на него, вие увеличавате заплатни и щатни бройки!"

Като го каза това, та се сетих, че в тоя сайт има един с ник Боби, който е на държавна работа, но всеки ден виси тук в работно време непрекъснато. Също така е върл червен мозък, тъй че май е време да разкараме пръво лентяите от ведомствата.
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бюджетът е съобразен с условията на пандемия, а още повече и с непрестанно повтарящите се искания на опозицията, от дълго време насам ....!
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо да намалите администрацията и некадърните служители, които имат НУЛЕВО отношение към обикновения гражданин, а те са там именно да служат на него, вие увеличавате заплатни и щатни бройки! Ето това е част от разорението. Томислав беше точно министърът, който обеща цифровизация и съкращения, какво стана, баце? Уж сме номер едно в IT пазар, пък нищо не правите. Цакате българина с тежка бюрокращина... докога?
83
2
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Язе съм дживотновъд.Живея добре ни са оплаквам.Иаам сичко.Обаче селската работа е от сутрин до вечер.И непривлекателна.Сичко избега у градо,или стана военин или полицай от е по лесно.Къвто и бюджет да турнат за нази обикновенните ора кво ни касае.Вижте коронката настъпва,заразените са увеличават,а след нея връви финансова криза.Иде могу лошу.Ама могу не гу осъзнават.
82
3
 
12
 
! Отговори
Трактора преди 1 месец
Къв бюджет, кви 5 лева, бе!!!!

Ква Промишленост остана у Бг?
Кво Производство?
Кви Технологии?

Ми, то освен треторазряден туризъм, чалгаджийници, молове и гараражна търговийка у Бг друго Немааааа!!!!

То и специалисти не останаха, камо ли фабрики и заводи, за сел. стопанство дъ не говорим!
81
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дефицит

Това трябва да се повтаря всяка вечер в централната новинарска емисия и задължително да се обяснява що е това бюджетен дефицит.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички раздадени и незаработени пари, които нямат стоково обезпечение, означават инфлация - тоест пладнешки обир на някого по веригата.
79
4
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Дончев, точно ти не отваряй дума за дислексия и въобще избягвай да накланяш темата къмто дефекти на речта.
78
5
 
12
 
! Отговори
о .... преди 1 месец
Този е яловец, от него нищо, абсолютно нищо не става.
Да беше врътнал поне едно достойно семейство, деца, жената да е доволна.
А той ми дрънка глупости.
Хайде да си ходи и този негодник долен ..!
77
4
 
12
 
! Отговори
Какви ни управляват! преди 1 месец
Този не е лошо момче,ама е за доктор. Всеки начинаещ специалист лесно ще открие признаците на нещо по специфично в поведението му. Неспокоен поглед,накъсана реч,дори и измъчена физиономия. Има вид на човек,който всеки момент ще скочи,ще избяга и търси изход за отстъпление. Този човек е за едно спокойно работно място,без напрежение,без неудобни въпроси и най вече без големите отговорности на неговия пост.
76
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ са най-голямата чума за страната, дано КОВИД да ги тръшне до един!!!
75
7
 
13
 
! Отговори
мутрата преди 1 месец
Фигурант се изплю в чинията, от която българския народ ще се храни през 2021 година.
Медицината е безсилна през злобното му заболяване.