Мерките в Бюджет 2021 са заложени, Дончев: Какво разоряващо има в това?

"Ако следваме препоръките на господин президента е хем правилно, хем неправилно", заяви той
Обновена: 27 окт 2020 18:58 | 27 окт 2020 17:20, Красимир Ангелов
99

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес имаме устен коментар на бюджета и ние не може да пропуснем да участваме в този дебат, обяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод коментарите на президента Румен Радев върху проекта за държавен бюджет през следващата година.
Още по темата
Дончев сравни критиката на Радев с "Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. "Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ".

"Ако следваме препоръките на господин президента е хем правилно, хем неправилно. По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболявания, но нашата демокрация има куп болести. Като почнем от политическата дислекция и стигнем до политическата амнезия“, заяви Дончев. Той припомни, че още в началото на пандемията президентът Радев е призовавал за още мерки в помощ на хората и компаниите.

По думите му много често се случва даден политически представител сам да забрави какво е казал преди няколко месеца. Дончев визира думи на президента Румен Радев от април: "Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Необходими са още мерки“.

По думите на Дончев мерките вече са заложени – мерки в подкрепа на хората, на бизнеса и т.нат.

"Какво разоряващо има в това?", попита Дончев и продължи:

"В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция". Вицепремиерът допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%.

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС", подчерта вицепремиерът.

Според него най-безспорните мерки са тези, които стигат до всеки.

"Бюджета за 2021 година - 1 милиард 647 милиона мерки за подкрепа на домакинствата. 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса. 749 милиона мерки за органите на държавното управление натоварени с дейности по увладяване на пандемията. Всичко това е без 1 милиард лева препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 година. Това е без допълнителното финансиране по програмата "Реакт ю“ на стойност 1,3 милиарда евро, огромната част, от което отива за мерки за подкрепа на компаниите, мерки за социално подпомагане и здравната система и образованието", подчерта Дончев.

От здравното министерство заявиха, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи за възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект", заявиха от здравното министерство.

Същевременно от прессекретариата на държавния глава разпространиха следното уточнение до медиите:

"Позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба  манипулация на фактите. Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция", съобщиха от президентството. 

Вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само министърът на образование има някакъв по-реален поглед, не е изпълнен със злоба, като водеща мотивация на постъпки и изказвания и знае какво управлява.
60
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разоряващото са едни заеми, с които дългът по времето на ГЕРБ се е увеличил с 30 млрд. Устремно вземат пари и ги харчат безумно, а някой ще трябва да ги връща. Няма до безкрайност да ни дават пари. В един момент ще затворят кранчето и ще си искат обратно парите.
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
58
8
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Капитализма и демокрацията са най-добрата система, но червеният комунистически октопод държи капитализма в прегръдката си вече 30 години и пречи да станем материално богата страна и да живеем като материално богати капиталисти.
57
2
 
11
 
! Отговори
До До 55 преди 3 години
"Радев също няма как да разбира от бюджет и финанси"Той не прави бюджет, нито го изпълнява, обаче. Не знам поради каква причина го намесвате. Негово правомощие е единствено обнароднавен на законите с указ в тази връзка.Но за министрите е недопустимо да не разбират от това, с което пряко се занимават. А когато не са компетентни в дадена обсат, е добре да не се излагат по интервюта. Отказват и избутват тези, които са наясно с въпросите и отговорите.
56
1
 
9
 
! Отговори
58, преди 3 години
Кратко или дълго - интервюто е напълно безсмислено. В него няма нищо конкретно и информативно. Или този горе е говорил само такива общи приказки, или журналистът е крайно некомпетентен и не знае какво да отрази. А най-вероятно и двете са верни. Кое от написаното горе има какъвто и да било смисъл?
55
1
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Това е защото демократите в САЩ са комунисти внуци на членове на политбюро от бившата Американска Комунистическа Партия.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
долу тираните и крадците
53
1
 
6
 
! Отговори
59, преди 3 години
Радев не е длъжен да разбира от бюджет и финанси. Президент е, не е министър, управляват министрите, президентът има други правомощия. Той и не се изказва по такива въпроси общо и некомпетентно, като този господин. От тази статия нищо конкретно и професионално, казано от този човек, не се чете. Ако и останалото са такива общи приказки, интервюто с него е излишно.Професионалният журналист ще пита професионалисти по такива въпроси, не хора на общиия лаф.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКогато на една фирма и намалеят приходите, едно от най-честите решения е да се съкращава персонал, да се режат заплати, да се оптимизират фирмени процеси. Пита се в задачката за бюджета, защо държавата никога не прави това, а залага на дефицит и трупане на дълг. А, да сетих се, защото държавата беше единствения "легитимен насилник".
51
6
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Радев също няма как да разбира от бюджет и финанси
50
4
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
В кратко интервю няма как изчерпателно да се изброят исканите от теб данни.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите от герб правят точно това което искат демократите в САЩ . Искат да се раздават повече пари от държавата. Искат да увеличат данъците и 20 % ддс на храните като при герб. В щатите управлявани от демократи се затваря бизнеса както прави герб .А сервилните медии не показват десния Контадин Костадинов (българския Тръмп ) а само тия дето затварят бизнеса. Българските демократи от герб и техните банани
48
2
 
8
 
! Отговори
Бюджет F-16 преди 3 години
Разходна част: 6 милиарда за нови модернизирани 50 годишни американски самолети.Приходна част: 5 милиона заем за плащане на заплати н държавната администрация и пенсии.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този от снимката очевидно нищо не разбира от бюджет и финанси. Дрънка общи приказки. Правете си интервютата с икономисти с достатъчно стаж и опит, не с дървени философи.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разоряващото е за нас, не за вас!Вие все ще сте си ок, до влизането в пандиза!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бюджетът е финансов план, в който се залагат приходи и разходи. Сами по себе си едни заложени "мерки" в него, доколкото можем да говорим за това изобщо, са без значение сами по себе си, ако не е ясно какви са, колко струват и как ще се покрият реално.Страшни са не те, а а това, че не биха могли да се платят от приходите, а дефицитът се трупа.
44
9
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А на бас, че март месец на изборите Боко пак ще им тури шлангата на руските комунисти от БСП :))))))))))))))))))))))))))))))) И тръбата за Сърбия няма да стане и Беленето :)))))))))
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"дислекция"Тази дума какво означава?
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерки не се залагат в бюджет. Разоряващото е огромният дефицит, заложените големи социални харчове при липса на реална възможност за покриването им с реални пари.