Захариева: В Скопие трябва да признаят миналото

България не може да одобри тази преговорната рамка за Северна Македония
28 окт 2020 18:00, Елка Василева
45
Захариева: В Скопие трябва да признаят миналото
Снимка: архив, БГНЕС

Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя припомни, че 10 на ноември предстои заседание на Съвета "Общи въпроси", на което трябва да се одобри преговорната рамка.

Захариева посочи, че в договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. има всички гаранции, стига да се изпълнява добросъвестно и от двете страни, но за съжаление нашата оценка е, че това не е така.

Още по темата

Тя отбеляза, че въпреки многото спекулации в пресата в Република Северна Македония нито сме искали промяна на конституцията, нито нашите претенции са нови, нито сме оспорвали правото за самоопределяне. Проблемът е, че договорът не се изпълнява добросъвестно според нас, каза министърът.

Захариева каза, че екипите на министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония са във всекидневни интензивни преговори в опит да се решат конфликтните въпроси, така че да гледаме повече напред. Имаме време, но е крайно малко, допълни тя.

Както ние признаваме реалността, така те трябва да признаят миналото, заяви външният ни министър, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
нормален преди 3 години
До АнонименТези които си посочил нямат за съсед турция.
18
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българия и гърция са най-бедните държави в ес...от година-две румъния вече изпревари не само българия,но и гърция.да не говорим за другите източноевропейски страни,които са на светлинни години от балканските бедняци...така че гражданите и политиците от западните балкани нека избират дали да бъдат бедни извън ес или най-бедни,но в ес...
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
европейският съюз има страшно много проблеми за решаване и мисля,че за македония и западните балкани е по-добре за сега да останат извън него и ако имат умни политици могат да просперират дори и извън ес както швейцария,норвегия,исландия и от една година великобритания.
16
4
 
1
 
! Отговори
Очиларка преди 3 години
После обаче македонците няма да ти стъпят на подпорната стена хотел.
15
1
 
14
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
хахахахахахаха.. мечтай си - Самуил е български цар.. няма никакви македонци!а България пада под ромейска власт в 1018 година - а не някаква Македония, която нито 1020 година, нито 2020 съществува хахахахахахаха
14
1
 
6
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 3 години
ИЛИ ИГРАЕМ ЗА ДВЕТЕ ДЬРЖАВИ АЛБАНИЯ И МАКЕДОНИЯ НАШИ В ПАКЕТ ИЛИ ГИ ОТСВИРВАМЕ ВО ВЕК И ВЕКОВ.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Албанците в македония и те ли трябва да признаят че са българи???"Не, но ще признаят, че македонците са българи :D
12
19
 
4
 
! Отговори
Друми Георгиевски преди 3 години
Билгария пада под Гръцко Робство в 972 година !!А НЕ ПРЕЗ 1014 ГОДИНА .ИОАН ЦИМИСХИ ПРЕВЗЕМА ПРЕСЛАВ И ВСИЧКАТА ЗЕМЯ НА ИЗТОК ОТ ДНЕШНИТЕ ЕТРОПОЛЕ, ТЪРНОВО И СВИЩОВ !Във Византииските Извори ясно пише че България е Ре-Възвърната , и че последвалите Войни на Византия---са срещу коренно друг народ и държава---на Самуил Македонеца .А в ЛИХНИДА (АХРИДА) = Охрид -- има основана Митрополия--още в 4 век = ЮСТИНИЯНА ПРОТАС (ПРИМА).Мнооого преди Българите да дойдат, и да кажат че са основали нещо
11
0
 
2
 
! Отговори
тази вечер преди 3 години
Тази вечер бях на разходка с моето куче, източна азиатска овчарка, чиито корени идват от двора на шах Пехлеви.Разхождам се и откриваме благодарение на кучето 7 броя пичууурки.Взех ги.В къщи ги измих с вода, сложих ги в едно хубаво тигaнче, оливо, сол не консумирам и на бавен огън малко се запържиха. Чух след това 7 селски яйца. Стана нещо невероятно.Сега си хапвам и пия червено вино.Нали нищо няма да ми стане, няма да ходя до бърза помощ тази нощ, а ..?
10
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обзалагам се че македонците никога няма да признаят исканията на шкембе войвода и захариева. Албанците в македония и те ли трябва да признаят че са българи???Властите в София с постоянна конфронтация накрая ще предизвикат поредната война на балканите.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам репликата на Зайо Байо.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички се съобразяват със Захариева иначе ще им даде да разберат.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя цивилизация изучават ФИРОМСКАТА ЛИ??Абе на българите вече дори не им се говори за фиромите,толкова ни опротивяхте,айде МРШ!!
6
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обвиняваяш македонците в "македонизъм" все едно да обвиняваш българите в "българизъм"! Та кой измисли тая историческа комисия? Казваме си каквото имаме и толкоз. Ако бяха влезли преди нас в ЕС щяха да също искат да признаем Гоце за македонец и нямаше да ни пуснат в ЕС. Нали така?
5
22
 
5
 
! Отговори
моля? преди 3 години
А кога ще започна да изучават и преподават македонска филология в СУ "Климент Охридски" & ВТУ "Св.Св. Климент Охридски" ..?В Париж изучат този език и тази цивилизация, а в София не я признават, така ли ..?
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая играе лошото ченге, а Бойко доброто. Накрая ще дойде доброто ченге и ще им даде път за всичко.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Татарите НЕ ЗНАЯТ ДЕКА ВЕ ИМА тепе.гьози по Коста Филипов=журналист от БНТ,специализиралсе по фиромската наглост,вече десетки години и за първи път български общественици си позволяват такъв тон.Можеш да си събереш парталите и да си идеш в Скопье!
2
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сме правили татарски номера на нашите братя македонци...
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента България не може да одобри предлаганата рамка за Северна Македонияпреведено на говорим език ВЕТО!!ДОТУК ДОБРЕ,само последния момент да не ви дойде друг ум!Тези днипо България се изля толкова гнусотия че който следи пресаТА им се е върнал в хубавитегодини на пещерен антибългаризъм.Нищо старо не са забравили,нищо ново НЕ ИСКАТ да научат.Те не са ни братя вече- Кирил Топалов,трябва да има вето--Иван Илчев,българската история НЕ СЕ продава- Наум Кайчевк,Коста Филипов от БНТ-тепе.гьози.