БСП: Доходите ни са на дъното, ГЕРБ контрира - а пенсии 3 долара?

Заради втората пенсия променят Кодекса на труда
234
БСП: Доходите ни са на дъното, ГЕРБ контрира - а пенсии 3 долара?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради втората пенсия управляващите ще направят промени в Кодекса на труда. Те ще бъдат предложени за обществено обсъждане до края на ноември.

20 хиляди са жените, които през следващата година ще навършат изискуемата възраст за втора пенсия. Първата група мъже, които попадат в същата категория, ще навършат нужната възраст през 2024 г.

Още по темата
"Това налага бързи действия с оглед защита на техните интереси", посочи социалният министър Деница Сачева по време на обсъждане на политиката за подобряване на адекватността на пенсиите, по искане на БСП.

Според червения депутат Георги Гьоков никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите.

"За съжаление равнището и динамиката на доходите през последните години в България ни показва, че това правителство, което управлява страната, а и предходните правителства с мандата на ГЕРБ, са неспособни да измъкнат страната от последното място в ЕС по доходите. България си остава с най-нисък стандарт и равнище на доходите в Европа. След повече от 10 години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относителни ниски", обвини той.

Николай Сираков от ГЕРБ му опонира като отсече, че апокалиптичната картина, която социалистите се опитват да внушат, не може ще изтрие от съзнанието на хората трите долара пенсия по времето на управлението на Жан Виденов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ напомни по време на дебата, че в бюджета на ДОО за 2021 г. са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери. Като част от тях тя посочи увеличаването на минимална пенсия от 1 януари, а не каквато беше практиката през изминалите години от 1 юли.

"Тя ще се повиши от 250 на 300 лв., като нейният размер ще се повиши с 20 %. Това води до ръст на минималните размери на пенсиите за трудова дейност, които се определят с процент от нея - пенсиите поради инвалидност, поради трудова злополука, професионална болест или наследствените пенсии", каза Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
14
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
Типично по нашенски- Запитване: "Дайте да видим ситуацията защо е толкова зле?"Отговор: "А вие помните ли преди 30 години колко по-зле беше?! Това вашите хора го направиха"*** мишкарските историй..
146
7
 
18
 
! Отговори
Янко преди 3 години
БКП не осъзнават колко много са омръзнали на нормалните работещи хора. Едно постоянно дуднене, обвиняват в несъществуващи неща. Изискват неща, които самите те като *** никога не са постигнали и няма как.
145
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гуфи, пожарникарят да си гледа маркуча, а да не ходи да козирува по Европа и да ни излага. Кой за кво учил
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146За съжаление тук пък хич не си прав. Тая болест с "лапането" е на всякъде, под други форми но пак е същото. Тяхната прокурока събра смелост и яко ги натръшка по затворите, имаше и премиер в затвора. Но пък злото никога не спи, и те я изгониха в ЕС да рзледва случаи над 10 млн. евро. Корупция винаги е имало и ще има, но все пак да е някакави граници.
143
4
 
15
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До Анонимен 145Няма никакво значение какъв е бил по профес министър председателя. Знаеш ли кой е Рейгън и какво е направил като президент на САЩ? А човека преди политиката е бил актьор. А нима е лесно да си пожарникар? Те какви са, хора като всички останали.
142
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
единствена надежда за по-достойна пенсия в България при настоящата демографска ситуация е либерастите в ЕС да направят някаква европейска пенсия, и да дотират нашенските пенсионери, ама май по-скоро няма да искат. И те си имат своите проблеми с раждаемостта и получателите на социални помощи. Меркел се надяваше мигрантите да бачкат, ама нещо май се е объркала - до днес не се е чувало арабин да работи. Те са повече по далаверите, като нашенските цветни.
141
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
между другото, Албания ВЕЧЕ има по-добър морски туризъм от нас. Само казвам
140
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КЕЛЕЙШО КЕЙН,аз категорично НЕ ОДОБРЯВАМ ПОДОХОДНАТА ПОЛИТИКА НА ГЕРБ=ВИСОКИ ИЗЛИШЪЦИ И НИСКИ ДЪЛГОВЕ ЗА СМЕТКА НА ДОХОДИ!НО ВИЕ СТЕ СУПЕРНАГЛИ БЕ,ХЕМ ДА НЯМАЛО ДЕФИЦИТ И ЗАЕМИ,ХЕМ РЯЗКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОХОДИТЕ,ПЪК И НИСКА ИНФАЛЦИЯ!!Затова казвам че сте ***..оти пропагандатори!Иначе НЯМА ДЪРЖАВА НАПРАВИЛА ТАКЪВ ГИГАНТСКИ СКОК,от три долара НА ТРИСТА ЛЕВА за дватесетина години!БЕЗ ОГРОМНИ ЗАЕМИ,БЕЗ ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ!Освен това ПАК КАЗАВАМ=СИВАТА ИКОНОМИКА Е ВИСОКА БЛАГОДАРЕНИЕ НА БКПи КО!!!
139
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тук осигуряващите се в България са само 3 млн. от кото 500 хил. на минимална заплата"може и това да е причината, но подозирам, че техните политици нямат шкафчета и майбаси. Кметовете им имат служебни Дачии
138
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140Прав си за 2010 г., но пропускаш факта, че в Румъния има 11 млн. работещи и то не на минимални заплати. Тук осигуряващите се в България са само 3 млн. от кото 500 хил. на минимална заплата. Да тичаме вече насреща им не моим ги стигна.
137
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много не заслужават и триста лева другарьо или друхгарко,да има хора ограбени ама благодарение на БКП а сегашните тарикати дето се осигуряват на 500лв.а другото в плик КОЛКО ЗАСЛУЖАВАТ ДА ВЗЕМАТ КАТО ПЕНСИЯ М???Те крадат от ВСИЧКИ и не само по волята на КОМУНИСТИЧЕСКИТЕбизнесмениа и по СОБСТВЕНА ВОЛЯ!После НСИ отичтало средната заплата,отичта друг път.Отчита ОФИЦИАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ а там където са най=коректните БКП им готви балтия,а гербавите пък на най-сивите,най-много дават.Глу,,паци.
136
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двете страни саправи, и ГЕРБ и БСП са яко некадърни, за бой са тия дето ги слагат в парламента. Нямало кой, най-доброто ли са бивши пожарникари, фискултурници, шоумени, футболни съдий, който сричат от трибуната. Айде нема нужда.
135
3
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Чудя се дали г-жата Ангелова е пресметнала с колко лева ще се увеличат нейните доходи след първи януари 2021 г. след 10 процентното увеличение на бюджетните заплати и с незнам колко ще бъде увеличението на ток, парно ,вода , които фактори оказват влияние на нейната заплата.
134
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Румънците резнаха главите на комунистите - затова днес могат да ни изпреварят. А ние не само им простихме, но ги оставихме да ни управляват и дори днес да правят "всенародни възстания". Затова няма да ги стигнем румънците.
133
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия които пляскат минуси на коментари за заплати и дефиците в околните нам страни НЕ ЗНАЯТ ДОРИ КЪДЕ ДА ВЛЯЗАТ ДА ВИДЯТ ЕВРОСТАТИСТИКА!Затова само повтарят опорките на ОФ-то за заеми,дългове,безработица,доходи,ТОВА СА *** които иначе наричат други които им показват статистика ***.Тях истината и икономическата логика не ги интересуват,важна е ПРОПАГАНДАТА!На дъното били доходите,ахахаха КОГА СА БИЛИ ПО-ВИСОКИ май..ка ви ска/пана!!КОГА??
132
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и още - 2010 минималните заплати са били почни еднакви в България и Румъния. За десетте години управление на герб минималната заплата в Румъния е нарастнала двойно повече от тази в България. Това са фактите, другото е лицемерие
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 долара, 300 лева... Не сме нормални. Т.ъ.п.о спорене, инфантилно дребнаво заяждане на гърба на изтощения българин. Какво мажеш да си купиш с 300 лева? Да пробват гордите, щедри господата само един месец да поживеят с тези пари. Само месец!
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за герб тиквените илитератиБългария мин. заплата - 286 евроРумъния мин. заплата - 446 евроданни 2019
129
4
 
13
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
До Анонимен 133Проблема със заплатите в България не е на правителството, а на скрънзавите работодатели. Те хвърчат с въртолети, бръмчат с мазератита и живеят в палати в затворени коплекси, но плащат минимални заплати и не оценят труда ни. ГЕРБ вдигат минималната за да ги подсетят, искат и такава по браншове, ама работодателите дават отпор. В пазарна икономика, само това може да направи правителството, ако някой знае, как Държавата да вдигне заплатите в частна фирма, нека сподели ?
128
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
лошо ще е, когато почнат да ни дават Албания за пример. Ако има Борисов 4, това ще е по-скоро, отколкото ни се иска