Къде е държавната и финансова подкрепа за науката и културата?

БСП видя опити да се изопачи историята ни
71
Къде е държавната и финансова подкрепа за науката и културата?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод  Деня на народните будители от парламентарната група на „БСП за България” разпространиха декларация, в която се припомнят имената и делото на великите българи,  пробуждали народа ни чрез слово и оръжие, воювали за вярата, езика и свободата ни, хората на духа, на перото, на книгата, просветители и борци за национално освобождение.

Още по темата

В декларацията са цитирани думите на Стоян Омарчевски, изречени пред Народното събрание:   „Народните будители са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее….Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало…“.

Думите са казани преди почти 100 години, но са особено актуални днес, се подчертава в декларацията, където се посочва още, че сега сме свидетели на „непрестанни опити да се изопачи и фалшифицира историята ни, да се подмени стойностната българска литература в учебниците на децата ни с политически коректни текстове със съмнителна стойност“.

Народните представители от парламентарната група на „БСП за България” заявяват в декларацията, че това са „явления, на които БСП се противопоставя категорично“.

Като честитят празника на всички съвременни будители от парламентарната група посочват: „Днес все по-силно се усеща необходимостта от обществена и финансова подкрепа, от държавническа грижа на политическите водачи към българската наука и култура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: БСПбудителидепутати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма само за плюскане алкохол и асфалт има такъв ни е шефът кот го вълнува такоз
56
1
 
1
 
! Отговори
артиста Тошо преди 3 години
По мое време Партията създаде много научни работници, народни артисти, работници в културата и изкусътвото, народни спортисти, медицински работници , правни работници, герой на труда.цитат:"да живее БКП и международното положение" - Т. Живков.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До60. И така не е. Виж какво стана с Ирак, Либия, африкански държави, Венецуела, и др подобни със собствени армии.
54
1
 
3
 
! Отговори
Стефан Цанев преди 3 години
Последният Армагедон, последната световна война на нашата планетаняма да е война между народи и религии, между класи и раси,последната смъртоносна война на планетата Земяще бъде война на неграмотните срещу образованите,на безпросветните срещу просветените, на простаците срещу умните.Както всички досегашни цивилизации, и днешната наша цивилизацияще бъде унищожена от варвари варварите вече идат, варварите са сред нас.
53
1
 
3
 
! Отговори
Ваксина с-щу Ковид19 преди 3 години
Народ, който не храни своя армия, рано или късно започва да храни чужда армия. Държава, която не е готова да издържа своя армия от учени, тегли заеми, за да купува създаденото от учени в страни, които имат такива армии. Пример е създаващата се ваксина ваксината срещу Ковид-19. Освен това, управниците на държави без учени много често се подлъгват да разменят злато срещу мъниста от лъскави и евтини материали.
52
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#58, ама живот си живееш, А ? Неграмотен, обаче, много ги разбираш нещата, А ? :))))
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До56. Не е така. Когато ти е празен джоба. Нормалное да пройзведеж да продадеш. В соца се пройзважаше това , което нареди Москва. И после тичаше Живков да си иска парите за изнесеното. Прегрътки,целувки с Брежнев.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тоталитаризма всеки се натискаше да работи в наука, култура, спорт. Партията БКП създаде привилегия фалшива за Елит Така се създаде народ от безработни. Всеки се натискаше да нмери точната връзка и да си уреди живота. Така Класата падна. Победата на Касата над Класата се усети през средата на седемдесетт.
49
0
 
3
 
! Отговори
До Който иска преди 3 години
Научният потенциал на всяка държава е част от националната и сигурност. В държавите, чиито управници разбират това, сега разчитат на своите учени да намерят изход срещу връхлетялата ги епидемия. В страни като България, сега се надяват някой честен частник да поръча на университетите да подготвят кадри и след няколко години те да започнат да мислят за ваксина или лечение на превърналото се в напаст заболяване. Ако те, кадрите, не са заминали на друго място, където трудът им ще бъде уважаван.
48
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Отговора е, който иска да се занимава с наука и изкуство, не трябва да храни никакви надежди в банановата република българия. То и за инженери и лекари се отнася същото.
47
1
 
3
 
! Отговори
Който иска преди 3 години
да се развива в науката, да става преподавател в университет. Институтите на БАН са паразитни структури, които симулират научна дейност, усвояват фондове и не дават нищо насреща. Академиите трябва да са почетни организации на хора, които са се реализирали на друго място и не получават пари за това, че са академици или член кореспонденти. Ама да плащаш заплати на сунилни маразматици, докато умрат, е пълно безyмие.
46
2
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И на запад, и на изток реда е един - след като завършиш с много добър успех те вземат докторантура на база на успеха и интервю. След това имаш абсолютната възможност да се докажеш по време на докторантурата си, където всичко е поето от института или държавата. След като се докажеш, продължаваш напред. И да, експлоатацията на младите учени е брутална. От проект на проект и от държава в държава.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТИ откъде знаеш как стоят нещата бе смешкин.Иначе да, повярвахме ти.Ти си велик учен.
44
1
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#48, горе долу съм съгласен с теб. Точно затова е невъзможно да се работи в българия. Не съм казал, че реформи не трябва да има. Освен това, не ми е ясно за каква практическа наука говорят прекупвачите от плод'зеленчука, при положение че на практика индустрия и селско стопанство няма. Повярвай, много добре знам как стоят нещата в цивилизацията.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТАз не се засягам.Ти се засягам.Защото подсъзнателно осъзнаваш, че си ***.
42
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Цървулите от плод'зеленчука май се засягат, А ? Само не ми казвайте, че имате чест хахахаха. Възможно е, де. Селска "чест"
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГосТСтаваш смешен във величието си.Някаква Лиз огрения те гони.
40
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#40, занимават се с неща, които ти изобщо не можеш да си представиш.
39
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До ГосТЗнам бе.Велик си.От велика прослойка.Велико *** си.Допринасяш със смрадта си.А второ?
38
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Простолюдието не трябва да има право на анонимност. Изпълзя от плод'зеленчука и започна да дава анонимни предположения :)))