Къде е държавната и финансова подкрепа за науката и културата?

БСП видя опити да се изопачи историята ни
71
Къде е държавната и финансова подкрепа за науката и културата?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод  Деня на народните будители от парламентарната група на „БСП за България” разпространиха декларация, в която се припомнят имената и делото на великите българи,  пробуждали народа ни чрез слово и оръжие, воювали за вярата, езика и свободата ни, хората на духа, на перото, на книгата, просветители и борци за национално освобождение.

Още по темата

В декларацията са цитирани думите на Стоян Омарчевски, изречени пред Народното събрание:   „Народните будители са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее….Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало…“.

Думите са казани преди почти 100 години, но са особено актуални днес, се подчертава в декларацията, където се посочва още, че сега сме свидетели на „непрестанни опити да се изопачи и фалшифицира историята ни, да се подмени стойностната българска литература в учебниците на децата ни с политически коректни текстове със съмнителна стойност“.

Народните представители от парламентарната група на „БСП за България” заявяват в декларацията, че това са „явления, на които БСП се противопоставя категорично“.

Като честитят празника на всички съвременни будители от парламентарната група посочват: „Днес все по-силно се усеща необходимостта от обществена и финансова подкрепа, от държавническа грижа на политическите водачи към българската наука и култура.


 


71
Още по темата: БСПбудителидепутати
Още от Политика
Състоянието на Корнелия Нинова остава стабилно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
До ГосТ /53/ преди 4 седмици
Тук си в грешка. При нас никога не се е изисквал много добър успех, за да те допуснат до докторантура.
Не интервю, конкурс се обявява и в повечето случаи се знае предварително за кого е обявен този конкурс. Трябва да си нечий човек, за да те вземат.
Относно безогледната експлоатация на можещите си прав. Но в нашите научни институти това рядко се случва на младите асистентчета, защото всяко от тях е под протекция, иначе не биха го взели там. Каиша опъват висшистите от научно-помощния персонал.
68
0
 
3
 
! Отговори
До 60 /продълж./ преди 4 седмици
Допускането до докторантура и назначаването на научни длъжности в БАН обаче издържа на превратностите след демократичните промени. Съхранени бяха критериите, наложени след 1947 г. - тези благини са само за "наши" деца, пък били те и със забавено умствено развитие. Доказателства?
Чудя се, ще се заеме ли някой да направи проучване във всеки един нашенски научен институт, за да установи по колко човека с псих.отклонения са били там на прехрана от 1947 г. до днес? И все деца на червената професура!
67
0
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 4 седмици
До Ваксина с-щу Ковид19

Нещо си се объркал.
В България вече повече от 70 години на бюджетна издръжка живурка многохилядна "армия" от учЕни. Файда никаква.
Значи, не наличието на подобна "армия" е от значение, а критериите, по които висшите учебни заведения приемат студенти, а също и критериите, въз основа на които се дава възможност на младежите да направят и докторантура.
Компрометираният прием на студенти до 1989 г. бе заменен с урбулешко създаване
на 53 ВУЗ-а, достъпни и без приемен изпит.
66
0
 
2
 
! Отговори
И още, бай Тошо, преди 4 седмици
Изкуството и културата ни успяха да отвратят дори и най-чугуненоглавите комунисти с "вечните" теми за партизани, които не били обирачи на мандри, а се сражавали с германски батальони (!) и т.нар. работническа тема, чрез която се "доказваше", че колкото е по-неук и по-примитивен някой, толкова е по-умен и извисен в морално отношение и работата му е да поучава интелигенцията, която по презумпция е неблагонадеждна.
Прависти ставаха децата на милиционерите, с предимство ги приемаха "Право" във ВУЗ.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До артиста Тошо

По твое време бай Тошо Партията (съз)Даде много нАучни работници от децата на АБПФК и други, приемани в университета по параграф с предимство. - нАучните длъжности бяха за тях и като бонус им се даваха научни степени и звания. Затова сега и науката, и културата, и икономиката, и образованието ни са на този хал.
Т. нар. "народни спортисти" и особено носителите на званието "майстор на спорта" (около 100 000 през 80-те години в малката България!) после се преквалифицираха в мутри.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма само за плюскане алкохол и асфалт има такъв ни е шефът кот го вълнува такоз
63
1
 
1
 
! Отговори
артиста Тошо преди 4 седмици
По мое време Партията създаде много научни работници, народни артисти, работници в културата и изкусътвото, народни спортисти, медицински работници , правни работници, герой на труда.
цитат:"да живее БКП и международното положение" - Т. Живков.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До60. И така не е. Виж какво стана с Ирак, Либия, африкански държави, Венецуела, и др подобни със собствени армии.
61
1
 
3
 
! Отговори
Стефан Цанев преди 4 седмици
Последният Армагедон, последната световна война на нашата планета
няма да е война между народи и религии, между класи и раси,
последната смъртоносна война на планетата Земя
ще бъде война на неграмотните срещу образованите,
на безпросветните срещу просветените, на простаците срещу умните.
Както всички досегашни цивилизации, и днешната наша цивилизация
ще бъде унищожена от варвари – варварите вече идат, варварите са сред нас.
60
1
 
3
 
! Отговори
Ваксина с-щу Ковид19 преди 4 седмици
Народ, който не храни своя армия, рано или късно започва да храни чужда армия. Държава, която не е готова да издържа своя армия от учени, тегли заеми, за да купува създаденото от учени в страни, които имат такива армии. Пример е създаващата се ваксина ваксината срещу Ковид-19. Освен това, управниците на държави без учени много често се подлъгват да разменят злато срещу мъниста от лъскави и евтини материали.
59
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 4 седмици
#58, ама живот си живееш, А ? Неграмотен, обаче, много ги разбираш нещата, А ? :))))
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До56. Не е така. Когато ти е празен джоба. Нормалное да пройзведеж да продадеш. В соца се пройзважаше това , което нареди Москва. И после тичаше Живков да си иска парите за изнесеното. Прегрътки,целувки с Брежнев.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В тоталитаризма всеки се натискаше да работи в наука, култура, спорт. Партията БКП създаде привилегия фалшива за Елит Така се създаде народ от безработни. Всеки се натискаше да нмери точната връзка и да си уреди живота. Така Класата падна. Победата на Касата над Класата се усети през средата на седемдесетт.
56
0
 
3
 
! Отговори
До Който иска преди 4 седмици
Научният потенциал на всяка държава е част от националната и сигурност. В държавите, чиито управници разбират това, сега разчитат на своите учени да намерят изход срещу връхлетялата ги епидемия. В страни като България, сега се надяват някой честен частник да поръча на университетите да подготвят кадри и след няколко години те да започнат да мислят за ваксина или лечение на превърналото се в напаст заболяване. Ако те, кадрите, не са заминали на друго място, където трудът им ще бъде уважаван.
55
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 4 седмици
Отговора е, който иска да се занимава с наука и изкуство, не трябва да храни никакви надежди в банановата република българия. То и за инженери и лекари се отнася същото.
54
1
 
3
 
! Отговори
Който иска преди 4 седмици
да се развива в науката, да става преподавател в университет. Институтите на БАН са паразитни структури, които симулират научна дейност, усвояват фондове и не дават нищо насреща. Академиите трябва да са почетни организации на хора, които са се реализирали на друго място и не получават пари за това, че са академици или член кореспонденти. Ама да плащаш заплати на сунилни маразматици, докато умрат, е пълно безyмие.
53
2
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 4 седмици
И на запад, и на изток реда е един - след като завършиш с много добър успех те вземат докторантура на база на успеха и интервю. След това имаш абсолютната възможност да се докажеш по време на докторантурата си, където всичко е поето от института или държавата. След като се докажеш, продължаваш напред. И да, експлоатацията на младите учени е брутална. От проект на проект и от държава в държава.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ГосТ
И откъде знаеш как стоят нещата бе смешкин.
Иначе да, повярвахме ти.
Ти си велик учен.
51
1
 
3
 
! Отговори
До ГосТ преди 4 седмици
Но за да те считат на Запад за доказан учен, жална ти майка докато додрапаш до такова признание. Като гламави търсят спонсор за някое свое изследване и никак не е лесно да убедиш някой,който има милиони в джоба си, че идеята ти е продуктивна.
Едва след като се е доказал, може да разчита, че държавата ще го наеме да работи по някой важен проект и заплатите на такива учени наистина са много солидни.
У нас е друго - веднага след като завършиш ВУЗ спретват конкурсче само за теб и те назначават в БАН
50
1
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 4 седмици
#48, горе долу съм съгласен с теб. Точно затова е невъзможно да се работи в българия. Не съм казал, че реформи не трябва да има. Освен това, не ми е ясно за каква практическа наука говорят прекупвачите от плод'зеленчука, при положение че на практика индустрия и селско стопанство няма. Повярвай, много добре знам как стоят нещата в цивилизацията.