Дончев: Каква полза от още мерки, щом тези не се спазват?

За всяко решение се носи политическа и наказателна отговорност, заяви той
Обновена: 6 ное 2020 09:15 | 6 ное 2020 09:09, Петя Славова
237
Дончев: Каква полза от още мерки, щом тези не се спазват?
Снимка: БГНЕС

Вчера Ангел Кунчев обясни, че са необходими нови мерки за борба с коронавируса, но се оказа, че само една от тях  - зелени коридор за възрастни хора, може да бъде приета от правителството, въпреки и прогноза за 10 000 заразени на ден и 300 починали.

"Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност.  Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той." Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

"Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още и по-строги мерки, ако не се спазват", категоричен е Дончев, по повод предложените от Министерство на здравеопазването за нови мерки.

Още по темата

"Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система", допълни още вицепремиерът. По думите му основната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.

"Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората...Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата  ценност. Той трябва да се пази. Човешкият живот, разбира се не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и от икономическото благосъстояние. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача", подчерта Дончев.

По думите му, натоварването на отделенията е 30%. "Ще реагираме в ситуацията", обясни той.

"Добрата новина е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване. Българските лекари и сестри, на които сме благодарни натрупаха опит и познават това заболяване. Натоварването в момента на ковид отделенията е около 30 процента. Най-голямо в Шумен, където е 56 процента. Ще реагираме според ситуацията", категоричен е вицепремиерът.

"Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото пролетта. И най-добрата организация на моменти показва слабости", заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи на пациенти от последните дни, при които има забавяне с приема в болници и оказване на помощ.

Според вицепремиера всички звена от здравната система, включително и личните лекари, трябва да бъдат включени в борбата с пандемията, тъй като в момента основният товар е върху областните болници.

"Готови сме за всички варианти и всякакви ситуации. Освен развитието на пандемията следим внимателно и какво правят останалите държави в Европа", категоричен е Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До3БСП влязоха в коалиция с коронавируса и се борят срещу мерките, за да ни е зле.Факт.Защо саботирате мерките?Какво ви правеше Мутафчийски?Нито е член на правителството,нито отказва лечение на червените кхмери като Нинова.Безотговорни сте по традиция.Срам ме е ,че сте жители на страната Прави са македонците. Държите се като номади .
213
0
 
2
 
! Отговори
До 214 преди 3 години
Как ще слага маска на снимката, като снимки се слагат произволно от журналиста.Това да не е личен профил
212
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натоварването намаля, защото увеличиха броя на леглата.Така че там резервът не е много голям.Трябва да се наблегне на мерките Така и така няма да угодим на черепоидите,
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
смърт за ковида, свобода за народа!
210
0
 
3
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Достоен и честен мъж, спазва всички закони и стотинка не е откраднал. Нека с учим от него и да спазваме правилата.
209
1
 
1
 
! Отговори
Ако упраеляващите ги преди 3 години
Лекува моето пра-старо джипи от вкъщи по телефона ,А те се превиват вкъщи и задушават без никой да им обърне внимание бая ще се замислят ....
208
2
 
4
 
! Отговори
некъдърни сте бе ! преди 3 години
Или умишлено го правите ! Децата не трябваше да учат присъствено ! Дискотеките трябваше жестоко да се контролират ! Сега ресторантите трябва жестоко да се контролират ,разни уж ,,кафета,, в които се събират само хлапетии без маски и безконтролно се мешат и заразяват...Може да изкарате полицията да гони шофьорите не можете да ги пратите по заведенията и прочие и това трябва нон стоп да се следи, а не през пет дена и всички да знаят ,че ще има проверка !
207
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е подкупен един менистър и един депутат в света не е ум рял.
206
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не се интересуват от вируси и пандемии. Това е истината, на някой не им харесва.
205
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато вие сте на власт няма никакъв смисъл от каквито и да е мерки, щото вие, богопомазаните, все сте над тях.
204
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев ако беше сложил маска на снимката щеше да направи по добро впечатление и да бъде по убедителен но пропусна тази златна възможност. Не му е за пръв път. Новия здравен министър се представя винаги много добре и е компетентен но може би само той в целия кабинет, другите много ме дразнят особено социалната, от нейните дела герб ще бере горчиви плодове но на тях акъл не може да им се даде те едно си знаят едно си баят. Една лястовица пролет не прави.
203
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА БЪЛГАРИНА МУ ДАЙ ЗАПОВЕД И ГЛОБИ.БЪЛГАРИНА НЯМА САМОСЪЗНАНИЕ,ТА,АКО РАЗЧИТАТЕ НА БЪЛГАРИНА ДА Е ОТГОВОРЕН КЪМ ДРУГИТЕ ЕЙ ТАКА ПО СЪВЕСТ-ЗАТРИХТЕ НИ КАТО ДЪРЖАВА.
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ВЪВЕДЕТЕ ДИСТАНЦИЯ ТЯ НЕ СТРУВА ПАРИ НО ОБЯСНЕТЕ НА ХОРАТА ЗАЩО ДА Я СПАЗВАТ
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоБи20 Да ти се връща с обич от твойта тъща.
200
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гуфу 200Моля? Само хора без работа могат да се самоизолират! Ако джипито ти каже по телефона да не му се вясваш преди да си направил тест, цялата ти розова представа за действителността оттича в канала. Много хубавко ги представяш нещата, ама не сме всички Нинова! Има паралелни реалности в нашата мила родина. ..Между другото имаше тези дни една статия, в която се разказваха приключения с ковид и липсващите обещани тестове за децата. Намери я и я прочети.
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИванМи нали от някъде трябва да се събират пари да се дават на богатите пенсионери с и без друго големите пенсии, че и работят на всичкото отгоре ама няма как хора на властта са това, началници са били не може да не им се даде за изборите нали има балами да плащат по сто лева на тест че то голям прогрес, ми то има баламурници и на изборите и така се въртим в един порочен либерално демократичен кръг за блага но само за половината страна а другата половина чума я тресна съжалявам за израза.
198
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж какво, момченце, не ми се оправдавай с хората като слаб ,ученик, какъвто най-вероятно си и бил. Като сте наложили мерки, ще си контролирате спазването им. За това ви плащаме и все още ви търпим, не ми минавай с изтъркани номера да теслемиш собствената си отговорност на хората! Не те ли е срам? Ама то вярно - ти и шайката срама нямате!
197
0
 
3
 
! Отговори
202 ГУФУ, преди 3 години
Мой колега се тества понеделник и резултата му излезе сряда. Както дойде.На мен ми е все тая,минахме - аз, домочадието, дори брат ми. Вече сме живи и здрави. Грип Б февруари изкарахме по-зле.айде, живи и здрави всички и най-важното - непозволявайте на разни малоумци да ви плашат, не се панирайте, панираният мозък става само за ядене.
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гуфу нещо много настояват да правят тестове ми щом си минал карантината какви тестове та патили бе това е извън всякаква логика ако човек не е болен и е на домашно лечение.
195
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГуфуАми извадил си късмет. Явно за някои хора работят, а за други не. Това, че при теб е било така, не оправдава бездействието при другите случаи!