Борисов посрещна Заев за Срещата на върха по Берлинския процес

Останалите лидери ще се включат чрез видеовръзка
76
Борисов посрещна Заев за Срещата на върха по Берлинския процес
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София.

В столицата предстои да започне срещата на върха от инициативата Берлински процес, на която тази година двете държави са съдомакини.

Още по темата
През юли 2019 година премиерът Борисов взе участие в срещата на върха в Познан, където беше обявено поемането на домакинството на Берлинския процес съвместно от България и Република Северна Македония. През предходните две години българският министър-председател също имаше участие в контекста на срещите на върха по инициативата – в Лондон през 2018 година и в Триест през 2017 година.

Сериозните ангажименти, които премиерът Борисов пое относно инициативата са естествено продължение на последователната активна политика на страната ни към Западните Балкани, както и на успешното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато България успя да издигне високо в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Днес във форума на най-високо ниво чрез видеоконферентна връзка ще участват лидерите от Западните Балкани, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, премиерите на Италия Джузепе Конте, на Гърция Кириакос Мицотакис, на Хърватия Андрей Пленкович, на Полша Матеуш Моравецки, на Словения Янез Янша.

В срещата на върха ще се включат също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител по външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел, европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу, както и представители на ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO).

Настоящата среща на върха в София надгражда постигнатото в рамките на предишните шест срещи на този формат (в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан) и  утвърждава ролята на  Берлинския процес като значим фактор за оптимизиране на регионалното сътрудничество, в светлината на европейската перспектива на страните от региона.

В рамките на съвместното домакинство  на България и Република Северна Македония през 2020 година като основен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование.

Свързаността е от ключово значение за региона, тъй като чрез нея той може да стане по-силен и по-конкурентоспособен, особено като се има предвид, че регионът представлява пазар от около 20 млн. души. Нов елемент на настоящото съдомакинство на Берлинския процес е анонсираният от Европейската комисия "Зелен дневен ред" за Западните Балкани като част от "Зелената сделка за Европа", както и новото направление – регионалното сътрудничество в сферата на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Изхрачил се коминтерна и родил Мкрк. Ха ха ха
59
2
 
2
 
! Отговори
джаич преди 3 години
До АнонименБрате бугарине зашто се самодискредитираш ? Биди горд човек , чесестен и справедлив , а не само слеп за вистината и правдата , а Заев он е просто селячиште од струмичко , политичар на конци истиот како вашиот Бойко !
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Татари,окупатори,ци..ни,така е определял нас българите комшията З.Заев през не много далечната 2005 година,когато е баламосвал македонците в предизборната си кампания за кмет на гр. Струмица. Г-жа Меркел преди време нарежда да приемем комшията в НАТО,днес нарежда да приемем същият в ЕС,но че сме татари,окупатори,***,това госпожата не я ангажира с нищо.Близо 70-75% от македонците,не гледат на нас с добро око.Тест за Каракачанов ще е театъра с Борисов и Заев. Отстъпи ли,отива по надолнището.
57
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До джаичпропуснал си "И татковината на джаич"....хич бива ли такава скромност?
56
2
 
3
 
! Отговори
джаич преди 3 години
Македония - Северна , Егейска и Пиринска , целата - интегрална в ЕС с посредничеството на Зоран Заев , Кириакос Мицотакис и Бойко Борисов . Македония е нужна на ЕС и Европа е нужна на Македония - майката на европейската цивилизация , родината на демокрацията , люлката на православието , татковината на Александър Велики и Аристотел !
55
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
пропуснато е да се отбележи,че Тиквата е посрещнал със свалени *** Заев ,защото фон дер Лааайен му дръпна юздечките оня ден.Край на репченето на очиларката "Шекерова"!..Въздуха им беше изпуснат.Сега ще носят "от девет дерета вода" за да ни убедят,че требе да сме "отговорни" и по никакъв начин да не пречим на макетата да са влеят в редиците на Съюза....толкова по "македонския въпрос"..
54
0
 
8
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Меркел да си гледа Германията и да не се меси в чужди дела !
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХОРАТА В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ СА ТОЛКОВА БЕДНИ,ЧЕ АКО ОТ УТРЕ ДЪРЖАВАТА РЕШИ ДА ГИ ЗАДЪЛЖИ ДА ИЗУЧАВАТ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК В УЧИЛИЩАТА СРЕЩУ 50 ЛВ НА КАЛПАК НА МЕСЕЦ,СЪМ АБСОЛЮТНО СИГУРЕН,ЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ВТУРНАТ ДА ГО ИЗУЧАВАТ...СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли Берлин ще решава я си спомнете Санстефанска България след Берлинския конгрес на какво заприлича
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТОЗИ ПЪК ГО Е СТРАХ СКОПЯНИТЕ ДА НЕ МУ ВЗЕМАТ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ!!!ЧЕ НА КОГО МУ ТРЯБВАТ БЕДНИ И НЕУКИ ХОРА КАТО ПИРИНЦИ С 600 ЛВ ЗАПЛАТА(ТОЗИ,КОЙТО РАБОТИ)И 200 ЛВ.ПЕНСИЯ(ТОЗИ,КОЙТО Е ИМАЛ ЩАСТИЕТО ДА СТИГНЕ ДО НЕЯ) И СЪМ СИГУРЕН,ЧЕ АКО ГЪРЦИТЕ РЕШАТ ПАК ДА НАХЛУЯТ В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ КАКТО ПРЕЗ 1925 Г.БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СА ПЪРВИТЕ,КОИТО ЩЕ СЕ ИЗНЕСАТ ОТ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ.
50
2
 
4
 
! Отговори
Асан Карагъзъс преди 3 години
Сега прочетох в един сайт, че Борисов бил зле на инжекции и вливания , сега пък посрещал Заев. А разберете се ще мре ли или ще правят кьорсофри.
49
6
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Заев идва, за да може лично и физически да нашока канчето на тиквата.
48
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ МИСЛЯ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА СПРАТ ДА ЛЕТЯТ В НЕБЕСАТА И ДА СЕ ПРИЗЕМЯТ МАЛКО,СЛЕД КОЕТО ДА СЕ ОГЛЕДАТ НАОКОЛО И ДА ВИДЯТ ДО КАКВА КРАЙНА МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА ГИ ДОКАРА ЧЛЕНСТВОТО В КЛУБА НА "БОГАТИТЕ" ЕС...НАЙ-БЕДНИТЕ АМА В КЛУБА НА БОГАТИТЕ.ВСЕ ПАК МАКЕДОНЦИТЕ ЖИВЕЯТ БУКВАЛНО ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА МАЛЕШЕВСКА ПЛАНИНА И ВИЖДАТ,ЧЕ ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ ВЪПРЕКИ ЧЛЕНСТВОТО В ЕС ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ.ТОГАВА КАКЪВ ПРИМЕР ДАВА БЪЛГАРИЯ?ВСИЧКО СЪС ЗНАК (-) В ЕС Е ТУК В БЪЛГАРИЯ...
47
1
 
6
 
! Отговори
Ханс Зайдел Борисоф преди 3 години
Меркел ми каза така да направя.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е Заев да се карантинира като се прибере,че както знаем около Борисов всичко е фалшиви и нищо чудно този тест да е също менте.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПРОБЛЕМЪТ В "ЕВРОПЕЙСКА" ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ НЕ Е СКОПИЕ А НЕКАДЪРНИТЕ,КОРУМПИРАНИ И АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ,КОИТО Я УПРАВЛЯВАТ И КОИТО Я ЗАКОТВИХА НА ДЪНОТО ПО ДОХОДИ ДОРИ СЛЕД БЕДНИТЕ И ИЗОСТАНАЛИ ВИДИН И МОНТАНА.В МОМЕНТА В БЛАГОЕВГРАД ДА СИ НАМЕРИШ РАБОТА(КАКВАТО И ДА Е)ЗА 600 ЛВ Е ЦЯЛО ЧУДО.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ НА ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ-ТАМ Е ПЛАЧИ МАЙКО,МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА...В ТОЗИ СМИСЪЛ ПЪРВО СИ ОПРАВЕТЕ ВАШАТА *** И ТОГАВА МИСЛЕТЕ ЗА ДРУГИТЕ
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
решението с фиром/бюрм е само едно и крайно кардинално; ще създадем безумен прецедент в световната съдебна история, но това е едиснтвеният начин да се даде гласност на проблема. до 1945г., в преброяванията (български, османски, немски, сръбски, югославски), във вардарско живеят 1 милион българи, т.е. 80% от населението. изведнъж българите изчезвати се появяват 'македонци'. едно сериозно дело за геноцид на 1 милион българи срещу държавата им и да видим какво ще им се налага да обясняват.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете се !Тиквата е заразн и токсичен. Единственият тест ,който му е отрицателен, е този за интелигентност.....
42
3
 
10
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Нашия човек ''оздравя'' и започна да посреща!Сега остава да навакса и инспекциите на терен, рязане на лентички и т.н.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този път никой политик не може да 'клекне' и да прави нещо задкулисно! за подобни действия (компромиси с езика, националността, историята) се изисква ратификация на парламента и ако някой предател опита, ще извърши ритуално самоубийство. българите се събудиха от дългата еуфория и отдавна няма наивници, които вярват, че македонските управници са ни приятели. 84% от нашето население не иска да вижда мънкедонците в ЕС в сегашния им вид, с тази омраза, лъжи и фалшификации. няма и да влязат.