Нинова: Управляващите постоянно винят хората за тази ситуация

Лидерът на БСП все още се лекува у дома след като се зарази с COVID-19
10 ное 2020 20:22, Нели Христова
115
Нинова: Управляващите постоянно винят хората за тази ситуация
Снимка: БГНЕС

Правителството пропусна златно време – лятото, когато трябваше цялата система да се подготви за втората вълна. Още през пролетта от БСП предупреждавахме, че трябва да се задейства Националният план за реакция при грипна пандемия, където са разписани ясно педантично стъпките за действие. Лятото нищо не направиха, сега действат хаотично. Така председателят на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНР кризисната ситуация с коронавируса, до която управляващите доведоха обществото.

Още по темата

Тя припомни, че управляващите приемат мерки на парче и издават заповеди, които се изключват една друга в рамките на един ден: „Не приемам това, че управляващите постоянно винят хората за тази ситуация. Един от най-големите проблеми е недоверието в правителството и в мерките, които те предприемат и затова и хората реагират така.”

Лидерът на БСП бе категорична, че кризата е показала дълбоките дефекти на здравния модел и е още един повод да се предложи решението им. Тя подчерта, че подходът трябва да е комплексен, държавнически и с грижа за хората.

„Имаме конкретен план с четири предложения. Първо да поставим в центъра на системата човека. Да се приеме за здравноосигурените лица да има гарантиран 24-часов достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За здравно неосигурените да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата”, изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с ниското заплащане на лекарите и медицинските сестри трябва да бъде решен трайно, за да не напускат те страната ни: „Според нас е нужна наредба за базова заплата за всички и над нея да се надгражда”. Тя бе категорична, че специализациите на лекарите трябва да бъдат платени – и в България, и в чужбина, но с условието след това да работят в български болници.

„БСП предлага медицинската сестра да стане защитена професия. Настояваме отдавна тази професия да се защити и да спре да бъде изчезваща. През септември правителството отказа да ги включи. Още през 2019г. се срещнахме с протестиращите медицинските сестри в парламента, внесохме техните искания, а управляващите ги отхвърлиха, припомни Корнелия Нинова. Тя напомни още и че ГЕРБ отхвърлят високомерно и с груб тон всяко предложение на опозицията.

Според лидера на социалистите е належащо да се премахне търговския статут на болниците и заплащането от Здравната каса да се извършва само на болници, които не са търговски дружества. „Парите от нашите осигуровки да се плащат на онези болници, които променят статута си и не са търговски дружества.”

„Предлагаме здравеопазването да се изгражда на регионален принцип, за да се избегнат диспропорциите. Във всеки район ще се обединят спешният медицински център, областният център за извънболнична помощ и болниците. В момента цели региони нямат достъп до здравеопазване.

ДДС на лекарствата трябва да се намали на 9 %. Всеки българин ползва лекарства. При това тук има гаранция, че цената ще намалее, тъй като е регулирана”, каза Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че управляващите предлагат предизборен бюджет, който не решава нито един проблем трайно: „Ние предлагаме коренно различна социална политика, която ще реши проблемите не само на следващите три месеца, а следващите три години. Давам ви конкретни примери: Те предлагат за пенсионните 50 лв. добавка до март, защото тогава са изборите. Борисов се интересува само от следващите пет месеца. Ние се интересуваме не само от следващите пет месеца ,а от трайно решаване в следващите пет години на проблема с бедността, доходите и неравенствата. От БСП предлагаме вместо 50 лв. до март, да се преизчислят всички пенсии с нов коефициент.

Тяхната мярка струва 1.2 млрд. лева, а преизчисляването на всички пенсии струва 800 млн. лв.”.

Нинова посочи, че правителството предлага детски от 40 лева за всяко дете, но само за една година. „Ние предлагаме друго, много по-трайно решение за помощ на децата и младите семейства – семейно подоходно облагане. Семейства с деца, които са работили и са се осигурявали да плащат по-малко данъци, като им се приспадне от основата по 500 лева на дете. Предлагаме и безплатни детски градини и безплатни учебници до 12-ти клас, като това ще помогне на 581 000 деца.”

„ГЕРБ искат повишаване на минималната заплата само за една година и след това да бъде замразена. Ние от БСП искаме тя да расте всяка година. Искаме смислен разговор и ще внесем предложение за отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен данък за доходите на физическите лица. За икономиката и за фирмите корпоративният данък да бъде 10%, но плоският за доходите па физическите лица да се промени”, предложи председателят на БСП. Тя посочи, че кризата задълбочава неравенствата, като един от начините те да се облекчат е през данъчната политика.

„Всичко, което предлагаме е изчислено колко ще струва и откъде ще дойдат парите. Ние предлагаме да се намали програмата за саниране. Да не се спира, но да се намали финансирането. Да не се спират, но да се намалят и разходите за превъоръжаване за следващата година”, каза Нинова. Тя подчерта, че в момента страната има нужда от стабилизиране на икономиката и от много силна социална политика: „Тези разходи да се разсрочат в годините, но не сега в криза да се харчат тези пари за това”.

„По-добре съм, но все още продължавам лечението си в домашни условия и с антибиотици”, сподели за състоянието си лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Това, че хората са виновни, си е точно по гербаджийски. Ако няма лекарства (дори и по рецепти), хората са виновни. Ако няма места в болниците - болните са виновни.Така беше и по бай Тошово време - когато имаше режим на тока, хората бяха виновни, че много ток харчели. Когато нещо липсваше по магазините, пак хората бяха виновни, че се презапасявали.А обща информационна система къде има свободни легла в болниците все още няма и май няма и да има. Като в казарменият виц: Въпроса с банята е решен.
95
1
 
2
 
! Отговори
Курнела преди 3 години
е върховен маг и мастър. Създаде успешна виртуална реалност и я напълни с изкуствен интелект справка бионика Сашко Симов дето постоянно вика "Мама, мама" . В тази реалност *** са спасители на бедния народ, а този същия ги обича неземно. Е, нищо общо: никой не го боли за брътвежите на тая, всички милионери червени са с откраднато от народа и този същия го знае. *** няма да е премиер, стига напъни ...
94
4
 
1
 
! Отговори
С ГЕРБ надолу преди 3 години
До Анонимен 97: Всяка година се вдига това и онова, а вече трети мандат на Бойко си оставаме най-бедната и корумпирана държава в ЕС. По времето на Станишев влязохме в ЕС и бяхме на едно ниво с Румъния, даже не искахме да ни пакетират с тях, че сме били по-напред. Сега сме далеч зад тах с два пъти по-ниска минимална заплата. Това са големите "успехи" на гебаджийското управление.Само котато се оттървем от Бойко и ГЕРБ, тогава ще се птлепим от дъното.
93
0
 
3
 
! Отговори
78 Станимир Коларов преди 3 години
А дали в тази държава някога са управлявали партии ,като нашата БКП-БСП!?
92
2
 
7
 
! Отговори
Бай Курти преди 3 години
Тя и преди си беше увредена, но сега корона вируса напълно и е изпарил мозъка.БСП, освен да фалира държавата и да направи пенсиите пак 2 долара ,друго не може.
91
0
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Народа е казал, "Вържи ***(червената) да е мирно селото"!
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази коронавируса е нанесъл сериозни поражения. ГЕРБ постоянно обсъждат промените в минималната работна заплата в Тристранката. Всяка година се вдига минималната работна заплата откакто ГЕРБ е на власт. 2017 ако не се лъжа 2 пъти. Сложете прогресивно подоходно облагане и ще видим кой подгони квалифицираните кадри от България? Имам няколко млади момчета докарващи си доходи от Интернет и плащащи прилични данъци и осигуровки в България. Сложи им поче от 10% данък и ги изгони.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бялатя МАФИЯ, затри маса народ!
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Склери, управляващите се справиха най-добре пролетта. С най-меките мерки на Балкансия полустов и почти всички държави в ЕС. В това време Курделия и Фигуранта бунеха матреала, че няма такъв вирус, че мерките са неадекватни, че правителството затваря народа за да остане на власт и т.н. Помолиха ви носете маски, спазвайте дистанция и хигиена. Нееее, правителството е длъжно да ме пази и от собствената ми простотииия. Я ше прайм к'во си знам. Мене не моат да ми кажат! Я само сакам!
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86Какво държавата трябва да ти осигури? Тя да не ти е "Банка ДСК"? Вместо да пиеш редовно, да пушиш по две кутии цигари на ден, да ходиш и до тоалетната с аудито на 15 години, оставящо димна завеса и локви масло по пътя, вземи та си направи здравна застраховка. И спри да гласуваш за индивиди дето свалят звезди и обещат, че ще вземат от друг за да ти дават на теб.
86
1
 
18
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Кога ще върнете ндвзетите субсидии?
85
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как управляващите да обвиняват сега хората след като самохвалстваха че уж се справяли и че уж сме били едва ли не най-добре толкова много пъти. Оказа се точно обратното и сега пак "материала" им бил виновен.
84
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеш да се пишеш зрител пенсионер или майора но си един и същ и знам кой си. Избанен си от някои медии ама тука си мислиш че цъфтиш макар че никой не те чете.
83
6
 
17
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Срамота Импексова!Като толкова много си се загрижила за хората защо ти и твоята любима партия БСП не върнете ограбените и изнесените в чужбина от вас пари и опровите нещата.И не ви ли е срам да давате акъл след като няколко пъти фалирахте държавата.Плюете по нея и здравната система , а се лекувахте като ВИП персона във ВМА.И това ако не е цинизъм , здраве му кажи!
82
1
 
15
 
! Отговори
Болен преди 3 години
Аптекарската мафия направо е.а майката на българите ! Някой вижда ли , че цената на лекарствата расте с часове ? Тия душмани да пукнат до крак за мръсните им далавери !
81
4
 
18
 
! Отговори
Зрител преди 3 години
Когато казва нещо, крушовската *** не мисли дали е вярно , а дали ще и влезе нещо . Всичките и изцепки са като излезли от дупе - дразнят и вонят !
80
6
 
21
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
импексова предлага и .......безплатни детски градини . е кога ги построихте тия градини та ги предлагате ? на тая обещания и дайте , визии , стъпки , платформи и снимки с агънца ! издига комунистически лозунги - всичко от народа за народа , братство , равенство , с партията към светли бъднини , ...... и подобни . е , за 20г. във властта , видяхме до къде ни докарахте с тия лозунги .
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
88 вижда се кой си и си редовният жалък *** тук. Лекарства има само че не са български. Българските които се произвеждат се изнасят, а се купуват вносни. И това е политика и няна как да замаскираш Огнян Донев с твоите тролщини. Въпросът е че си съд но навярно си и за психодиспансер и няма смисъл.
78
1
 
7
 
! Отговори
Румен Радев преди 3 години
до 87Всеки може да си напише имената
77
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То лекарства няма-тя говори за данък.Само за пари говори. Пари... пари .... париииАма не говори за рубли. С долари плаща. Даже сина си изпрати в Америка. Що не го прати при нейните авери и Решетников? Само пари са и в главата. Друго няма. Главата и е касичка. Дрънка-та дрънка.На 28г нал-апа Техноимпекс.Нищо не казва за куфара с парите на доверие, където гушна.Сега е милиардерка.Търси още да ла-па от Европейските пари.Ама нанаййййции. Няма да ти се отвори парашута.Ти си слон в стъкласки магазин!