Зоран Заев идва в София за лична среща с Бойко Борисов?

Въпросът е ще има ли пробив за преговорната рамка
10 ное 2020 08:10, Елка Василева
75
Зоран Заев идва в София за лична среща с Бойко Борисов?
Снимка: архив, БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев пристига лично в София за среща с министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи късно снощи македонската телевизия "Сител".

Информацията все още не е потвърдена от българското правителство, предаде БНР.

Разговорите бяха планирани да се проведат по видеоконферентна връзка и двамата да бъдат съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес. Участие ще вземе и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Възможен ли е пробив в разговорите между София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония - това е основният въпрос, който всички си задават преди началото на днешната среща.

Още по темата

В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, след като страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи вето на преговорната рамка за Скопие.

"Има първа блокада от България. Член втори от Договора за добросъседство и сътрудничество с България казва много прецизно как България ще подкрепя Република Северна Македония за присъединяването й към Европейския съюз. И определено днес е нарушен," каза Заев.

Вчера видеоконферентни разговори проведоха и външните министри на България и на Република Северна Македония Екатерина Захариева и Буяр Османи.

Захариева предупреди, че  "ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси."

Позицията на България за преговорната рамка ще бъде изразена официално на 17 ноември, когато е насрочен Съветът по общи въпроси. В рамките на срещата на върха на Берлинския процес днес ще бъдат ще бъдат подписани две декларации - едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва зеления дневен ред на региона в съответствие със "зелената сделка" на Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йезуитския подход на македонеца наричал българите окупатори,татари,диваци ще проработи,защото леля Меркел нареди, да си "смъкнем"гащите до глезените,наведени да чакаме да ни обслужат в знак на благодарност.Лесно се продава една държава обрулена и разорена през последните десет години.Леля Меркел догодина си отива,ние оставаме тук,за да й чистим ла..ата.
60
1
 
1
 
! Отговори
Ало преди 3 години
Да не се прави Захариева на ударена, в името на една измислена коалиция и да се чуди. Защото и Каракачанов и Джамбаски постоянно плуят всичко което идва от Македония.
59
1
 
1
 
! Отговори
Много лъжат преди 3 години
Лъжат ни тук. В Македония няма език на омраза в тяхните медии, а по-скоро реакция на изказванията срещу наши политици. А тези политици са Каракачанов и Джамбаски. И аз да съм и аз щях да реагирам даже много остро. Каракачанов беше заплашил Македония, че ще влезне с военен инженерен полк в Македония. Той осъзнава ли че е Военнен Министър. Според вас как ще реагираме ако един Министър на Отбраната на Македония заплаши че ще влезне при нас с войска. Да не се правят на ударени Захариева, в името...
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека срещата да се излъчва директно!Какви са тези лични срещи в парламентарни републики,да не сме халифат а банкянския -Падишах?15 процента доверие има само.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото което е в името на тази държава не трябваше географски акцент да се споменава, защото това може да доведе до териториални претенции. Подписването на неясен договор е не просто грешка а национално предателство срещу нашата страна и правителството трябва да понесе отговорността а не просто да се измъква така.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то по добре да го пишат югославски този език или коминтерски ха ха ха или може да стане така че македонците влизат но българите излизат то и без друго до някъде е така ние непрекъснато излизаме от нашата страна но май не влизаме обратно...
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БС " На какъв език говорят австрийците", на немски, ами белгийците, на френски, ами американците, австралийците и новозеланците те на какъв език говорят на английски, ами цяла латинска Америка говори на испански освен Бразилия, която пък говори на португалски, ами швейцарците да не би да има швейцарски и те говорят на френски, немски и италиански, така че да си имаме уважението и да не ни се пренебрегва мнението.
54
0
 
4
 
! Отговори
Леле до Джаич преди 3 години
Да, де- и аз това казвам хаха и на теб е дал, значи се досещам какъв си хаха:) само ми е смешно как са те накарали хем да им платиш, хем да подпишеш Онзи Документ, в който признаваш, че бабите и дядовците ти са българи хахаха :)))) ще видите ЕС през крив макарон лол Впрочем, нали знаеш, като очеваден агент на Белград, че от нашите Служби също четат тук :))) пс. Ние сме Българи, не б угари, което неправилно пишеш и произнасяш във всеки си екскрементирал пост на вселенски отчаяние. Марш.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не им е неудобно на тези двамата задкулисно да решават супер важни исторически неща но не знам дали си дават сметка че времето вече лети с геометрична прогресия и ще носят отговорността още в този живот, особено премиера защото ние сме потърпевши от съседите, които ни крадат историята, но от опит мога да кажа че кражба от съседи не се забравя никога.
52
0
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ТОЗИ ОШЕ СНОЩИ ПРИСТИГНА КЪМ 22:30-ПО ОБИЧАЙНИЯТ КОРИДОР-ЮГОЗАПАДНО ОТ ********** **************.
51
5
 
0
 
! Отговори
джаич преди 3 години
До Леле до "джаич&На този свят нищо не се дава безплатно. Каракачанов нищо не ми е дал . Този тип агент Иван от ДС е известен като продавач на бугарски пасоши на криминалци , шиптари , наркотрафиканти и гюпци що за пари са готови и испанци од София да се пишат . Истината боли !
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и пъти да идва Зоран Заев, резултатът ще е един и същ. Дойде време Македония да се реформира. Национализмът и омразата трябва да се изкоренят. Кражбата на история, наследство, дати, национални герои и т.н. беше до тук. Няма начин тази държава, в сегашния и вид, да бъде член на ЕС. Няма нито една друга такава държава там.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг може да спечели Македония само чрез своята мека сила и ако тя е отворена за нас и в ЕС. Така през Европа фалшификациите малко по малко ще стигнат до техните умове. След поколение ще има едно друго мислене. Национализмът няма място в този процес!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг може да спечели Македония само чрез своята мека сила и ако тя е отворена за нас и в ЕС. Така през Европа фалшификациите малко по малко ще стигнат до техните умове. След поколение ще има едно друго мислене. Национализмът няма място в този процес!
47
0
 
2
 
! Отговори
Смелият Заев преди 3 години
Смелият македонски политик, Заев ще се срещне с Бойко за да даде шанс на БГ.БГ не е наясно със себе си и си го изкарва на братска Македония. Македонците няма да спрат да ни мразят! Няма да спрат да ни презират! Няма да спрат да бъдат сръбски ***! Това е заложено при създаването на тази нацийка. Можем да очакваме обаче, много, много по-лоши случки! Като една войничка напрамер!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ке. доага маца на вратаца. ВЕТО!
45
0
 
7
 
! Отговори
Леле до "джаич& преди 3 години
Сръбско еничарче , с този ти правопис не зная как Каракачанката ти е дал паспорт, да ни дишаш от европейският въздух. "ИлюзиЙ", "***"... Прибирай си, Боже, версиите пффффф пс. А в смислово отношение каква въпющата неграмотност си демонстрирало е отделен въпрос. Марш обратно в Белград! И им напомни, че града е бил българска провинция, а нашите столици сте гледали само отдалеч и то бягайки към Австрия да ви спасява от разярените ни дядовци. Как не се научихте- не зная!!!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление има такъв народ и такъв език. А историята е легендата в служба на политиците. Хората не ги интересува какъв е Гоце. Нито дали Бг е била фашистки окупатор. Това е маловажно днес. Бг виинаги е страдала приемайки Македония за своя!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така Заев пристига за лична среща с Бойко? Нали Бойко има втори положителен корона тест?! Нали има страшна пандемия? Какви са тия лични срещи??
42
0
 
6
 
! Отговори
Краставица крива преди 3 години
Зайо Байо гледай тук, аз ти нося зеленЧУК, на ти Зайко да ядеш и в гзаа да се ....