Практически стъпки към Македония, иначе трудно ще се променят

Проф. Илчев: Съмнявам се, че един анекс би имал радикално значение
11 ное 2020 14:21, Красимир Ангелов
56

Пътят на Северна Македония към Европа продължава да бъде неясен. Премиерът Зоран Заев пристигна в София, за да разговаря с българския си колега Бойко Борисов. България към момента блокира пътя на съседката си към ЕС. Причината е в това, че западните ни съседи не спазват добрия тон и продължават с антибългарската си пропаганда.

Още по темата
"Усетих желание и от двамата премиери да се топлят край огъня, но да седят достатъчно далеч от него, за не ги изгори. Много малко се каза за истински спорните въпроси. Положително беше това, че се говореше за икономика", коментира историкът проф. Иван Илчев в "България сутрин".

Канцлерът Ангела Меркел призова Зоран Заев и Бойко Борисов да се разберат помежду си. Според проф. Илчев за Германия нашият спор обаче е много дребен.

"Затова неразбиране на същността на спора сме си виновни само ние. Какво сме направили ние, за да убедим Германия, че имаме основание за този спор? Нищо", категоричен бе той.

Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заговориха за анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г., който да бъде гаранция за изпълнението споразумението между двете държави.

"Дълбоко се съмнявам, че един анекс би имал радикално значение. Документи може да има, но докато няма практически стъпки, нещата трудно ще се променят", посочи проф. Илчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му промени трудно ще има и защото Северна Македония няма особени интереси да извършва търговия с нас и да развива икономически отношения с България, защото нейният поглед е насочен към западните държави.

"Каквото и благоприятно решение за нас да постигнем в комисията, то ще си остане на хартия, ако в Северна Македония общественото мнение не възприеме поне някои от нещата", посочи историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 3 години
България ще спази Резолюцията на ЕС , и българският съд ще регистрира македонските сдружения и организации. Също така , България ще признае македонското малцинство , и при всяко преброяване ще има графа македонец / македонец.След 3-4 години в България ще има и македонска партия.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ситият иска мир и разбирателство, а гладният си търси виновник"Сега разбрах защо все сме им виновни на макетата. Благодаря.
47
2
 
7
 
! Отговори
ВЕТО ВЕТКОСКИ преди 3 години
ВЕТО И САМО ВЕТО, НИЕ ПЕЕМ СААМО ЗА ВЕТО
46
4
 
2
 
! Отговори
Япа Я преди 3 години
До АнонименПо добре да са в НАТО,отколкото да има руски бази,така поне са под контрол!
45
5
 
4
 
! Отговори
Япа Я преди 3 години
Не бързайте ,ние сме в ЕС,те не са ,ние смеизпълнили критериите ,те не са...Като си научат урока ,долбре дошли!Да не се лъжат политиците на хватките от типа "ние да влезем ,па после ще се разбереме"Това са Титови номера ,вързан д-*** дава ,развързания си иска!
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИКАКВИ ПРАКТИЧЕСКИ СТЪПКИ,А ПЪЛНО ИГНОРИРАНЕ ДОКАТО Н ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА.В противен случай да си седят така.
43
6
 
4
 
! Отговори
България преди 3 години
е признала Сев.Македония такава каквато е - с територия, население, име. И сме гаранти за общо бъдеще в ЕС. Че то оставаше и с тях да се караме, заради кефа на Решетника, дето потрива подли ръчички в далечното нам евразие.Само с общо благоденствие ще има добросъседство и сътрудничество. Ситият иска мир и разбирателство, а гладният си търси виновник.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Ти си неграмотен. Преди сегашното НАТО има няколко мини НАТО или военни съюзи на едни държави срещу други. Договора на Русия не показва къде точно ще е България и е сключен, за да избегне Русия 3 фронта срещу Германия, Австрия и Турция и ако загуби, Бъгария ще остане турска. На Берлинския конгрес Австрия не против санстефанска България, Германия пас, а само Англия, Франция, Сърбия и Гърция са против.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Че си ***, *** си, няма съмнение. Но поне можеше да се осведомиш кога са подписани Берлинския и Ньойския договор и кога е основано НАТО! И като говорим за договори, какво миклиш за тайния договор от Райхщад, между Русия и Австроунгария, сключен преди руско-турската война, след нея да не се образува голяма българска държава, България да бъде разпокъсана? О, забравих, че простият не може да мисли!Къде е Австроунгария, къде Русия и къде НАТО?
40
2
 
3
 
! Отговори
Герб стадо преди 3 години
Нека ги нападнем с новите ф16 и да ги окупираме като преди. Или няма да свърши работа?
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат насила да ги приемем - просяци
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за каква обич говорят РСМ всички ги мразим
37
3
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Трябва да има Твърда Позиция на България за приемане на РСМ в ЕС .Тази Твърда Позиция не означава да е - Бла , Бла , Бла или по Български - да меляме глупости на търкалета .Трябва позицията на България да е - 1. Тази територия е нова .2. Искаме да си променят Името 3. Искаме да напишат CV за Историята си . Кога , Как , Кой , Кои .
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РСМ сбирщина
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименхайде стига с тия глупости..."българите" в молдова се интересуват само от парите...преди години доста от тях дойдоха в българия демонстрирайки своята "българщина" и като видяха мизерията и нищетата и хоп ние сме руснаци и веднага заминаха за москва...а тези,които взеха паспорти всички заминаха за западна европа.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите от Банат и Молдова как не са ни намразили? Как не забравиха и езика и потеклото си, ами само тези сърбомани от Македония се правят все едно ние сме им виновни за всички проблеми. Не ни трябват такива българи. Да си се пишат каквито си искат, но историята не могат да я подменят.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ ДИПЛОМАЦИЯТА НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ГОВОР НА ОМРАЗА И ГОВОР НА ЛЮБОВ.ТИ МОЖЕШ ДА МРАЗИШ ТЪЩАТА И ДА ОБИЧАШ ДЕЦАТА СИ,НО ДВЕ СТРАНИ НЯМА КАК ДА СЕ МРАЗЯТ ИЛИ ПЪК ДА СЕ ОБИЧАТ.В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕ СТРАНИ ВИНАГИ СТОИ ИНТЕРЕСА И НИЩО ДРУГО.ЛЮБОВТА И ОМРАЗАТА СА ОБЩОЧОВЕШКИ КАТЕГОРИИ,КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РЕАЛНАТА ПОЛИТИКА!
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядовците и бабите на съвременните македонци са българите, които насилствено са останали в друга държава. Те будят съжаление, но съвременните келемета, които са забравили и род и родина и само избиват комплекси - хич не ми е жал за тях. Никакъв ЕС, никаква България, докато не се осъзнаят.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мониТогава няма ЕС. Никой не ги иска и си остават отделна държава с албанците и сърбите. България трябва да им наложи санкции да влизат в България и никакви отношения с тях. Наште предатели от ГЕРБ и ОП обаче клекнаха на САЩ и ги пуснаха в НАТО.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мониА ПЪК НА МЕН МИ СЕ ПОВДИГА ОТ ТУКАШНИТЕ САЙТОВЕ,А НЕ ОТ ТАМОШНИТЕ!ХАЙДЕ СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ...АНТИБЪЛГАРСКАТА РЕТОРИКА В САМАТА БЪЛГАРИЯ Е МНОГО ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В МАКЕДОНИЯ...