Практически стъпки към Македония, иначе трудно ще се променят

Проф. Илчев: Съмнявам се, че един анекс би имал радикално значение
11 ное 2020 14:21, Красимир Ангелов
56

Пътят на Северна Македония към Европа продължава да бъде неясен. Премиерът Зоран Заев пристигна в София, за да разговаря с българския си колега Бойко Борисов. България към момента блокира пътя на съседката си към ЕС. Причината е в това, че западните ни съседи не спазват добрия тон и продължават с антибългарската си пропаганда.

Още по темата
"Усетих желание и от двамата премиери да се топлят край огъня, но да седят достатъчно далеч от него, за не ги изгори. Много малко се каза за истински спорните въпроси. Положително беше това, че се говореше за икономика", коментира историкът проф. Иван Илчев в "България сутрин".

Канцлерът Ангела Меркел призова Зоран Заев и Бойко Борисов да се разберат помежду си. Според проф. Илчев за Германия нашият спор обаче е много дребен.

"Затова неразбиране на същността на спора сме си виновни само ние. Какво сме направили ние, за да убедим Германия, че имаме основание за този спор? Нищо", категоричен бе той.

Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заговориха за анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г., който да бъде гаранция за изпълнението споразумението между двете държави.

"Дълбоко се съмнявам, че един анекс би имал радикално значение. Документи може да има, но докато няма практически стъпки, нещата трудно ще се променят", посочи проф. Илчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му промени трудно ще има и защото Северна Македония няма особени интереси да извършва търговия с нас и да развива икономически отношения с България, защото нейният поглед е насочен към западните държави.

"Каквото и благоприятно решение за нас да постигнем в комисията, то ще си остане на хартия, ако в Северна Македония общественото мнение не възприеме поне някои от нещата", посочи историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония трябва да анексира Пловдив и да го прекръсти на Филипополис.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя нещо се е объркал България няма зор СМ да влиза в ЕС, който има да предпиема стъпки и да им каже да изпълнят условията и да не присвояват чужда история.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние като сме на бивша римска територия не сме си присвоили историята им.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ден днешен не ни пускат в Шенген защото не изпълняваме условията, но не съм видял Германия или САЩ да натискат Нидерландия да ни пусне.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНЕ ВИЖДАМ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПРЕДПРИЕМА НЕЩО ПРОТИВ БЪЛГАРОФОБИЯТА.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Илчев да ходи да се прегледа, може и нищо да му няма..
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В СМ се води антибългарска пропаганда от десетилетия. Първо трябва да изпълнят условията ни и чак тогава да се започнат преговори за ЕС, а не обратното.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двамата премиери нямат значение защото са в края на мандата си и повече няма да управляват.
1
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ ИСКАЛА ДА ПРОМЕНИ МАКЕДОНИЯ ЗА ДА Я ПУСНЕ В ЕС? ТОВА СИ Е ОПИТ ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ.