Скопие да уреди отношенията със София, после членство!

Проучване: Подкрепяме Северна Македония за ЕС, но не безусловно
101
Скопие да уреди отношенията със София, после членство!
Снимка: Правителствена пресслужба

Българите категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Северна Македония да изпълнява бързо договора си с България. 

Още по темата
Това показва кратко изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю "лице в лице". Теренът на изследването е между 29 октомври и 6 ноември. Сондажът е част от независимата собствена ежемесечна изследователска програма на агенцията.

Респондентите са билипомолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: "Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България" или "Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз". Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен, посочват социолозите.

Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата.

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина. 

И все пак безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията "България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България".

И по двата индикатора електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи "бързата писта" за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.  

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 06 ноември 2020 г. сред 808 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
Пенко Миленковски.. преди 3 години
Античко е било ово сите македониенско ,поклонете се пред родината си ,что сЕга отричате ...Буг..
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен80 Вече не са "антички",защото клекнаха пред Гърция и признаха,че не са наследници на гърка Александър Македонски. Останали на сухо,сега се нахвърлиха на българската история и съвсем естествено,получиха българското ВЕТО.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кънчо Мисирков81 Е,защо,"просто" не влязагя в ЕС,с крадена гръцка история,цели 28 години? Защото Гърция не позволява ,да се краде гръцка история. България мълча и пнаправи доста компромиси на северомакедонците,но компромис с история,език и идентичност,с езика на омразата в държавицата край Вардар,няма да направи.Точка.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
82 Преувеличаваш и не искаш да признаеш истината,а тя е,че "античките" се смятат за велики и че,от ЕС ще ни скръцнат със зъби,да ги приемем с езика на омразата и крадена ,българска история.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо членство и тогава уреждане на споровете между двете държави, не е работещ вариант,затова и Гърция не го избра. Не само,че не бе санкционирана за това/28 години вето/,но получи от ЕС 380 млд,за да възстанови икономиката си,след безпрецедентна кражба на европейски пари в Гърция.
75
1
 
2
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Македониа признава,че България е най Великата държава в света,най древната и с най силните расови мъже,с най красивите жени, държавата с единствено хубава природа и чак тогава да дойдат да се договорим. Не дай Боже нещо да зависи от нас българите и тогава си проличава що за народ сме.
74
6
 
2
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Не мога да разбера коментарите,,ако не приемат нашите условия ,тогава да се обединяват със сърбите,,.Никой в Македониа не е тръгнал да се обединява с кой било. Не разбрахме ли вече,че това е една независима,призната от нас държава,равнопоставена на масата за преговори със всияки други държави.Какви са тези заблуди,че Македониа едва ли не е на борсата за продан.Те не искат нищо повече от нас...просто влизане в EU.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Проблема е че не искат да имат обща българска история, те искат да са антички :)) Когато са били в Югославия са ги учили че татарите са най-лошите хора на земята, сръбския комплекс за малоценност ги е поразил макетата, дори са измислили Кирилицата, царе като Самуил и Иван Асен, Калоян и т.н....били макета :))) Добре че не са добавили цар Симеон Велики, той бил татарин :))
72
4
 
0
 
! Отговори
Пенко Миленковски.. преди 3 години
..Митревски Македонja ке пребъде при немое да жювят с това ке си е техем проблемо что не сакат!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл да се коментира този въпрос.Да приемат условията който сме им задали,иначе да се обединяват пак със Сърбите който постоянно им подвиват кюшетата.
70
7
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Нито някой пита българите, нито някой пита българското правителство.Всеки знае, че ако иска някакви договорни отношения с България, трябва да преговаря с берлин и вашингтон.
69
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Справедлив Свят или...мъртав свят...не признаваме властта ви...не ни впечетлявате с мерцедесите и заучените жество...и ви а.ате...и се храните като нас...Бог ни е дал Живота...ние сме Свободни хора...политиците ви плащаме да създадете Справедлив Свят...вие ни ограбвате и убивате...Справедливост или Смърт!!!
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що е българин все е юнак!
67
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
мАкедония е плацдарм на албанската-мюслюманска мафия...на руските и сръбски служби,ЕС си вкарва потенциални терористи...либерализма носещ смърт на гражданите на ЕС ...си е престъпление...дипломация...човещина...ама ние умираме и ги финансираме...защото политическата класа в ЕС е недалновидна и страхлива....Справедлив Свят...кога ЕС политици...пътя към мира и просперитете е Справедливостта!!!
66
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Пенко Митревскидо 10 години ще си Мухарем албански мой,пишеш на чист български...в българският език няма "латинизми" малко са,само факти...първи ви признахме за независима държава,не е лесно да се откажеш от едната си ръка...ама ок,дарихме ви танковете си в ситуацията с албанците...е забравили сте...Българското Европредседателство ви освети и предложи Западните Балкани като като кандидати за ЕС...я си прочетете учебниците...Вето...или бг политиците ще ***
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пенко МитревскиМакедония е свободна държава от 1991 г. и Северна Македония от 2019 г. Дотогава сте област на Югославия, но май и днес сте си такава БЮРМ. Тогава няма ЕС и си оставате в Югославия. Меркел не ви трябва а сръпски цар.
64
3
 
12
 
! Отговори
Пустиняк преди 3 години
Не мога да разбера защо от сутрин до вечер ни занимават с тази Северна Македония? Все едно си нямаме други ежедневни проблеми. Няма да влизат и точка!
63
3
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Хубаво е когато човек знае,че не знае. Но ,акъл трябва за това,а не тупане по вълнясалите гърди...българ...***.
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 74Ти кажи, може би сме народ от 130 години, може и от 13 века, все пак макетата имат народ от 2 500 години, ние татарите сме само придатък към тях, както и на великите братя сърби :)))
61
0
 
2
 
! Отговори
Бг преди 3 години
До БунгарНе зная македонците, но ние под думата влах разбираме нещо като македонец, но раждан в географска област Влахия.