България казва "Не" на започване на преговорите със Северна Македония

Цялата им външна политика е базирана на омраза към съседна държава
Обновена: 15 ное 2020 19:59 | 15 ное 2020 12:16, Камелия Цветанова
397
България казва "Не" на започване на преговорите със Северна Македония
Снимка: МВнР

„Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“, обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.

Още по темата

Тя увери, че България винаги е била добре настроена към Северна Македония, във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка.

Ще продължим да им помагаме и да подаваме ръка, посочи тя.
 
„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“", каза тя.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър.
 
Европа се оказа наистина в епицентъра и е континентът с най-тревожни данни по отношение на разпространението на заразата в момента, коментира още Захариева за кризата с коронавируса.

„Всяка държава взема различни мерки, някъде има пълен локдаун, някъде частичен. България е някъде по средата, така както са и по-голямата част о т държавите. Ние имаме поредица от мерки, нямаме затваряне на сектори от икономиката“, припомни Екатерина Захариева.

Според нея най-важното обаче е да се спазват противоепидемичните мерки. По думите й в държавите, в които има пълно затваряне все още не се наблюдава съществен спад на броя на заразените с коронавирус.

„Каквито и мерки да вземе едно правителство, ако хората не осъзнаят, че това са наистина тревожни данни, които застрашават и икономиката и здравната система, те няма как да бъдат успешни“, посочи Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега за неразбралите Македония е съществувала преди всичко и всички това е първото нещо дето се е образувало на земята след големия взрив. Всички произлизаме от там. Древните римляни,гърци, египтяни, вавилонци и други са се отрекли от корените си и лъжат че са с друг произход. Само Сашко Македонски си е признал, че корените му са от там
326
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да се възмущавате че Македония ни отрича историята вземете прочетете учебниците по история дето сте ги одобрили. Цитирам откъс от един:< За периода на турското робство у нас е записано, че в много села заедно живеели християни и мюсюлмани. Те се сближавали в труда, обменяли думи, песни, танци и обичаи, споделяли празници. > Ние сами се отричаме от собствената си история какво очаквате от другите
325
1
 
3
 
! Отговори
кмет преди 3 години
Слушах снощи интервю с кмета на Скопие - ако интервюто беше с кралска особа, високомерието щеше да е по-малко! 5000 човека от Скопие били убити по време на "българските фашистки окупатори" и че никога няма да приемат, че имат нещо общо с нас. И обичайните! Единственото, което отсъстваше, бяха ругатните и псувните, обичайни за кръчмарско-бабаитския манталитет, който македонците с радост възприеха от сърбите. Моят личен отговор е ВЕТО. И сега ни мислят за безгръбначни, после ще ни се хилят в лицет
324
2
 
4
 
! Отговори
до последните преди 3 години
Много сте зле!Ама много!Дано не ви се поведе някой по акъла,че ще стане страшно!Толкова безхаберие и глупост си е направо клиничен случай!
323
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой икъде по света няма да разбере позиция, в която си се преструвал на благодедел през цялото време и на финала на историята вадиш балтията. Осъзнайте се бе, ще се срине целият ни авторитет и утре други държави ще постъпят така спрямо България, ще ни резнат най-безмилостно квитанциите без разбиране, без съчувствие, при първия удобен случай.
322
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако кажем ДА, ще спечелим и ние, и Северна Македония. Ако кажем НЕ, ще загубим и ние, и те. Още не е ясно само кой от нас ще загуби повече, но няма значение "Я не искам да сам добре, а искам Вуте да е зле".
321
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вето ще е срам за нас. Мислех, че сме българи, но ще излезе, че сме коварни византийци. Уж сме действали за общия интерес, а накрая ще излезе, че сме действали единствено за нашия. И просто ще добавим още една причина да ни мразят.. Поне да не се бяхме престрували, че подкрепяме Северна Македония, а всъщност сме подкрепяли само себе си.
320
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМ преди 3 години
ДА,ама НЕ!
319
3
 
2
 
! Отговори
ЛЪЖАТ И СЕ ИЗМЯТАТ преди 3 години
ЕДИН ГОВОРИ ЕДНО В ГЕРБ , ДРУГИЯ ДРУГО , АМА НИЕ ЗНАЕМЕ ЧЕ ТИКВАТА Е ПРЕДАТЕЛ !
318
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български сайт с новини. Добре. Четеш си новините. На никого не пречиш, нали? И изведнъж идва някаква шайка македонци екстремисти и ви викаш "бе... колко скучно живеете вие там". То не е точно живот. "Живуркане" е. Съжалявам ви. След 30 години пак ще си говорим. На албански. Поне с албанците проблеми нямаме. Нямат статуи на Самуил с ФАРОВЕ и т.н. И да - дгд под водата на цяла Европа в Охридското езееееерооооо...
317
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 342Никой не те е взел по милост бе,***!Взеха ни по заповед от САЩ ДА СЕ ОТКАЧИМ ОТ РУСНАЦИТЕ!Щял да е джентълмен!?Толкова сте вдлъбнати,че няма на къде повече!
316
3
 
10
 
! Отговори
До jас преди 3 години
Секой сбор на македонските емисии е лага и целата ви историграфия е лага.Как да не ви блокираме?!Мже да сте ни крвни брака, но сме длжни да ви блокираме за жал...
315
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги може да се организира негативна кампания с много плювки в медиите от силите, които имат интерес Северна Македония да е извън ЕС и винаги е много по-лесно да предизвикаш вражда, отколкото разбирателство. Тези сили винаги ще са готови да се задействат и сега, и след 1 година. Това инатене е напълно ненужно, ние не сме такива хора. Взеха ни в ЕС по милост и без заслуги, сега и ние е редно да проявим малко джентълменство.
314
6
 
14
 
! Отговори
Красимир Петров преди 3 години
Напълно съм солидарен с г-жа Екатерина Захариева, относно политиката която трябва да седва България спрямо Северна Македония.
313
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да се прояви като по-умния и по-цивилизован брат и да каже "ДА". А да се иска да се спрат приказките по наш адрес, все едно да се иска някой да превъзпита футболните си фенове (А и ние нашите още не сме превъзпитали, след като все ги наказват за расистки прояви).
312
9
 
2
 
! Отговори
Maке84 преди 3 години
И как ще ви беше ако е обратно положение, ако Македония блокира България какви щяха да са коментари. Нямате контрол върху малцинствата но тук сте много силни
311
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом като ЕС ги иска, защо пък ние да ги спираме?! Нека нашите партньори, и те, да научат що за дзвер е македонецот... Ще има сеир, ще се водят преговори, макетата ще рИвът че некви там европейци искат това и онова от най-великиот и най-древниот народ... - ще бъде такова хубаво шоу, защо да го изпускаме?!
310
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно по македонски е, ако има двама братя в едно семейство, или да не си говорят, или да се карат постоянно кой от тях е по-заслужил и кой е по-ощетен. Накрая ще излезе, че не те са българи, ами ние сме македонци, щом започнахме да действаме като тях.
309
8
 
4
 
! Отговори
wer преди 3 години
Ако им мислим доброто, трябва да ги спрем за ЕС. Този съюз ще ги оглозга, както ни оглозга нас.
308
1
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 3 години
Като не ни Харесват Историята... да си търсят тяхна такава... тя започва преди 75 години 2-3 поколения на Омрази и ненавист.... жалко е че ще останат сами... когато един човек те Мрази и ненавижда... няма как да го Обичаш... кой каквото иска да си говори.... нямам нищо против всеки да се мисли за какъвто си поиска стига да не иска нищо от Останалити