Предложение: Само кмет и министър да дават концесии

Предстоят и други промени в оценяването на кандидатите
16 ное 2020 11:42,
11
Предложение: Само кмет и министър да дават концесии
Снимка: БГНЕС

Само кмет и министър ще одобряват концесия, предвиждат промени в Закона за концесиите, които са публикувани за обществено обсъждане.

Публичната собственост, записана в сегашния закон, се заменя със собственост на държавата и на общините, а "публичните органи", които обявяват концесии - с министри и кметове.

Когато се възлага строителство или услуги от възложител, който не е министър или кмет, както и когато оперативният риск не се прехвърля на икономическия оператор, възлагането е с обществена поръчка, пише "24 часа".

Досегашните концесии с трансграничен интерес се заменят с концесии над европейския праг, определен с еврорегламент. Този праг се променя на всеки 2 години. За 2020 г. е 5,35 млн. евро и е обявен в Националния концесионен регистър. Както е в досегашния закон, има отделна процедура за големи концесии.

Друга промяна е относно оценяване на офертата на кандидатите. Ако се приеме от парламента, то като критерий за възлагане на концесията не може да бъде най-високият размер на инвестициите.

При супериновация в някои от офертите, която възложителят е нямало как да предположи, може да се пренареди тежестта на критериите за оценяване.

При открита процедура това става, като тя бъде прекратена и се обяви нова. При състезателна с договаряне - с решение за покана и подаване на нови оферти. Изменението на поредността на критериите не трябва да води до дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ето друго предложение:НИКАКВИ "концесии"!!!!!!Кметовете и съответния министър ДА СТОПАНИСВАТ В ИНТЕРЕС НА НАЦИЯТА както крайбрежната ивица,така и попадащите в съответното кметство други природни ресурси!!..Които ПО КОНСТИТУЦИЯ са.."ОБЩОНАРОДНА СОБСТВЕНОСТ"!!!!!СТИГА ПОДАЯНИЯ на определени ИГРАЧИ!!!!И крайбрежието,и природните богатства ПРИНАДЛЕЖАТ НА ГРАЖДАНИТЕ на тая...Територия!!!!!!ЗА ТОВА сме ги турили там "факторите"-да управляват ОБЩОНАРОДНИТЕ неща В НАША ПОЛЗА!..но,заспало
9
0
 
0
 
! Отговори
kiril преди 3 години
Работата е "стани да седна".
8
0
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До (8).!.Кмета на Несебър е независим...но ядеше и пиеше със главен прокурор Цацаров.Какво като е подсъдим сега ?Ще му се размине, като може да изгори нЕкой малък бушон, както винаги става във ограбената ни страна.
7
0
 
1
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Абре ко стана с кмета на Несебър!? А ко стана с подпорния хотел!? А ко стана с заместник кмета от герб и ремонта на граф игнатиев? Прикриватурата "ни" май упорито ги пропуска тия неща! *** то тя не се занимава със закононарушения правен от хора от герб и дпс! Да бе къде ми беше ума да питам при това положение! Извинявам си! Всичките виновни в момента са или от президентството или от други конкурентни партий на герб! Да така беше! Още веднъж се извинявам!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И задължително кметовете да са от герб и нашите хора
5
0
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
в Несебър, Созопол, Сл.Бряг и околията... там всички са невинни или най-малкото няма никакви доказателства срещу тях, само някакви граждани ги набеждават, а те едвам свързват края с една кметска заплата, добре че има добри хора да им дават на версия за да живеят...
4
0
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Подсъдимия несебърски кмет, какво ще дава ?Или вече е дал, НО ... ?!
3
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 3 години
само кмет и министър да прибират парите... хахахаха май много са на клона да крадат и сега искат да не им вземат от тяхната паничка... Може да питате Митето.. той не иска да дели с никой, ама като му каже началника...
2
0
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
И само те ли да вземат рушвета? Не е честно.И какво излиза? Кметовете и министрите могат да дават концесии без обществена поръчка, по доста растегливи критерии.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
samo sled referendum s saglasieto na 75 procenta ot mestnoto naselenie.