Георг Георгиев: Европейски държави искаха от нас компромис за Скопие

Такъв по историческите въпроси не може да има, заяви зам.-министърът
18 ное 2020 10:23, Красимир Ангелов
25
Георг Георгиев: Европейски държави искаха от нас компромис за Скопие

"Да" от България за Албания и "Не" за Северна Македония. Това е твърдото решение на нашата държава, докато съседите ни не се откажат от езиковите и историческите си претенции и не започнат да спазват Договора за добросъседство.

"По никакъв начин не става въпрос да държим Северна Македония като заложник. Ние винаги сме подкрепяли евроинтеграцията ѝ. Но тя не може да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС. България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер", заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в сутрешния блок на bTV.

Още по темата
Той призна, че е имало европейски държави, които са искали да направим компромис със Северна Македония и да дадем начало на преговорите за членство в ЕС, "но ние компромис не можем да направим", заяви Георгиев.

Той отбеляза, че официална позиция на Скопие по нашите искания няма, но е показателна реакциите на медиите в Северна Македония.

"Ние винаги сме били последователни в позицията си и тя не трябва да изненадва нашите европейски партньори. Въпроси като езиковата норма е поставен още преди 2 десетилетия в Декларацията от 1999 г., на чиято основа е Договорът за приятелство и добросъседство от 2017 г.", заяви зам.-министърът на външните работи.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, подчерта Георгиев. Той посочи, че България първа е дала подкрепата си на Северна Македония за НАТО, но „нашата подкрепа не е безусловна“.

Според него има много индикации, че Северна Македония не изпълнява договореностите с България: „Виждаме абдикация от работата на смесената историческа комисия - факт, не се е провеждала сесия в комисията по контрол на договора, наблюдаваме език на омразата – факт“, подчерта Георгиев.

"Има исторически факти, които не могат да бъдат променени - т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме. Как е възникнал, това вече е работа на учените", категоричен беше Георг Георгиев по повод на твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата, че езикът, който се говори в Северна Македония е на "няколкостотин години".

Той бе категоричен, че управляващите не бягат от темата за отношенията ни със Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
11
 
! Отговори
88 преди 3 години
До Анонимен - иЗВЕРГ СИ ТИ !
1
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите и във война ще ни вкарат само да запазат властта си.