Каракачанов: България постъпи правилно, Скопие не помага с нищо

Министърът заяви, че няма как да бъде обявен за персона нон грата
19 ное 2020 12:28, Нели Христова
174
Каракачанов: България постъпи правилно, Скопие не помага с нищо
Снимка: БГНЕС

Реакцията на България не е закъсняла, защото до края на година по време на германското европредседателство темата за започването на преговори за Скопие отново е актуална. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

България винаги е имала позиция за разширяването на Западните Балкани, но винаги сме подчертавали, че това не може да бъде безусловно и Р Северна Македония трябва да покрие определени критерии, основният от които е отношенията й с България, подчерта вицепремиерът.

Правителствата в Северна Македония след 1989 г. смятаха, че могат да продължат по стария начин - да създават своя фалшива идентичност. Това е говореното на т. нар. им политически елит, който произхожда от стария елит на Югославия.

Омраза към България се насажда не само в учебниците по история, но и в техни филми, книги, няма село, в което да няма поне една плоча срещу България, поне една, коментира още Каракачанов.

Ако бъдем обективни, именно сегашният премиер Зоран Заев държи най-умерения политически език, смята вицепремиерът.

По думите му, неизпълнението на Договора за добросъседство от тяхна страна е, че нищо не се променя в тяхната политика с изключение на това, че от време на време правят някое добронамерено изказване и то предимно от Зоран Заев.

Не са спрели не само да подръчкват, така да се каже, техни агенти в България и да ги финансират, но и да правят опити през дипломацията за създаване на малцинство, заяви Каракачанов.

Както се казва, мачът свърши онзи ден. Има теоретична възможност до края на годината въпросът за започване на преговори отново да се внесе в дневния ред, но реално няма как да се случи, смята Каракачанов.

Тази риторика на Скопие не помага с нищо - горе долу 30 години българските правителства правеха една грешка - смятайки, че историческите факти са на наша страна, ние направихме много малко да популяризираме българската кауза по света, докато по същото време се отделяха милиони от Югославия и от правителствата в Скопие през тези години. Знаете ли колко пари се хвърлят за лобистки организации, медии, за създаване на документалистика, попита вицепремиерът.

България постъпи правилно - показа характер, показа достойнство, категоричен е Каракачанов.

На въпроса дали смята, че е възможно да бъде обявен за персона нон грата в Скопие, той отговори - няма как да го направят, няма как да посмеят, защото това би било един груб, просташки, дипломатически гаф.

Вицепремиерът коментира и напрежението пред централата на ВМРО преди дни.

Тези хора не са имали разрешение за протест, тук не става въпрос за протестиращи. На кадрите се вижда един политик, който тези протестиращи от лятото не биха допуснали, защото той е част от управляващите, обясни позицията си Каракачанов.

Имаме нахлуване в частна собственост с взлом, разбиване на вратата и тогава не Ангел Джамбазки, дори аз да бях, имаме право на реакция. Когато има агресия, човек има законно право да се защитава. Тук тава въпрос за вандализъм срещу сграда, която е исторически паметник на културата, категоричен е лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Браво, браво и на Каракачанов и на Захариева! Дръжте се сериозно и дружелюбно - сърбите разиграват техния сценарий и са много объркани, че той не работи! Ние трябва да знаем какво искаме и да не отстъпваме нито крачка от истината, според мен...Трябва твърдо да им покажем, че не приемаме тяхното обидно отношение и че с такова отношение те не могат да постигнат нищо, но че то не е фактор, който да ни изкара от равновесие и да промени благоразположението ни към Сев. Македония. ТГе преиграват!
136
4
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Каракачанов не си давай сам оценка на глупостите които правиш.Това ще го оцени народа и времето.Отпадането на измислената ви кауза за съществуването на псевдо патриотичната ви партия ви праща на бунището на историята.Не подвеждайте невежите хора,че правите всичко това в името на България.Времената са модерни и Европейски с поглед към бъдещето.
135
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Смърт на мафията!149 Албания призна българското малцинство,което се изяснява като българско и пази българските традиции. Затова ще я подкрепим,но античките край Вардар ни обиждат брутално,от най-високо ниво ,крадат българска история и затова,получават вето.
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зоран Заев с най-умереният език към България ни показа среден пръст. Затова получава вето,за дълги години. Може да си размахва средния пръст,колкото си иска сега.
133
2
 
2
 
! Отговори
Военен от запаса преди 3 години
Вместо да се плюваме с македонците, да се качваме на танковете!
132
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
национализма на продажните "патриоти " го видяхме колкото и да се плюнчите всички разбраха колко струватенай гнусни антибългарие сега за изборите ще има голяма цвилене а след това както по рано
131
2
 
1
 
! Отговори
До 146 Асен преди 3 години
Как опекваш да та поддържат наркомани из софиата ?
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АсенЗаев се дърпа и говори че сте македонски народ а не българи.
129
0
 
8
 
! Отговори
Асен преди 3 години
господин Каракачанов не лажете хората. Ке казбам отворено дали знате дека во Северна Македониа многу години работи дружеството за Македонско-Булгарско приателство во организациа на Дирекциата Блгарска памет каде всака година 250 до 300 млади хора идват в Блгариа и со нивните врсници учат за програми од ЕЦ. Знате ли колку проекти успешно се реализирани со градовете од пограничното подрчие между Блгариа и Северна Македониа. Ние сме един народ во 2 дрзави....и това треба даподржка за вцички блгари
128
2
 
7
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
По-добре да го обявим в България за персона нон грата.Той е допринесъл най- много за езика на омразата между двете държави.
127
0
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
До ВМРО Бяло Море:Ние няма какво да...решаваме.Има да решават и правят промени кандидатите за ЕС,а това е държавицата Северна Македония.Като изпълнят това,което изискват условията за приемането им,тогава да се обадят,ние сме...добронамерени.
126
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Така еНикой не им иска държавата Северна Македония. От тях се иска да признаят историческата истина, че това е била българска област под османска власт и че после не сме окупатори, а че сърбите и гърците са ги окупирали. Никой не ги кара да станат българи, но не и да се гаврят с историята и загиналите ни вийници че са окупатори, фашисти и т.н. и пазят паметниците ни там а не да пикаят върху тях. Ние как пазим паметниците на Русия и СССР, така и те.
125
10
 
6
 
! Отговори
Пирин преди 3 години
Вечно озъбеното каракачанско куче се оплаква от омраза. Да, него специално го мразят. Заслужил си го е. Лошото е че петни името на България.
124
2
 
14
 
! Отговори
Така е преди 3 години
До Анонимен 129Нека си покажат истинската история а не да обсебват чуждата!Да разкажат, как е създаден македонския език в манастира"Прохор Пчински"! И никой не иска да ги прави българи! Ако щат не македонци , а патагонци да са, на никой не му пука!
123
8
 
4
 
! Отговори
ако догодина, преди 3 години
тоз шопарр от снимката пак е в парламента - и господ не може да помогне на толкоз *** народ
122
5
 
0
 
! Отговори
ВМРО Бяло Море преди 3 години
Не вярвам продажните агенти и пияндетата от казионните организации в България и Северна Македония да могат да решат въпроса за език, род и родина.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Село от градски тип,това е Македония! На ЕС и НАТО им трябват коридори,нито микро икономики, нито славни македонци!
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе какво ме интересуват Македонските медии какво пишат? Македонците да приемат нашите условия и да си влизат където искат! Не е много,ние нарязахме ракети,затворихме реактори,обрекохме се на гладория преди години! А сега голяма работа с езика и историята ви! Един файтон хора каква ще им е историята!
119
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Пояснение към коментар номер 123:Очевидно този сайт доказва за пореден път че е жълт или не знам какъв щом цензурира съвсем обикновени думи. Такива също могат да бъдат и: родителите на децата, предмети от бита и домакинството, предполагам, че дори детските играчки и анимационни филми.Прочие, името на племето, говорило пра-бъл-гар-ски език се е наричало пра-бъл-га-ри, а на сръбски и македонски е бу-гааа-рии и не е обидно а просто превод, като Bulgarian на английски. Това ми беше мисълта.
118
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаОт географската област Македония. Голяма част от област Македония остава турска, а после е окупирана от Сърбия и Гърция. По Цариградската конференция пт 1876 г. Англия и Русия признават цяла Северна Македония (Пирин+Вардар) и части от Южна Македония като българска автономна област.