Мнозинството в НС прие ветото на Румен Радев

Наказанията за нерегламентирания превоз на пътници ще се обсъждат отново
Обновена: 19 ное 2020 11:19 | 19 ное 2020 11:07, Камелия Цветанова
35
Мнозинството в НС прие ветото на Румен Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Парламентът прие ветото на президента Румен Радев, наложено върху част от промените в Кодекса за търговското корабоплаване.

Държавният глава оспори поправките в закона, с които се правят промени в Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози и инкриминират нерегламентираният превоз на пътници.

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създава текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глобата от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Според Радев от текстовете не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Той смята, че така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.

При дебата депутатите от БСП застанаха на страната на Радев, а от ГЕРБ посочиха, че мотивите му са общи и оскъдни.

Иглика Събева от ГЕРБ коментира, че мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага.

Според нея предложенията за промени в кодекса са заради организирани групи, които извършват този вид превози, които предлага такъв вид услуга, без да са лицензирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шайката на алчния дебел сикаджия неминуемо ще бъде гонена по улиците с тояги и павета, въпрос на време е!
10
7
 
26
 
! Отговори
Васил Кунчев преди 3 години
Истинските БЪЛГАРИ подкрепяме президента и законовата държава!Платените *** и калинки на мафията се опитват да внушат че мафиотските методи и бухалки са законност и държавност, но истината винаги излиза!Жалко, че и Европа показа колко е зависима от мафиотските структури!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последната част от "статията" опровергава заглавието. В крайна сметка отхвърлено ли е ветото или е прието и въпросните изменения ще отпаднат???
8
1
 
6
 
! Отговори
Ильоменат преди 3 години
Зaпoвeдтa зa пpинyдитeлнaтa aдминиcтpaтивнa мяpĸa зaдъpжaнe зa cpoĸ дo 24 чaca e издaдeнa oт нaчaлниĸ гpyпa в ceĸтop нa CДBP. A ĸaтo ocнoвaниe ca пocoчeни дaнни зa извъpшeнo пpecтъплeниe пo чл. 357 HK пo paзcлeдвaнe нa cтoличнaтa вoeннooĸpъжнa пpoĸypaтypa. И дoтaм. Фaĸти, дaнни, дopи бeглa ĸoнĸpeтиĸa зa ĸpиминaлния paзмax нa cъвeтниĸa нямa. Bcъщнocт, нищo нямa.
7
2
 
7
 
! Отговори
Ильоменат преди 3 години
Зaбeлeжитeлни ca мoтивитe нa cъдия Πeтя Дaнaилoвa зaдъpжaнeтo e билo пocтaнoвeнo в нapyшeниe нa Зaĸoнa зa MBP, зaщoтo липcвaт ĸaĸвитo и дa билo ĸoнĸpeтни дaнни, coчeщи Mилyшeв дa e извъpшил пpecтъплeниe или дa e бил cъпpичacтeн ĸъм нeгo. B cлyчaя нямa и нaмeĸ зa oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe зa пpичacтнocт нa cъвeтниĸa нa Pyмeн Paдeв ĸъм твъpдянoтo в зaпoвeдтa paзглacявaнe нa дъpжaвнa тaйнa (чл. 357 HK).
6
17
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Крайно време е парламента да наложи вето на Фигуранта и повече да няма такава длъжност в държавата !!!!!!!!!!! ВРЕМЕ Е !!!!
5
19
 
9
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Фигуранта така и ще си изкара мандата - тук вето,там вето,през седмица декламира написан передварително текст,юмруче във въздуха,туй-онуй..и айдеее 900хи.лв заплатка за пет годинки нищоправене + военната му пенсийка + президентската му пенсийка - нека му е зле,гламаците нека ходят да викат по площадите.
4
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тролчетата на Лойко пак са на смяна!
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"калеко" по колко ти плаща щаба на Тиквата за всяка подобна глупост изписана във форума?
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес съда излезе с унищожително решение за произвола на Гешев и Лойко за задържането на съветника на президента!Когато една мафиотска структура напада малкото кадърни български политици изпълняващи съвестно задълженията, реакцията срещу това не се нарича разделение на нацията , а пазене на държавността и интереса на нацията!А мафията и лъжците - Гешеф И Лойко ще отговарят пред народа съвсем скоро!Така широко рекламираната акция по влизането в президентството се оказа 100% мафиотска бухалка!
1
19
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
В крайна сметка "Ветото" на Радев, е ветото на един човек, който трябва да олицетворява единството на нацията, а не нейното разединение ... Нормално е мнозинството да отхвъли ветото на един фигурант, чиято функция в държавата е да вдига юмрук срещу фиш от 15 хиляди лева, смъкнати от гърба на данъкоплатеца ... !!!