За какво отиват парите от Бюджет 2021?

Дебат между Румен Гечев от БСП и Александър Сабанов от ОП
19 ное 2020 13:25, Петя Славова
15

Ресорната парламентарна комисия ще разгледа на второ четене бюджетa за следващата година. Очаква се да стане ясно как и дали ще бъде променен начинът за подпомагане на семействата с деца. Как ще бъдат похарчени парите за следващата година?

"Вариантът на колегите от "Обединените патриоти" е по-социален от този на ГЕРБ. Ние предлагаме 6500 лева на всяко второ или трето дете oт семейство, чиито родители са работили през последните 24 месеца. Такава е практиката и в други европейски страни", каза зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание и депутат от БСП проф. Румен Гечев в ефира на "България сутрин".

По думите му основният проблем на България е демографският и в това направление трябва да се предприемат най-сериозните стъпки.

Още по темата

"Няма да има промени. 450 лева на годишна база ще могат да приспадат родителите с по-високи доходи от тяхната данъчна декларация. Всички деца ще получават надбавки, досега не беше така. С този наш ход показваме, че имаме еднакво отношение към всички деца. За децата в първи и в осми клас сме определили отделно по 300 лева за всяко дете", коментира депутатът от "Обединените патриоти" Александър Сабанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Гечев правителството предвижда да отдели 300 млн. лева да подпомага бизнеса, което е крайно недостатъчно. Основният упрек на БСП към този бюджет бил заради това, че се различава коренно от подходите на другите европейски страни, които обвързвали бюджетите с икономиката си.

"Бизнесът не е останал на заден план, от предвидения 1 млрд. от мярката "60/40" бизнесът е усвоил 120 млн. лева. Тези 300 млн., които се залагат, винаги с актуализация на бюджета могат да се променят. Министърът на финансите е бил министър и е правил бюджети в предходните 5 правителства. Той е един от най-големите експерти в тази сфера", изтъкна от своя страна Сабанов.

"Вчера двама български граждани починаха на стълбите на една болница. Системата на здравеопазването е рухнала. Това управляващо мнозинство не решава тези проблеми. В момента заплатите на учителите са по-високи от тези на млади доктори на науките по нанотехнологии", посочи депутатът от левицата.

Александър Сабанов добави, че хората вече искат да стават учители, защото заплатите са добри. По негово мнение проблемът в здравеопазването е не в това, че няма легла, а в това, че няма доктори.

"Ние сме против политиката на "парче". Пенсионната система е съсипана. При тези промени един бивш главен инженер на предприятие ще получава пенсия колкото пазача на предприятието. Това справедливо ли е?", попита Румен Гечев.

Депутатът от ОП пък настоя, че не може да се оставят 850 000 души да живеят в мизерия за сметка на някой друг.

"За пенсионерите правим големи усилия. Между първо и второ четене малко са промените, които могат да бъдат направени. Това е бюджетът на изпълнените обещания - по-високи доходи за всички", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 3 години
Абе гечев е *** но уреди сина си на работа в унсс щото на друго място никой не го иска
12
0
 
1
 
! Отговори
Добрин преди 3 години
Гечев е крадец и рушветчия в политиката и *** в науката.
11
2
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Апел към народа:Отървете се от крадливата шайка,която вече натрупа 40 милиарда дълг,който ще изплащат и внуците ви.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-често ще отиват за купуване на гласове.Вакханалията вече започна.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разходите ще бъдат с 6 милиарда повече от приходите.Изводите си направете сами.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-често отиват в някои чекмеджета.
7
8
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Към Руменците, съсипали България е изпуснат последният разсипник - Фигурантът Румен
6
5
 
10
 
! Отговори
Нагъл другар преди 3 години
Другарят Румен Гечев не беше ли онзи министър от БСП, който докара пенсиите в България до 5 $ по време на управлението на БСП !
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало джурналятааа...няма ли да спрете да го каните тоя измисления професор дето направи долара 3000лв и съсипа банките на България
4
3
 
10
 
! Отговори
истина преди 3 години
вицът на деня - Румен Гечев бил професор. От залата някой се обажда - професор по съсипване на държава.
3
4
 
10
 
! Отговори
социал-комунист преди 3 години
апел към БСП.отървете се от РУМЕНОВЦИТЕ,само зло носят на партията,Р.Петков,Р.Овч.,Р.Гечев,докара до ФАЛИТ държавата,сега и новият спасител на БКП-БСП Р.Радев,ЗАГИВАМЕ ДРУГАРИ.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната част за чекмеджето. Останалото за Котараците и Калинките...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За купуване на избори.