Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика

Законовите промени влизат в сила след половин година
149
Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите сложиха край на т.нар. "вечен длъжник" като приеха окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, внесени от депутати от Обединените патриоти.

С поправките се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.

Банки, телекоми и топлофикации ще могат да ни гонят за неплатени сметки и вноски по кредити само пред това време.

Още по темата
Така физическо лице, изпаднало в невъзможността да плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове.

Промяната няма да важи за едноличните търговци и за задължения, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Християн Митев от ОП обясни, че със законовите промени се слага край на един проблем, който тормози хиляди български граждани.

"В България нямаше досега по никакъв начин защита на длъжниците и ние бяхме единствената страна в ЕС, в която нямаше такъв регламент", каза той.

Промените в закона влизат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банката ако си се забатачил винаги ще направи отстъпка, особено в тая криза дето ни чака следващата година-две. Ония *** от бързите кредити искат пари, които реално не се дължат.
71
2
 
5
 
! Отговори
Изискуемост преди 3 години
До АнонименБанката ще е направила задължението изискуемо много преди падежа на последната вноска, да речем 2-3 месеца след пропусната вноска или спиране на плащанията. Започва предсрочна изискуемост, издава се ИЛ и се налага запор и от тогава започват тези 10г.
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е заради бързите кредити да бяха въвели закон за таван на лихвата
69
2
 
8
 
! Отговори
до 7 оставка преди 3 години
Анонимен, ти наред ли си? За какво ти е виновен в случая Радев?? Властта от 10 години знаем в ръцете на кого е, цялата власт!
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те да въведат лимит на даване на кредити според доходите. Щото банките се съобразяват да дават кредит в който вноската да е до 50% от заплатата, но бързите кредити отпускат пари без да се съобразяват,че един човек взима примерно 1000 лв заплата, а вноските на месец може да са му за 3000 лв общо ако се е забатачил и е теглил от всякъде където му дават. Защото знаят,че всички са на тяхна страна и за 1 месец ще те осъдят и съдя изпълнител ще ти продаде апартамента и всеки от тях печели.
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Toчно затова става дума - да.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мисля, че става дума за прецакване. Фирми за бързи кредити осъждат хората, начисляват безумни такси, което прави връщането невъзможно. Е затова е тоя закон, а не да вземеш и да не върнеш. Ама алчните г*а*д*о/в/е нямат наяждане. Там е проблемът.
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой запознат може ли да обясни какво значи непозволени увреждане и неоснователно обогатяване, тъй като всяко задължение може да се третира като такова?
64
10
 
12
 
! Отговори
Найко преди 3 години
Най после нещо хубаво за 600000хил.българи ,браво на патриотите че успяха и устояха на натиска на колектори,корумпирани адвокати ,,специалисти, от Българска търговска камара,Браво Валери май ти си най читав от всички.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stiling затова ли масово здрави и прави роми са с ТЕЛК решения?за да не връщат кредити?!
62
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кредита кога става изискуем? - когато си прецени банката - падежа свършва след 5 години и те тогава почват да те гонят - айде още 10 години - и си длъжник, като направят един запор и вземат 5 лв. от сметката - давността се прекъсва - горе долу така се получава.
61
9
 
24
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Четейки коментарите тук стигам до извода, че всеки втори *** Балкански разсъждава как евентуално да НЕ ВЪРНЕ, едни чужди пари дето ги е взел на заем. Тоест да е супер тарикат прецакал системата, взел едни пари от някой (банка или друг) и не ги е върнал като закона го пази. Или прецакал собственика на парите, наречен от него "мутри". Тоест един вид КРАДЕЦ оневинен от новия закон. Смисъла на закона е хора болни, осиротели, претърпели злополука които наистина НЕ МОГАТ ДА ВРЪЩАТ да бъдат опростени
60
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А имах пари да го изплатя на момента, ама не смятах, че е справедливо те да ми се правят на отворени, а аз балъка да плащам за нещо, което не съм направил
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименумиране има отърване няма както се казва!
58
4
 
7
 
! Отговори
Koko преди 3 години
Ще има работа за мутрите, те не бавят
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове?????????????????????Стигам до извода че нищо не са променили!! Имам приятел навремето тегли кредит от банка -после не можа да връща вноските и се договори на разсрочено плащане -(а може би отсрочено) не разбирам тези кредити и нямам желание да ги разбирам но--мисля че моят приятел няма да се отърве
56
8
 
14
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Браво...все си мислех че нема да доживея това решение на народните галеници...
55
8
 
7
 
! Отговори
тъпотия преди 3 години
дори да се изчистят дълговете трябва да си луд после да сключиш какъвто и да е договор с такъв от черния списък
54
10
 
16
 
! Отговори
есмералда факултето преди 3 години
АБЕ ПРОСТИ БЪЛГАРИ!ПРАВЕТЕ КАТО НАС РОМИТЕ...ВЗЕМАЙТЕ ПАРИ,ИПОТЕКИРАЙТЕ,НЕ ПЛАЩАЙТЕ ВОДА,ТОК И ДАНЪЦИ И ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ КАК СИ ЖИВЕЕМЕ В ПАЛАТИТЕ И НИКОЙ НЕ НИ ПИПА...ЗАЩОТО БАТЕ БОЙКО И КАКА *** СА НАШИ ХОРА!
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам,че идеята е по-скоро да се избяга от бързите кредити и мутренските колекторски фирми. Ако го закъсаш една банка винаги ще е готова да предоговори кредита, за да си вземе парите и ще ти даде шанс да изплуваш. Ако са бързи кредити обаче те осъждат на втория месец и не ти дават шанс да предоговориш. А който е теглил бърз,за да плати вноска по друг,после взима трети,за да плати втори и се забатачва така,че няма спасение.