Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика

Законовите промени влизат в сила след половин година
149
Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите сложиха край на т.нар. "вечен длъжник" като приеха окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, внесени от депутати от Обединените патриоти.

С поправките се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.

Банки, телекоми и топлофикации ще могат да ни гонят за неплатени сметки и вноски по кредити само пред това време.

Още по темата
Така физическо лице, изпаднало в невъзможността да плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове.

Промяната няма да важи за едноличните търговци и за задължения, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Християн Митев от ОП обясни, че със законовите промени се слага край на един проблем, който тормози хиляди български граждани.

"В България нямаше досега по никакъв начин защита на длъжниците и ние бяхме единствената страна в ЕС, в която нямаше такъв регламент", каза той.

Промените в закона влизат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда чист като сълза след 10 години,но на улицата без апартамент!тогава няма да има нужда да плащаш вода,ток и отопление,просто защото няма да имаш за какво.
51
7
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Закона до сега беше за 5 годишна давност ?Защо го увеличиха на 10 годишна Давност ?Ще ви дам един пример - имате 2 лева сметка в Телеком - след 4 години става 1000 лева през ЧСИ - тогава ЧСИ прави анонимно плащане на част от тези 1000 лева във ваша Полза , започва да тече нов период от 5 години , задължението ви става 10 000 лева , пак и 100 000 лева ....
50
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
супер, спирам сметките за парно, ток и вода и след 10 години чист като сълза
49
3
 
6
 
! Отговори
белгиец преди 3 години
#Свирепия. Кефиш брат ! Само така трябва ! С разни наглеци само така иначе те изяждат.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Poм с мaнгoне точно така!от къде мислиш,че им е богатството на кувейт,катар и оае?от нефта?беше,вече не!
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко дадете заем на някой и се прави на луд няма а ви е хубаво нали.,друга песен ще запеете. Не е правилен закона. От друга страна сега банките ще отпускат многон по-трудно кредити
46
9
 
8
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
А ти разбираш ли, че приятеля ти напратика е взел пари който никога няма да върне и с това автоматично *** хората които остават тук ? Неспособността на банката да си върне парите се равнява или на печатане на пари - инфлация или на откази за теглене на заеми - което *** всеки по-нормален искащ да има апартамент. Обикновенно банките правят и двете. Приятеля ти е *** и жиеве на наш гръб.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименте ромите масово така правят...живеят в огромни палат,които често са ипотекирани и след това запорирани,но продължават да си живеят на широко необезпокоявани от никого.а редовият български данъкоплатец се чуди как да оцелее и ако не дай си боже не плати една вноска следват заплахи...
44
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото което ще стане сега е,че всички ще вдигнат лихвите и ще въведат разни допълнителни такси с които да си компенсират лошите кредити. Да не мислите,че кредитните дружества ще поемат тези загуби. Ще ги поемат съвестните хора дето си плащат кредитите.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога се броят 10 години? Не е ли от последните пари които съм внесъл.
42
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам един приятел дето изтегли кредити откъде ли не. Няма нищо на свое име,но ме е посочил като лице за контакт.Замина за чужбина и нищо не върна. Кредитите му вече са дадени на колекторски фирми и всеки месец ми звънят да ме питат къде е. Направо хем се дразня,че ме безпокоят,хем се кефя как лихварите не могат да го намерят и усещат как никога няма да си получат парите. Чак се вижда колко са безсилни ако си извън България и не могат да те барнат.
41
4
 
8
 
! Отговори
Вань преди 3 години
Стига сте писали глупости, че са направили закона за себе си! За всички е и тези, които нищо не дължите към днешна дата, а напротив имате да взимате, не си мислете, че не могат да се обърнат нещата един ден. Всичко се случва в живота и именно затова, законът е справедлив! Отделно има и други давностни срокове, особено за лихви 3 години, така че не е възможно технически 5 парчета баница, след 10 години да са 50...така или иначе.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можете ли да ми кажете, ако имам заем и не съм внасял по него никакви пари повече от 10 години, закона лови ли ме?
39
2
 
24
 
! Отговори
malkata pisalka преди 3 години
Ако можете не теглете кредити поначало. Само зло носят.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
искам да попитам какво се случва с ромите,чийто огромни палати са запорирани от банките,но въпреки това те продължават да си живеят на широко без да плащат ипотека,ток,вода и данъци?
37
3
 
23
 
! Отговори
Вань преди 3 години
10 години абсолютна погасителна давност започва да тече в момента, в който вземането е станало изискуемо! Има сайт този парламент, там пише всичко! И да - правилно е да го има този закон и разни пиявици и лихвари, които си мислят, че ще доят безумни лихви от едва вързващи двата края хора да се осъзнаят малко поне. Дал си парче баница и после искаш да ти връщат всеки месец по едно гарантирано парче баница....да, ама вече ще мухляса след 10-ата година и край! Така е правилно, лихварството е ГРЯХ!
36
2
 
4
 
! Отговори
Веченидиот преди 3 години
Е, те вече обраха, когото можаха, ще измислят и друг начин.Докато банките продължават да променят едностранно, вече сключени договори, докато събират и продават лични данни на клиенти, под предлог кредитна история, нищо няма да се промени.Освен това, "вечен длъжник" на телеком звучи абсурдно.
35
1
 
18
 
! Отговори
Свиреп до 30 преди 3 години
Колектор съм отрязал още на 4-тата година от някакво измислено задължение към тогава мТЕЛ. И се псувахме по телефоните със СС груп някаква, и се заканвахме, и срещи си определяхме да се бием на които колекторите им не идваха, така че не ми обяснявай за колектори на мен! Номера им минава пред някой смачкан от живота човечец. Има си съдилища, там се решават нещата, а не от *** колектори.
34
2
 
2
 
! Отговори
До юберашунгмахен преди 3 години
Дори както си прав, е добре да има законов път. Защото както е в момента неъстоятелност = отворен сезон за *** ти. Дори на 50% да работи, това ще е по-добре отколкото предното.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук добре. Следващата стъпка е, кредиторът да не може да пипа нищо извън това, което първоначално е приел като обезпечение. Така е в нормалния свят. А не за ипотечен кредит да ти прибира освен ипотекирания имот, така и всички останали + заплатата+ другата ти собственост. Отговорността е както на този който взема, така и на този който дава. Да си правят сметката по-добре, дали ипотикирания имот ще удовлетвори загубите по невърнат кредит.