Дариткова: Здравната система работи в режим на свръхнатоварване

Депутатът от ГЕРБ не смята, че сме изпуснали ситуацията
21 ное 2020 22:02, Нели Христова
106
Дариткова: Здравната система работи в режим на свръхнатоварване
Снимка: БГНЕС

„Трагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички работещи в системата. Надявам се проверката да покаже кои са отговорните лица и те да бъдат наказани”. Това заяви председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване и шеф на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова за случая с починалите с COVID-19 пациенти в Пловдив, предаде Нова тв.

Двама мъже бяха оставени да лежат с часове на стълбите пред входа на университетска болница „Св. Георги“ .

По думите й здравната система работи в режим на свръхнатоварване. Дариткова изказа най-искрени съболезнования към близките на починалите пациенти.

„В същото време хиляди лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, шофьори, лаборанти изпълняват денонощно своя дълг и се грижат за българите. Коронавирусът предизвика криза, която е предизвикателство не само за нашата здравна система. Страни с много по-добре финансирани системи не можаха да се справят с нарастващия брой заразени, които се нуждаят от медицинска грижа”, поясни д-р Дариткова.

Според нея, ако всеки един в системата поеме отговорност, ще можем успешно да се справим с пандемията.

„Важно е пациентите да бъдат идентифицирани рано, да бъдат изолирани рано. На предна линия са и общопрактикуващите лекари. Те трябва да преценяват кога има нужда от хоспитализация. Всяка едно лечебно заведение трябва да организира добре своята работа, така че да може не само да се предостави болнично легло, а да се предостави и медицинска грижа”, коментира председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

„На този етап при условие, че всеки който има нужда от болнично лечение, го получава, не смятам, че сме изпуснали ситуацията. Имаме една достатъчно добра реакция. От друга страна анализ на смъртността трябва да се направи, но след време. Всички трябва да реагираме адекватно. Отговорността на медиците е ясна, но и отговорността на обществото трябва да е ясна. Ако не спазваме мерките, болните ще продължат да нарастват”, каза още тя.

По думите й хаос в здравната система има, но само на определени места.

„Огромният проблем е, че част от пациентите купуват лекарства, които са определени като панацея за коронавируса и започват профилактично лечение. Това може само да им навреди”, каза още Дариткова.

„През лятото имаше много сериозни послания, че това е само грип, че инфекцията се използва с цел да се ограничат правата на гражданите. Това доведе до едно отношение на обществото, което се опитваме да модифицираме”, поясни д-р Даниела Дариткова.

Според нея въпреки, че Европа е затегнала мерките, броят на заразените не намалява. По думите й тотално затваряне не е необходимо, защото трябва да се мисли и за психичното здраве на хората.

„Всички ресторанти и молове работят при строго спазване на мерките, ниска посещаемост и дезинфекция”, коментира още председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

На въпрос какво се случва в НС, тя заяви следното:

„Успяваме да се справим въпреки системния саботаж на опозицията, която страда от раздвоение на съзнанието. По време на извънредното положение, когато прекратихме заседанията, настояваха, че трябва да се събираме. Сега пък искат разпускане на Народното събрание”, заключи Дариткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В света на правоимащите. Там при нужда те тестват без пари, защото си важен, твоят живот е по-специален. Нищо, че дневната ти надница ще покрие сигурно 7-8 теста.В този паралелен на нашия свят линейката идва веднага и те откарва във Военна болница. Там получаваш грижа и внимание, защото това е нормалното и редното.
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петното не е върху здравните работници, а върху управляващите съсипали здравеопазването.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинските депутати -лекари са в КОВИД отделенията, а тази напразно се титулува с лекар пред името си. Професионалистите помагат в кризи , а не политиканстват.
30
1
 
19
 
! Отговори
Глад преди 3 години
Какво работи казваш? И аз работя и се осигурявам здравно от 30години и какво от това. Не мога да се лекувам , защото нямам достатъчно пари. Един от българите работещи бедни. Така да си и ти в "утрешния " и останалите като теб за да прозреш истината.
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Депутатът от ГЕРБ не смята, че сме изпуснали ситуацията"Интересно как ли изглежда според тях изпусната ситуация - зомбита обикалят пред НС, а в небето има зависнал космически кораб? Те май и тогава ще обявят че се справят и контролират ситуацията.Нещо много ми напомня на Чернобил 86-та. Едно мълчание, едно нищо... после обявиха как се справяли много добре. Хахахах. Бетер кoмyнистите станаха.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната система и държавата работят в режим на некадърно управление ГЕРБ и ОП !!!
27
0
 
19
 
! Отговори
Абе, преди 3 години
е това е нагледна демонстрация, как човек може да говори, без да знае точно какво.
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По смъртност на милион население сме номер едно в Европа и втори в света. Въобще не са изпуснати нещата, да знаете...
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това нещо прилича на мъж с перука....
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как може бе...Генерал Пл ъх, спасил милиони и даже трилиони човешки животи, защо не ги е излекувал с брифинг?
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж не се били изпуснали, ама смърди около тях отвсякъде.Смрад!
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравна система няма в България. Лъснаха ви голите наакани ***. Никаква система не работи в тази мафиотска държава. А, не - работи корупционната ви система и системата за усвояване. Добре се грижите за себе си - всички го видяха - тестове, тестове, предпазни костюми, лекарства, лекари - обслужването ви е на 6. Не чухме за един умрял на стълбите политик, всички се излекувахте. За вас доктори и сестри има...Убийци!
21
1
 
31
 
! Отговори
мак преди 3 години
Махни се от нс и вземи дежурство, помогни на колегите, нали си докторка. И колко нагла п.а ч.а си, не е истина. Все народа ви е виновен, а не вашето скап.а.но управление във всички области. Вярно, не всички спазват мерки, но би ли казала на ту.лупа или Нинова, че сами са си виновни, защото са се разболели? Отврат.
20
0
 
13
 
! Отговори
Котьо преди 3 години
Тая леля кво и има... може да я посети фейк водопроводчика хехехехе. Да годи да си милфства и да не ни занимава с мозъчната си дисфунция
19
0
 
19
 
! Отговори
бай Онзи преди 3 години
Щом и другарят Даритков взе да разбира от здравни системи - съвсем я втасахме !Те , в ГЕРП всичките са дялани камъни - където и да ги сложат всичко ... се размирисва !Калинки , какво да ги правиш ?!....
18
9
 
10
 
! Отговори
111 преди 3 години
Едмон Ротшилд: До 2030 няма да има нито държава България, нито българи.
17
1
 
7
 
! Отговори
Вече преди 3 години
остана едно легло за теб гледай да не те минат яко.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този етап при условие, че всеки който има нужда от болнично лечение, го получава..."-------това е една огромна лъжа
15
0
 
27
 
! Отговори
Bg. преди 3 години
Този травестит,не мога да го гледам и слушам повече.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както каза един човек, вие не я управлявате ситуацията и кризата, а просто я НАБЛЮДАВАТЕ!ОСТАВКА!