120 депутати в Конституцията на ГЕРБ? Броят им изглеждал произволен

Текстовете за раждаемостта да не засягат малцинствени права
Обновена: 23 ное 2020 12:00 | 23 ное 2020 12:00, Камелия Цветанова
45
120 депутати в Конституцията на ГЕРБ? Броят им изглеждал произволен
Снимка: БГНЕС

Венецианската комисия към Съвета на Европа (СЕ) представи днес оценката си за предложенията за изменения на българската Конституция.

Становището е изготвено по искане, отправено от българската страна, и е прието на 20 ноември. То е междинно и е прието по спешна процедура, се отбелязва в съобщение на пресслужбата на СЕ, цитирано от БТА.

Още по темата
Становището разглежда предложенията за реформа в съдебната власт и прокуратурата.

Венецианската комисия изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство, изглежда без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени, се посочва в съобщението.

Похвално е обаче, че Венецианската комисия бе привлечена към подготвяните промени толкова рано, се добавя в междинното становище. Българските власти трябва да изяснят причините, които стоят зад всяко предложение за конституционни промени, и да осигурят значимо обществено, експертно и широко политическо участие в този процес, допълва комисията.

Предложенията за промени, които предвиждат повишаване на социалните и икономическите права, са добре дошли, но е необходимо да се поясни задължението на държавата "да насърчава раждаемостта". Това не трябва да се използва за оправдаване на дискриминация срещу културни или етнически малцинства, или срещу жени. Общо ограничение на правото на глас за осъдените на лишаване от свобода следва да бъде заменено с по-гъвкаво правило, според практиката на Европейския съд, препоръчва комисията.

По въпроса за предложението за намаляване на броя на народните представители в Народното събрание от 240 на 120, предложеният брой изглежда произволен, без да има задълбочена оценка за въздействието от подобен ход върху българската политическа система, се отбелязва в становището.

Оценено е положително разделянето на Висшия съдебен съвет и са представени препоръки за продължаване на реформата в тази посока. Би било пропусната възможност, ако подготвяните изменения на Конституцията не разгледат въпроса за отговорността на главния прокурор, посочва комисията. Отбелязва се решението на Конституционния съд от 23 юли 2020 г., което е приветствано и е изразено очакване конституционните промени да предвидят възможност главният прокурор да бъде отстраняван при водено срещу него разследване или наказателно преследване.
Комисията очаква също създаване на възможност за независимо разследване на главния прокурор от някой, който не му е подчинен, както и за съдебен надзор над постановленията за отказ от разследване или за предявяване на обвинение.

Венецианската комисия приветства предложението за създаване на възможност за внасяне на самостоятелна жалба до Конституционния съд, както и за препращане на делата от обикновените съдилища към Конституционния съд. Комисията оценява, че това подобрява личните права.

В становището се посочва, че предложението за премахване на изискването за свикване на Велико народно събрание за улесняване на конституционните промени не противоречи на европейските правила. Такава важна промяна трябва да бъде убедително обяснена, необходимо е много задълбочено обществено обсъждане, се добавя в становището.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Броя на депутатите, няма да промени нищо. Само съдебна реформа, така че прокурорите да носят отговорност. Контролния орган на държавата, не работи и само реформа може да промени това.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо е неуместно подобна структура да "оценява" Конституция. Ако оставим това нстрана - оценката е "Похвално, но бързо и необмислено съставен проект". ОчевАдно е лангъркането на подобна идея за спорта "отчитаме дейност".
40
0
 
2
 
! Отговори
М,ДА преди 1 месец
НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОВЕЧЕ "САМОТНИ" МАЙКИ С 23 ЧАВЕТА

НИЕ НЕ СМЕ БАНКА РОТШИЛД, НЯМАМЕ ТОЛКОВА ПАРИ И НЕ СМЕ РОБИ
НА "САМОТНИТЕ И БЕЗКРАЙНО ДЕТНИ" МАЙКИ, КОИТО И 1 ДЕН НЕ СА РАБОТИЛИ

ДОЛУ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ ЗА МЪРЗЕЛИТЕ !
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В настоящия момент и 12 депутати са много. Трябва да има ред за отзоваване на депутати. От такива, които гласуват без да мислят и гласуват каквото им кажат, ползата е никаква.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Барни Ръбъл конституцията не ставала... Следващата сигурно ще я пишат Валерката Симеонов и Веско Марешки.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека депутат да получава заплата с която е влязъл в парламенТа.Да се събират за приемане на закони,останалото време на старата работа-учителя в училище,лекаря в болницата и т.н.Никакви привилегии.Никакви автомобили за всеки тунеядец.Свидетел съм как една депутатка от Герб/бог да я прости/,сутрин качваше и съпруга си в служебната кола.ПРОСТО СЕ САМОЗАБРАВИХА.Нагли,защото така за намерили.Ковида показа огромната пропаст между ТЯХ и НАС.
36
0
 
3
 
! Отговори
V преди 1 месец
Има и хубави страни .Това е нагла конституция .С нея герб наказва народа .Да нямал право да гласува . Защо ? А секи мазен тарикат с бухалка не е проблем да бъде избиран. Точно обратното трябва да е .Към властта трябва да е натиска ,а не към народа . Народа не бия подкрепил. А след герб ако някой предложи читава конституция НАРОДА ЩЕ Я ПРИЕМЕ И ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ ГЕРБ СА ДУШМАНИ.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема как да не станеш за смях , като си си избрал такъв като Барни Ръбъл за миснистър и да ти пише конституция
34
1
 
7
 
! Отговори
V преди 1 месец
Конституцията на герб. И кво искат герб? Да могат да си променят конституцията сами когато си поискат сякаш е обикновен закон. Не искат президентска република както всяка нормална държава .И ограничаване на изборни права обаче ,а не на правото да бъде избиран дебелогъз наглец . Тоест удрят по народа ,а не по властта. Много нагло от страна на мафията герб .Наглата конституция .
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния шамар от Европа , за селянина от Банкя
32
4
 
5
 
! Отговори
Тотален упадък преди 1 месец
Искам да попитам ! Има ли други страни и народи дето да чакат благоволение за конституцията си от един файтон дърти масони, па били те и "венециански" ?!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези от комисията нищо не разбират, какво разбират те от право, Барни е великан!
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде-накъде някаква си Венецианска комисия ще ми казва каква да ми е Конституцията? Тази комисия кой я е избирал?
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже много места са отпуснати ... Около 101 са достатъчни
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във времена на анархия, какъвто и да е парламента, все ще "пречи"...
27
0
 
9
 
! Отговори
край преди 1 месец
Само от думата "мажоритарни" избори де що е политик бяга като дявол от тамян.
На всичко са готови само народа да не ги избира реално а да гласува за листите на някакви абревиатури ДПС ГЕРБ БСП МПС ТПС ГДМ и пр...
Няма демокрация без мажоритарни избори в два тура.
26
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Промени в конституция са подхванати уж за да удовлетворят протестиращите. На пожар, бързо, едностранчиво по герберски. Брой д.тати трябва да се намали и да отпадне уродливият "вечен нар. представител".
25
2
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
Изключително опасно е да се променя конституцията в такъв момент.
Според мен герб искат промяната защото конституцията им пречи на мерките срещу корона скамдемията и конституцията забранява задължителната ваксинация както и ограничаването правата на неваксинирани българи по какъвто и да е било начин...
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За една васална колония, Парламента е само про форма, а и не само той ! И без това политиките, правителствата, икономиката, стандарта, сигурността, правото.. ..директно се определят от окупационните комендатури !
Така, че минимум разходи, моля ви се !
23
0
 
9
 
! Отговори
H2 преди 1 месец
Депутатският модел е сбъркан и вече невалиден няма да работи, нужна е изцяло нова система на управление , без депутати ние сме народа силата и можем да се саморегулираме дисстанционно