Адемов: Властите закъсняха с по-строгите мерки

Буферите в бюджета не стигали, за да се помогне на бизнеса
19
Адемов: Властите закъсняха с по-строгите мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„През последните две седмици беше ясно, че трябва да се пристъпи към по-сериозни мерки. Развитието на Ковид инфекцията в останалите европейски страни показа, че няма как да се разминем с по-меки мерки, с мерки, които да не причиняват никакви неудобства - нито на бизнеса, нито на останалите български граждани. Най-накрая стигнахме до извода, макар и позакъснели доста във времето, че трябва да има по-сериозни мерки, които да бъдат разбрани и осъзнати от българските граждани.“ Тази позиция изрази пред БНР д-р Хасан Адемов от ДПС, председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика в парламента.

Още по темата

По думите му мерките досега са били „непоследователни, недобре обяснени и нелогични“.

Голяма част от мерките не бяха осъзнати от обществото, допълни Адемов и попита при положение, че досегашните мерки не бяха подкрепяни, каква е гаранцията, че мерките оттук нататък ще бъдат подкрепяни.

Ако обществото приеме идеите на експертите като обективни и наложителни, ще има ефект, прогнозира Адемов.

Според него трябва да забележим тенденция на спад както в заболеваемостта, така и в смъртността.

„Става въпрос за въздушно-капкова инфекция. Няма как да сложим символична преграда пред вируса“, коментира д-р Адемов.

Относно „лутането между медицинската и икономическата целесъобразност“ Хасан Адемов изтъкна, че трябва да доминира медицинската и мерките трябва да се насочат към стабилизиране на медицинската дейност.

С бюджета, който се предлага, има мерки за хората, но тези за бизнеса няма да са достатъчни за преодоляване на щетите, които бизнесът ще понесе сега, с тези мерки, подчерта още Хасан Адемов.

„Не стигат буферите в бюджета", посочи той.

Ефективността на мерките ще зависи и от бързината, с които ще достигнат до бенефициентите, отбеляза още Хасан Адемов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
1
 
! Отговори
Ха преди 3 години
До Г-жа ДупчекГ-не , щъркела яко ви кълве празната глава ! Зазидайте си входната врата и се "спасете" !!!
15
6
 
3
 
! Отговори
Нищо закъсняло няма! преди 3 години
Пълен абсурд за 1% заболели, да правим на луди останалите 99% , като даже ги хвърляме и в паника !!!!! Има хора и сок ябълка ще си бият се, само ако им се каже че ще ги спаси от Настинката !!! Толкова психично разтроени има !
14
2
 
3
 
! Отговори
пери преди 3 години
До За неразбралитеЩо, бе? Нали има разни медийни математици, дето всеки ден от месеци ни плашеха с изчисленията и прогнозите си? Тоя противен Витанов мазно и сякаш самодоволно го показваха по всички медии да пророкува.И генерал Годжи им каза, че яко ще се мре. Можеше да се предвиди и да се вземат мерки. Сега изглежда късно, но за две седмици може да се преживее. И главният т.ул.у.п да развърже кесията за всички, като ще затваря, не само за расторантьорите-мрънкачи и окаяния туризъм.
13
7
 
7
 
! Отговори
Г-жа Дупчек преди 3 години
Влстите закъсняха изключително много с въвеждането на мерките. Очевидно взимаха политически решения, а не експертни. Сега е вече късно и краткосрочния ефек от мерките ще бъде да се запазят сегашните нива на заразяване, а не да се намалят. Намялаване скоро няма да има.
12
4
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
Да затварят и без тва не ми се работи
11
2
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
А БЕ БАДЕМОВ ТЕ ПАРИ ДЕТО ГИ КРАДЯХТЕ КВО ЩЕ ГИ ПРАВИТЕ БЕ ИМАЛИ КОЙ ДА ВИ ГИ ХАРЧИ. Я ПИТАЙ И ЦОНЕВ ТЪКМО Е ДО ТЕБЕ
10
9
 
8
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Всичко това се прави да няма избори и през март.Шефът на БЛС да несе изказва неедекватно че хората са виновни Да каже преди пандемията какво правиха или не правиха :Първо имаха на за подвижни касички.Второ ако не със връзки вий като куче и се управяй сам Защо напълниха болниците с болни коит нямаха нужда а тия които имат не ги приемат Знаели че болните играят кючек пред мед сестрата Да си отвори очите и ушите и тогава да говори.Скакво ги изликувахте болните като няма лекарства
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През март - избързали сме били, и половин година врява и ялови протести, гладни били.През номври - закъснели сме били, и пак врява и ялови и безпочвени критики.И в двата случая - ялови юмручета и едноклетъчни наядени комплексари, стръвни да яхнат бюджета и европейските субсидии.Пък вие слушкайте мун...идите и *** на воля - само че заради мнимите "революционери" без маски измират и близките ви, и вие, за да вдигате телевизионна пропаганда в името на всенародната гибел и разделение.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се затворим и да има ефект около нас не трябва да има други народи дето да ни пръскат със вируси. Тоя вирус как дойде от Ухан нали беше затворен Ухан с КПП-та ? И какво стана, нищо не стана нали и маски носеха и имаше и военни.
7
2
 
6
 
! Отговори
За неразбралите преди 3 години
Затваряне ще има и догодина по същото време. Да се твърди че мерките са закъсвали или подранили са празни приказки. Това да не е сирене да го отрежеш. Просто се водиш от ситуацията, гледаш да балансираш и да се справяш доколкото е възможно, все едно си на сал в океана по време на буря. Не може да очакваш много просто оцеляваш.
6
2
 
3
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Ей ,държавните как си дават лайкове един друг :)
5
0
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
АЛО БАДЕМОВ КЪЩИТЕ ВИ ЗА ГОСТИ ИМАТ ЛИ ПОСИТИТЕЛИ ИЛИ ВЕЧЕ СЛОЖИХТЕ КАПАНИТЕ ЗА МИШКИ.
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълната вече преминава. Още 2 седмици излекуваните ще са повече.Затварянето на държавата е политически ход, а не медицински! Разберете го!Тиквата иска да удържи властта колкото се може повече и всяка секунда му е ценна!Целта е да окраде още каквото може и след него - потот!Защо мислите, се раздадоха толкова пари на фирмите за бързи кредити? Защо се приеха тези лобистки закони?
3
10
 
14
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
Затварянето е най-умното нещо за българина на който всичко му е смешно! Хайде сега стойте си вкъщи до Април, та да ви дойде акъла. А за парите това че нямате никой не ви е виновен. Спрете цигарите, алкохола и спестявайте. Тогава ще имате не само до Април пари, но и за няколко години напред. Ама акъл...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя ще оставе следа в Това Министерство като слаб министър.и един от демоните в държавата.
1
12
 
5
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Допуснем ли затваряне на градини, ясли, училища, на бизнеса ще продължи до Март! Не бъдете наивни, че ще е до Коледа!