Самоосигуряващите се без една минимална заплата

Нощният труд ще се плаща по левче на час от 2021 г.
8
Самоосигуряващите се без една минимална заплата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в НС отхвърли искането на БСП самоосигураващите се и самонаетите да получат също по една минимална заплата като помощ заради ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса.

Надя Клисурска от БСП настоя, че самоосигуряващите се останаха извън обхвата на всички адекватни социално - икономически мерки, а от утре отново голяма част от хората със свободни професии ще останат без помощ.

Единствената мярка, от която те могат да се възползват, са безлихвените кредити.

"Към момента от тези 200 000 млн. лева осигурени от банките, са усвоени 90 милиона. Само 22 000 самоосигураващи се се възползваха от тази мярка кредити“, каза левият депутат и добави, че самоосигуряващиете са 187 хиляди с адвокати, еднолични търговци и хора на изкуството.

Депутатите записаха още в бюджета за следващата година ставката за нощен труд от 0,25 лв. скача на 1 лев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
фрийлансър преди 3 години
Затова се разведох преди години с държавата - не й ща нито жилото, нито меда.
8
0
 
3
 
! Отговори
БЕЗПЛАТНО преди 3 години
КАСТРАЦИЯ на хората, които са дълготрайно безпарични и безработни и чакат само на социални помощи. Тези гадове имат свободно време и правят секс и се размножават.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Провалено подобие на държава. Само за сравнение ви казвам, че Великобритания отпуска вече ТРЕТИ безвъзмезден транш на самоосигуряващите се там в размер на 34 милиона паунда! Населението им е 10 пъти повече от нашето, т.е. тук би трябвало вече да има ТРЕТА безвъзмездна помощ от държавата в размер на 7 милиона лева само към самоосигуряващите се. А те не дават и една смешна бг минимална заплата въобще. Държавата наясно ли е, че тези хора дават 30% от дохода си като данъци и осигуровки?
6
0
 
16
 
! Отговори
Работник на смени преди 3 години
Колкото до това, че самоосигуряващите се нямали право на подобни облекчения като другите - не съм съгласен. Те също работят, плащат данъци, плащат осигуровки, плащат всичко както останалите. Няма разлика дали си на договор при някой или си плащаш всичко сам - в краен случай, всички плащат еднакво. Така че би трябвало и те да получат обещетение.
5
0
 
4
 
! Отговори
Работник на смени преди 3 години
А бе да ви кажа, на фона на сегашните 0,25 ст. си е нещо. Надника си върви + 1 лв. на час. Т.е. всяка нощна смяна, аз ще по лучавам по 67 лв. В месеца ми се падат по 10 нощни смени, по 7 часа всяка = 70 лв. върху цялата заплата. Добре е, досега вземах за тези 70 часа 17,50 лв.По натам, живи и здрави, ще вземаме повече :)
4
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ми, това просто не е вярно. Майка ми се самоосигурява, вече 4 години. Частна учителка е. Дали не й пострада бизнеса, ами пострада...дали не отнася всички негативи от вируса, комплект с риска да учи децата. И в крайна сметка тези хора ПЛАЩАТ осигуровки, срещу което получават...нищо.
3
7
 
2
 
! Отговори
проф. Ан преди 3 години
Нощният труд е нездравословен и изтощителен. Сигурно има грешка. Не е левче, ами 10. Сигурен съм! Няма уважаващ себе си и здравето си човек, който да работи за левче на час през деня камо ли нощем.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама даже и ромите ли?
1
0
 
10
 
! Отговори
селянин преди 3 години
левче на час????????????нема си кръкам цела нощ с глупости ке се занимавам