Нона Караджова: Възползвайте се от програмите за подмяна на печките

Ще се въвежда забрана за изгаряне на дърва и въглища
Обновена: 27 ное 2020 18:39 | 27 ное 2020 18:29, Екип на Bulgaria On Air
34
Нона Караджова: Възползвайте се от програмите за подмяна на печките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Обръщам се към хората – възползвайте се от програмите за подмяна на отоплителните уреди, защото общините ще бъдат принудени в един момент – притискайки ги от наказателната процедура и недоволството на хората, че дишат мръсен въздух, да въвеждат т. нар. ниско емисионни зони за битово отопление, а възможно и за транспорт“. Това каза бившият министър на екологията Нона Караджова за предаването „Брюксел 1“. Повод за разговора е заплахата на ЕК за наказателна процедура срещу България заради мръсния въздух.

„Това означава, че на територията на цял град или определени квартали ще може да се въвежда забрана за изгаряне на дърва и въглища. Ако до тогава не действа програма, както в момента и както се очаква след една-две години, за безплатна подмяна на уредите на хората, те ще бъдат принудени сами да инвестират в тази подмяна“, допълни Нона Караджова.

Тя подчерта, че в София в началото не е имало желаещи и е трябвало да се удължи срока за кандидатстване. Оповестеното скоро от ЕК намерение е да се разгледа изцяло законодателството в сектор „въздух“, което предвижда въвеждане на още по-строги мерки от сегашните норми и доближаване до препоръките на СЗО.

„Това означава, че общините не трябва да се успокояват от тенденцията в България за непрекъснато намаляване на замърсяването. Тенденцията е абсолютно ясна, вече 7-8 града, заради които бяхме в наказателна процедура, вече са с добър въздух, но са на границата“, предупреди бившият екоминистър.

Нона Караджова заяви, че ако се въведат препоръките на СЗО, „а аз вярвам, че това ще стане, ние отново ще се окажем неподготвени. Трябва от сега да знаем, че по отношение на фините прахови частици ще има по-строги норми“.

Бившият министър на екологията се обърна към хората с думите: „Моят призив към всички и към общините е, да се възползват максимално от програмите и да си подготвят отсега проектите, защото те ще бъдат финансирани и от 2021 г. нататък. Това да бъде приоритет на общинските съвети. Когато се гласува такса „битови отпадъци и чистота“ да не се водят полемики и популизъм, а да се гласува за много по-широко миене и почистване на улиците, тъй като това е един сериозен източник на замърсяване“, категорична е Нона Караджова.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ - в събота, 28 ноември, от 17.30 часа по Bulgaria on air!


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
ЕДНО ВРЕМЕ БЪЛГАРИТЕ СА СЕ ОТОПЛЯВАЛИ САМО НА ДЪРВА. ЗАЩО ТОГАВА НЕ Е ИМАЛО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА??? ТЪРСЯТ СИ ПРИЧИНА НЯКОЙ МАСТИТ ТЪРГОВЕЦ ПАК ДА НАПЪЛНИ БАНКОВАТА СИ СМЕТКА. АМИ СПРЕТЕ ДА ВНАСЯТЕ БОКЛУКA НА ИТАЛИЯ И ЦЯЛА ЕВРОПА И ДА ГО ГОРИТЕ ТУК И МНОГО БЪРЗО ЩЕ СЕ ПРОЧИСТИ ВЪЗДУХА.
30
1
 
1
 
! Отговори
оцелял от българин преди 1 месец
Изчезни тъй па ОФСО!
Проблемът в цял свят се нарича "Шайка".
29
0
 
0
 
! Отговори
Уууу преди 1 месец
ОК, разбрах! Съвпадение на имената.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Уууу до ууу

В този сайт пиша винаги под този ник от няколко години. От името ми на латиница. Във факти съм 00000014. И ти за мен си менте след като преди година те засякох и си казах -- егати плагиата. А иначе, живей си, не ми пречиш. Особено пък като мислиш като мен.
27
0
 
1
 
! Отговори
Уууу до ууу преди 1 месец
Кой пише с името ууу? Навсякъде ментаци! Даже поздравът ми копирал. Аааа..

По темата: В градовете не трябва да горят въглища, дърва/пелети-с уговорки. Например да е в сертифициран котел/печка с изправна с-ма за газовете. До нас има един чешит, дето гори само въглища и е на "калкан" с кооперация на 5 етажа. Хората му предлагат да купят с техни пари климатици и да плащат тока, но говедото е инат, иска да пуши и така с години. Той без да му забранят, ще гори докато е жив и може
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние като допотопници се отопляваме с дърва и въглища, а руснаците в Дубна стартират работата на първото изкуствено слънце на земята - първият в света термоядрен реактор. Енергия и топлина в неограничени количества.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"да се гласува за много по-широко миене и почистване на улиците, тъй като това е един сериозен източник на замърсяване“
-------------------------

Разгеле. Дишаме многолетен прахоляк и няма кой да мие улици и тротуари.
24
0
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
До Вейхайвей

Да и затова сме във феодализъм на ДС чорбаджии изедници.
23
2
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 месец
До абоната е на ~~~~~~~
Само че при нас няма никакъв европейски капитализъм. При нас е пост социализъм, което е по-лошо дори от социализЪма.
22
1
 
3
 
! Отговори
предКоледно преди 1 месец
Дядо Коледа кажи ми,
как да се отопля аз,
щом парите не ми стигат,
ни за дърва, ни ток, ни газ ?

Ти Снежанка остави ми,
имам си една мечта -
с нея заедно таз Зима,
да се топлим по-така.

Ако нещо се прецака
направи така в резерв -
джудже с чували чакам,
дръвца да ми събере.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема проблеми - да забраняват дръвата и въглищата. Я че си горим гуми.
20
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Странно име ми се струва това Нона. Нора звучи по-добре.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да се забрани, но няма контрол. В България много неща са забранени, но се случват.
18
1
 
22
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Подмяна напечките, какво е това ?
Значи, сменяте печката която гори дърва с такава дето гори пелети, но .....
Пелетте се правят от .......дърва + смоли (въглеводороди) което се правят от нефт. Т.е. горите отново дърва и нефт! Разликата е, че вместо да дадете 400 лева за дърва за един отоплителен сезон, то ще дадедет 1400 лева за пелети (дърва). Т.е "наште хора" ще отворят по-големи гуши !
17
0
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
Европейския капитализъм се оказа голям залък, за днешния българин тук.
Относително скоро няма да има и вода, за да го преглътнете ...
16
0
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Печки с печки за дърва ли ще бъдат подменени ? Има добри печки Канака и такива руски. Направени от тенеке 4 мм. и започват от 800 лв. и стигат до 2-3 000.Така добре ли е ?
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЦовете могат да горят отпадъци само с подходящите филтри, което не се спазва в София.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печки за пелети. Пелетите от какво са направени? Какви смоли пък има там?
Защо няма разширение на екстрата, доказано екологична и икономична - централно парно отопление? Топла вода, електричество...
Горят европейския боклyк.. Сътвориха колосални градски каньони - в София естественото проветрение е запушено от плътното застрояване... Милиони са се приготвили да лапнат, без дългосрочен ефект, без, без.. Откачена работа
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните абсурдни мерки, забраняват дърва и въглища, ама не контролират забранените а изгаряние, гуми, пластмаси, текстил, автомобилни масла, кабели и т.н.
12
12
 
11
 
! Отговори
weR1 преди 1 месец
Време е да се спре с тази малоун*ина с дървата и въглищата.Забраната трябва да е за всички без изключение.За дърва всяка зима дават колкото за един климатик или пелетен котел (като изключим гномите по селата ,които си секат наволя и сключват сделки с "познати" горски за безплатен огрев) и после се чудят що имат здравословни проблеми.Вечер в невероятния курорт Банско например,не можеш да гледаш и дишаш от дима на ****те чобани. Люти ти на очите. Така е и в столичните квартали с къщи. Докога бе?