След затваряне на фитнесите - всяка разходка може да е тренировка!

Ето как да извлечете най-много ползи от ходенето из парковете
29 ное 2020 15:40, Теодора Драгоева
22
След затваряне на фитнесите - всяка разходка може да е тренировка!
Снимка: Pixabay

Често ходенето е възприемано като полезно движение, но далеч по-лека форма в сравнение с бягането. Благодарение на по-бавното си темпо, ходенето е ефективна форма на движение за много хора, които нямат сили за джогинг.

Разходките имат много ползи за здравето - повишават сърдечния ритъм, а от там подобряват здравето на сърцето, укрепват костите ни и намаляват риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, коронарна болест на сърцето, диабет тип 2 и някои видове рак.
 
Все пак, тъй като ходенето е упражнение с ниска до умерена интензивност, по-рядко може да доведе до положителна промяна в теглото на човек. Сред положителните аспекти на разходките е техният страхотен ефект върху психичното здраве на човек. Според учените, дори кратката, 10-минутна разходка, повишава нашата енергия и доброто ни настроение.
 
Тъй като пандемията на COVID-19 продължава, все повече хора изпитват стрес, страдат от безпокойство и несигурност. От изобилието от изследвания знаем, че физическите упражнения оказват добро въздействие върху настроението, съня и управлението на стреса. За това е полезно да се опитвате да се разхождате повече, дори да е само из квартала, в който живеете. Старайте се да ходите пеша поне по 20-30 минути на ден.
 
За допълнителна полза, опитайте се да наблюдаватее разходките си и обърнете внимание на петте си сетива - усещането, че краката ви докосват земята, звуците около вас и т.н.
 
Ходенето като тренировка е малко по-различно от спокойната разходка. Всяка крачка ангажира квадрицепсите, подколенните сухожилия, глутеулите, флексорите на тазобедрената става, прасците и предницата на големия мускул на долната част на краката.
 
Ходенето може да бъде чудесна тренировка, ако се постараем. Скоростта ви на ходене трябва да е от около 80 стъпки в минута, като постепенно я увеличавате до около 100 стъпки в минута. Можете също така да увеличите интензивността на разходката си, като ангажирате повече мускулна маса, като например размахвате ръце, докато се движите с по-бързо темпо.
 
Полезни съвети как да превърнете разходката си вижте в тренировка ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Арабела преди 3 години
Аз отслабнах 5-6 килограма от началото на пандемията, точно защото почнах да се движа доста повече и да се храня по-здраволсловно и да пия по-рядко алкохол. За това допринесе и фактът, че не съм стъпвала в ресторант или кафене от март. И нямам никакво намерение да се връщам към "нормалността", що се отнася до заведенията, защото в действителност никога не съм била удовлетворена от качеството на храната и обслужването в българските ресторанти, за да поемам и риск от заразяване.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешни са ми онези с пътеките. Отвън стадион с писта слънце, нашият се затворил да тича на пътеката. А онези ***, дето ходят с кола до фитнеса, направо чупят тъпомеро. И ти се кокошини, вика "аз спортувам, батенце". Какво спортуваш бе? Сврял си се като някой плъхх и чупиш стойки.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навънка винаги е било по яко да спортуваш,бягане,набиране на лост и кофички ти правят тялото много по качествено от фитнеЦа...
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извадих дъмбрлите от килера. Два по деветнайсет кила. Ще свършат работа. Малко лостове, малко ластици. И всяка сряда и събота вечер във кварталното фитнесче - собственика ми е познат и ми е извадил ключ, имаме си график, плащаме си. Ботокса да го продухва.Всеки си намира начин. Но няма как с една разходка да компенсираш тренировка в зала, ако ще и да се сцепиш отзаде.
13
2
 
6
 
! Отговори
А преди 3 години
А може ли с ръце в джобовете и да играем тенис.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да му мислят софиянци - мръсен въздух, а падне ли снегът, ще им отнеме цяла зима да почистят улици и тротоари. Ако можех, само на село щях да си стоя зимата.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз реших да се поразходя,ама заради вируса улиците бяха заринати с трупове и чували няма!
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви разходки ви подгониха, половината ми познати и приятели дори до магазина и кварталното кафене си ходят с колите. Факт е че масата народ е затлъстял и по-скоро ще пукне от мързел, отколкото от корона вирус. Жална им майка завалиите.
9
1
 
9
 
! Отговори
Пържола маниак преди 3 години
Може, а и ако внесеш 2-3 кубика дърва и тон въглища.........те ти фитнес!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ковидотделенията недостигат хора. Хората с излишък на енергия да запретват ръкави и да помагат да се измъкнем от кризата.
7
3
 
2
 
! Отговори
Валери Симеонов преди 3 години
Какви разходки ? В панелките заключени в отделни стаи. Всички с маски. Никакъв контакт един с друг. Особено 'ОПАСНИ " са децата. За тях подходящо е мазето . На гладно ,а и не се чува. Да пищят ,да викат ...Не ги понасям защото съм ***!!!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИ МЕНЕ МЕ МЪРЗИ ДА ХОДЯЯЯ
5
1
 
2
 
! Отговори
Чичо, преди 3 години
Най - добре е да се гръмнеш!
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буахаха. Фитнесът не е спорт, а козметична дейност за стойкаджии и стойкаджийки с ниско самочувствие и сериозни комплекси. Къде го бутате пред ходенето, смешниции
3
10
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Не е добра идея това - ще се струпат много хора там и то пак ще е кофти. Най-добре щеше да е Борисов да въведе пълен локдаун, с КПП-та. И така да изкараме минимум 2 месеца. След това щеше да е доста по-търпимо положението.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една разходка може да бъде ползвана за успокоение, за сливане с природата, за подобряване на настроението, за излизане заедно със семейството или с любимия човек. Но, да се твърди, че една разходка е кардио-тренировка е нелепо. Така лъжете себе си и хората. Ускореното ходене или бягането е кардио-тренировка. Необходимо е сърдечния ритъм да бъде повишен минимум 40% над нормалния да за има полза за сърдечно-съдовата система и сърцето.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винкела валери симеонов нали иска и парковете да затваря?