ГЕРБ довършва мандата, ще има ли промени след изборите?

Коментар на социолога и политически анализатор Първан Симеонов
4 дек 2020 09:42, Анисия Иванова
215

По всичко личи, че третото правителство на Бойко Борисов ще довърши мандата си. Ковид вълната измести фокуса от протестите към живота и здравето на хората. Възгласи "Оставка" обаче все още се чуват от площада. Дали успешното излизане от коронакризата ще разчисти пътя на Борисов за следващ мандат?

"Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Има и друг проблем - България е едно от застаряващите общества. Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех", каза социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов в ефира на "България сутрин".

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

"Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки", отбеляза социологът.

По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и Ковид-19 не са нещо хубаво.

"Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите. Много е рано, има много неизвестни. Само преди три седмици Борисов се кълнеше, че няма да затваря държавата. Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна", подчерта Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че е много реактивно.

"През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. "Патриотите" вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", коментира политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Алтернативата е партията на безпартийните ако не се създаде все още няма да се гласува за никой а не комунисти и костовисти
155
1
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Алтернатива е партията на безпартийните ако се създаде ако все още не се е създала няма да се гласува за никой
154
3
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Идва партията на безпартийните и да не дойде все още малки тепартии ще имат много повече депутати и ще направят коалиция а герберастите с техните 25 45 депуата изпадат в канала
153
5
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Идва партията на безпартийните а герберастите с техните 30 40 депутата изпадат в канала
152
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще ни усмъртят герберите крадливи и лъжливи
151
12
 
14
 
! Отговори
Фактите преди 3 години
ГЕРБ ще бие на изборите и то с много. Народа е разумен, вижда и разбира кой върши работа насред пандемията и кой само всява смут и интриги. Да си кажем право че българската нация оцеля само и единствено благодарение на Бойко. Бойко, който винаги се завръща. И ако днес смъртността у нас е относително висока представете си как щяхме да паднем под един милион ако комунистите бяха на власт.
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаДПС може и 7 процента да не видят тоя път. Да не мислиш че на дахлиите не им писна от на Доган лъжите и феодалщината!
149
12
 
8
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
ГЕРБ ще бие на изборите с разлика около 10% и новото правителство задължително трябва да бъде подкрепено от ГЕРБ!
148
3
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До До 163"ДепОтати":):):):)Ти да не си учил в едно училище с Просото бе?:):):)
147
4
 
7
 
! Отговори
До 163 преди 3 години
Щом мислиш, че няма алтернатива на сричащи и корумпирани депотати, значи да язакриваме тая държава.
146
1
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До leleДПС ше те управляват единствено,ако кабинет направи краварката от долния ляв ъгъл:):):):) НаТези тъпизми къде ги ръсят от ДБ вече никой не се хваща:):):)
145
11
 
2
 
! Отговори
lele преди 3 години
Трябва да гласувамевсички за ДПС . Те и без това ни управляват. Когато са на власт,поне лично ше си поемат отговорностите, а не чрез други потавени лица като Бойко,Каракачанов,Нинова,Слави Трифунов и.т.н. Единствено демократите,които така или иначе няма да спечелят гласоподаватели мисля,че не са под влияние. Но предложението ми остава така или иначе.
144
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе с тия отрови може и да не изкарат мандата си ...
143
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ няма алтернатива!
142
4
 
12
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДЧИЦИ преди 3 години
159- ЗНАЧИ ЛОШИТЕ ОТ ГЕРБ- НАРЕЧЕНИ ПО ДОЛУ ЗМИЯРНИК ДНЕС СА ПРЕДЛОЖИЛИ ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ИЗВЪНРЕДНИЯТ ТРУД /ТИЯ ЧАСОВЕ ДО 300/ А БСП СА РАЗВАЛИЛИ ЗАСЕДАНИЕТО ЗАЩОТО ЛОШИТЕ ОТ ГЕРБ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ. КОГО ЗАЩИТАВАТ БСП- ЕДРИТЕ СПОНСОРИ- ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ, БЕЗ ЧИИТО МИЛИОНИ ТИЯ Г А Д И Н И НЯМА ДА ПОМИРИШАТ ПАРЛАМЕНТА.
141
6
 
4
 
! Отговори
Ако ГЕРБ спечели преди 3 години
Ще се саморазпусне поради липса на матрял от който ще трябва да съберат милиардите който сега раздават...
140
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма значение коя партия ще е всичките са проевро-проамеро-профашистки ефекта ще го видим до 5г във вид на чували и загуба на територия ако не и ликвидация на държавата.
139
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДНЕС 4.12.2020Г- БСП НА ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ ЗАЯВИХА, ЧЕ УМИШЛЕНО СА ПРОВАЛИЛИ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ЗАЩОТО ГЕРБ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ, А ИМЕННО- ПРЕДЛОЖИЛИ ДА СЕ ГЛАСУВА ДВОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИЯТ ТРУД КОЙТО ГЛАСУВАХА ДО 300Ч. АМА ДРУГАРИ СОЦИАЛИСТИ, АМА ВИЕ НАЛИ ЗАЩИТАВАТЕ РАБОТНИЦИТЕ ИЛИ ВИЕ КОИТО НЕ МОЖЕТЕ БЕЗ МИЛИОНИТЕ НА ВАШИТЕ МУТРИ ОЛИГАРСИ ПРОВАЛИХТЕ ЗАСЕДАНИЕТО- ЕЕЕ АМА ДРУГАРИ ЕДРИ МИЛИОНЕРИ СОЦИАЛИСТИ АМИ ЗАЩИТЕ БЕДНИТЕРАБОТНИЦИ- ТЕ ВИЖДАТ И ПОМНЯТ И НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 149 150Мили Боже........това ако не е виц, то тогава вече не се съмнявам в "диагнозата" на Иво Христов за 80%!!!!
137
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя чува ли се какво приказва???? гробаджиите НЯМАТ НУЖДА ОТ ПОЧИВКА, ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ИЗРИТВАНЕ!!!!! Народът така се е настървил срещу тях и боко, че ще види "мандат" през крив макарон! А тия под-ли-зурковци, които сега го подкрепят, ПЪРВИ ЩЕ ГО ПРЕДАДЪТ!!! Те са си предатели по принцип и по рождение! Един тома биков колко "струва" само.......както го плюеше ПРЕДИ, СЕГА го възнася, а ПОСЛЕ ще го закопае!!!! Предателите ВИНАГИ си остават предатели!!!