ГЕРБ довършва мандата, ще има ли промени след изборите?

Коментар на социолога и политически анализатор Първан Симеонов
4 дек 2020 09:42, Анисия Иванова
215

По всичко личи, че третото правителство на Бойко Борисов ще довърши мандата си. Ковид вълната измести фокуса от протестите към живота и здравето на хората. Възгласи "Оставка" обаче все още се чуват от площада. Дали успешното излизане от коронакризата ще разчисти пътя на Борисов за следващ мандат?

"Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Има и друг проблем - България е едно от застаряващите общества. Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех", каза социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов в ефира на "България сутрин".

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

"Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки", отбеляза социологът.

По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и Ковид-19 не са нещо хубаво.

"Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите. Много е рано, има много неизвестни. Само преди три седмици Борисов се кълнеше, че няма да затваря държавата. Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна", подчерта Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че е много реактивно.

"През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. "Патриотите" вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", коментира политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
8
 
14
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Докато Кауна Радеф на Шипка и Импексовите комунисти, отричаха вируса и горяха маските, правителството се справи колкото можа, въпреки съпротивата Мънгъровците на Славуца, Костинбродската отрова и отровните кърлежи, водени он *** и Ян Бибиткян и Гнома. Изведнъж се изпариха мантрите за добрата Соц. ПСЖ ваксина, която уж ни спасила през първата вълна, а не работата и взетите мерки от щаба и правителството. Питам сега, тия червени Мангърски болшевишки кухи червени манерки, защо сега тая ваксина не ни спасява. Сега оная *** Бенатова, какво ще пита ген. Мутафчийски, и ще поеме ли вината, ч
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 128 реалист... ама ***!Искаш да живееш все на последно място в класациите! За БСП и сие да прав си, ама има други партии?!
114
6
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До Емил Боев. Стига си писал глу.пости.Тази мантра, как ГЕРБ докарал държавата до разпад и пълна катастрофа, ни е омръзнала. Май забравяш, че това се случва, когато БСП са на власт, та после ГЕРБ трябва дълго време да възстановява нещата. То затова и не можем да мръднем - защото периодично червените гадове идват и ни връщат години назад.
113
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60Абсолютно прав си! Извинявам се за просташкото ти! За сега съм единствения, който е съгласен с изложението!И аз също съм интернешънъл, ама ми се живее в България, която за съжаление е още населена инф ан ти лни де би ли!
112
10
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
ГЕРБ може и да има нужда от почивка, но ние знаем какво се случва, когато другите некадърници дойдат на власт.Тотална катастрофа. Така че, по-добре пак ГЕРБ
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 124 Емил БоевЕмо. Г-н Боев. Ако наблизо има ваш родител, моля ви да му кажете да ви плясне зад врата и да ви каже да влизате в час.
110
3
 
6
 
! Отговори
GG преди 3 години
До ЕмилКак ще издържиш още 4 години ? На ръба си...
109
8
 
8
 
! Отговори
Емил Боев преди 3 години
До Калеко Алеко Чудно забрави да споменеш шопара Пеевски , гелосаният бандит и разбойник от Разград Кирил Домусчиев ,Васил Велев ,Доган и цялата кохорта от бандити и разбойници от ГЕРБ И ДПС Със главатар Бойко Борисов -чекмеджето със пачките и златото .
108
6
 
6
 
! Отговори
Емил Боев преди 3 години
До GG Какви заплати бе неграмотен ,заплати ама за директорите на болниците и на държавната администрация .Я *** при обикновените хора да видиш колко пари взимат бе ненормален гербаджия .Онзи ден чете ли че хазната е на червено със 183 милиона лева а държавният заем е във размер на 35 милиарда лева .И накрая припкай бързо при психиатъра че само той може да ти оправи болният мозък никой друг .
107
4
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Средите които поощряват усещането за хаотичност в България, са тези които се крепят на петата колона..Техните сегашни представители, продължават старита доктрина спусната от Кремъл, още от времето на Бузлуджанския конгрес и зачеването на столетницата..Влизането на България в ЕС, НАТО и произтичащите от тава реформи в правосъдната система, които засегнаха Черепите, Василевците, Баневи, Арабаджиеви и т.н., няма как да се харесат в офиса на ген.Решетников на "Позитано 20" и на беквокалистите им....
106
10
 
7
 
! Отговори
Емил Боев преди 3 години
За пример ще дам болниците дето назначените селски тарикати и бюрократи от ГЕРБ взимат по един и половина милиона заплати за година .Това източване на здравната каса е като пладнешки обир и не подбира ни сини ,ни червени ,ни гербаджии ни депесари никой .А за ваксините и те ще бъдат окрадени а фризирите ще отидат по направление към къщите за гости пак на тези същите бандити и разбойници от ДПС И ГЕРБ
105
3
 
3
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
До Анонименаман от тези пенсионери бе. като че ли те са всичко на света
104
7
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
До Емил БоевКакъв крах бе ? Заплати и БВП двойни за 10 години. Това ли е крахът ? Крах е само за вас русофилските ***
103
11
 
6
 
! Отговори
Емил Боев преди 3 години
Е как така ГЕРБ ще спечели изборите пак ,след 11 години на власт те доведоха до крах цялата държава окрадоха де що има за крадене и щели пак да спечелят .Този Първан Симеонов или е много луд или е взел много пари за да плещи тези глупости .Или народът настина е много *** да избира пак бандити и разбойници на власт .
102
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ГЕРБ има шанс пак да бъде първа политическа сила, явно хората живеят добре, живеят в просторни къщи, карат нови коли, не се притесняват за утрешния ден, няма престъпност и корупция, администрацията всичко прави вместо тях, няма опашки, здравната система е една от най добрите с последно поколение оборудване и много добри лекари, които не искатпари и животът е малко над средния стандарт на ЕС, тъй като сме държава с малко население. Браво Бойко.
101
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбира се че ще има пълно с трупове на пенсионери и пр ще е
100
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
XСтига сте давали гласност на тия платени социолози. ГЕРБ имал успех в управление на кризата, първи по смъртност в света ли е успехът, или тотално разпадналата се здравна система. Дано българинът има по-дългосрочна памет от няколко месеца, като дойдат изборите.
99
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете ама селяни прости нормално обръщение ли е в тази медия?
97
16
 
0
 
! Отговори
Честито преди 3 години
След изборите ще честитим на новите управляващи - Републиканци за България, а за другите няма да си спомняме.