ГЕРБ довършва мандата, ще има ли промени след изборите?

Коментар на социолога и политически анализатор Първан Симеонов
4 дек 2020 09:42, Анисия Иванова
215

По всичко личи, че третото правителство на Бойко Борисов ще довърши мандата си. Ковид вълната измести фокуса от протестите към живота и здравето на хората. Възгласи "Оставка" обаче все още се чуват от площада. Дали успешното излизане от коронакризата ще разчисти пътя на Борисов за следващ мандат?

"Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Има и друг проблем - България е едно от застаряващите общества. Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех", каза социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов в ефира на "България сутрин".

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

"Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки", отбеляза социологът.

По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и Ковид-19 не са нещо хубаво.

"Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите. Много е рано, има много неизвестни. Само преди три седмици Борисов се кълнеше, че няма да затваря държавата. Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна", подчерта Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че е много реактивно.

"През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. "Патриотите" вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", коментира политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
1
 
! Отговори
R преди 3 години
До Анонимен И дадойдат такива още по-неграмотни като вас ли. Искрено ви съветвам да си купите българска граматика за 3ти клас , да я прочетете няколко пъти и след това да си купите и същата за 4ти клас......
175
2
 
2
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Промени след изборите ще има,колко и какви,ще решава само и единствено Синагогата!?
174
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятай колко са я окъсали разните видове гладни камyнета, чалгари, убитници от държавата и дъбъ-тъ щом са докарали Първанчо да обяснява как щели да спечелят изборите :)))Набийте си го в главите - ГЕРБ ще има 4-ти мандат! Факт.
173
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако все още в България има умни хора но искат децата им да са прости като тиква, 14518нека да гласуват за Герб.
172
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите са за затвора, а не за парламента!
171
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гроб не са партия, а ОПГ, управлявана от алчен и дърт мафиот с килийно образование, прочел една детска книжка до средата!Това е абсолютен срам за всеки нормален българин!
170
12
 
17
 
! Отговори
Mariya Atanasova преди 3 години
Който и да спечели, да си върши работата и да работи за Българският народ. На мен никой нищо не ми е дал досега въпреки, че пиша в защита на България. Нямам възможност да ходя по площадите. Моите пари се харчат в България. Времената са трудни за управление. Не всякой се наема да управлява. В целият свят има проблеми. Освен ГЕРБ аз не виждам други. Програмата на управление да се подреди правилно. Да не вървим по пътя на Гърция. Гърците пак ще се оправят, защото си знаят интересите и имат добри политици. България да отстоява своите интереси и да не се подава на агитации по някои важни истори
169
13
 
16
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
В офиса сме 12. От тях 3 няма да гласуват засега, двама се чудят за кого, но няма да е за бсп или герб, а останалите са за герб.Офиса е в центъра на София, заплатите са по над 3000 лева.Смятайте кой колко е наясно каква конфигурация ще имаме на изборите.
168
6
 
13
 
! Отговори
За ГЕРБ ще глласуват преди 3 години
1--милион ! Това е администрация полиция и др. Има и много фирми лапащи здраво....така ,че не очаквайте ей-- така да си заминат ,много здраво са се окопали . Ако няма масово гласуване процента им пак ще е като на предните избори . Това ,че не се гласува масово за тях е най- добре !
167
4
 
11
 
! Отговори
нн преди 3 години
ГЕРБ и БСП ще имат по 60 депутата, останалите по 10-15 депутата. Ще стане абсолютна бъркотия и нови и нови избори. Чака ни италиянския модел, избори до дупка, ако не се чукнат по главите нашите политици.
166
22
 
10
 
! Отговори
10% преди 3 години
ГЕРБ ще вземат 10%. Ама не рушвет а като резултат на изборите. Че може и толкова да не хванат.
165
19
 
9
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До анономен Правилно ще идват пари от европа ,ама не за теб а за гербаджийските фирми ,за къщите за гости ,за суджуците и за калинките неграмотни .За теб един гол мамул и нищо друго .
164
5
 
5
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДЧИЦИ Двойно увеличение на нощният труд ,но и увеличават работните часове под натиска на олигарх капиталистите .И няма да има пет дневна работна седмица ,а шест дневна .А ти байно си либерален хибричник .То и без това вие глобалистие и либералите сте за 35 полови видове ,а не комунистите .
163
5
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Христо Христов а то само данъците ли .От първи януари се увеличава водата и ще стане като тока ,такса сградна инсталация ,такса пренос на вода и тн .Да не говорим за хората дето имат герани във дворовете си десет кубика безплатни другите по пазарни цени и водомер на всичкото отгоре .И после соца бил лош а либерал капитализма много добър .
162
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв мандат бря..сега ще има ваксина ,но няма да има желаещи,министъра от 3 дни говори, първи лекари и полицаи,вече са на опашката .
161
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако случайно тиквата се опита да вземе пак властта и да изкупи всички депутати тогава вече 1 милион ще излязат и ще изринат народното събрание
160
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения държавния е форумния премиер с харема а тиквата си заминава още месец два и остават и си заминава повече няма как да вземе власт няма как да купи всички депутати за да вземе властта
159
20
 
18
 
! Отговори
Амииии.... преди 3 години
Може всеки да се упражнява в бръщолевене, но няма да промени ищо - на пролет ще има победа на ГЕРБ и нов мандат на единствения държавник в България - Борисов ! Само като забележка : През есента на 2021 г. ще си изберем нов президент, който няма да е комунист !
158
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията на Цветанов няма да вземе и 0.8 от процента идва партията на безпартийните с 100 % и да не се създаде все някога ще се
157
2
 
5
 
! Отговори
До 113 преди 3 години
Новите управляващи са партията на безпартийните няколко милиона и да не се създаде а твоя Цветанов е под 1 процент