Захарова нападна България и НАТО, МВнР й отговори

Москва твърди, че НАТО разполага в България и Румъния настъпателни оръжия
573
Захарова нападна България и НАТО, МВнР й отговори
Снимка: БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви днес, че НАТО разполага в България и Румъния настъпателни оръжия, които могат да бъдат използвани срещу Русия.

По време на редовния си седмичен брифинг Захарова изрази безпокойството на Москва от увеличената военна активност на НАТО в района на Черно море.

"Модернизира се инфраструктурата на България и Румъния. На тяхна територия се разгръщат настъпателни оръжия. По време на учения се отработват сценарии, които предвиждат нанасянето на удари включително по територията на Русия чрез американски стратегически бомбардировачи, които могат да носят ядрено оръжие", посочи тя, цитирана от БНР.

Мария Захарова  допълни, че въвличайки в дейността си страни като Украйна и Грузия, НАТО ги подтиква към противопоставяне срещу Русия. Без да назовава пряко Съединените щати, Захарова намекна, че те са отговорни за дестабилизирането на обстановката в Черноморския регион.

От българското външно министерство не закъсняха с реакция на думите на Захарова. „България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава“, заявиха от МВнР в отговор на твърдения на руската страна, че НАТО разполага бойна техника на територията на страната ни и в Румъния и се разработват сценарии за удари на руска територия.

"Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември", пише още в позицията.


573
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
6
 
4
 
! Отговори
Ко е рекнъл преди 1 месец
Безцицестият травестит от цирка на Пиздин е без значение за България
443
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадеца вика -Дръжте крадеца.
442
9
 
8
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 1 месец
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета на опашка пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
441
1
 
4
 
! Отговори
САЩ страхува Рашките преди 1 месец
Що така?

Нъл си има безаналогови оръжия, Кинжсли и т. Н. ?!
440
0
 
4
 
! Отговори
Помня преди 1 месец
До Пян Гъ 431 Те ни предлагаха лозунги и манифестации , ама вече не вървят.
439
1
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
До къде я докарахме. Още нямаме Ф-16 и Русия вече се страхува.
438
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Св. Сава е днес. :)

Утре пък е Ал. Невски, да ви е честито!
437
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** на Сталин

За отмъщение Бог ( който е Българин)

Пишеш глупост. В голяма заблуда си. Бог НЕ е българин. Бог не е нито грък, нито българин, нито сърбин, нито северномакедонец,нито руснак, нито западняк, нито американец, нито китаец или арабин. Истинския Бог - Християнския е от Богоизбрания Еврейски народ.
436
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Русия има трески за дялане, не винаги отношенията ни с нея са перфектни, но все пак тя не ни е враг.
435
1
 
1
 
! Отговори
аз да ви преди 1 месец
Егати нас раното нато щом от една жена се страхува
434
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До България и НАТО

България и НАТО, как добре звучи, какво благородство излъчва...

Всичко друго, друже, противност, но не и благородство...
433
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълно естествено е Русия да бъде притеснена относно това, че има уви много държави в Европа, които не я харесват. Напълно естествено е отношението на Захарова, като се значе, че НАТО се въоръжава и създава бази в страни, близки на Русия. Напълно естествено е Русия да се подготви за самозащита, когато американците използват наивните евопейци за собствени натируски цели и за пушено месо.... Ох, дано и този път България да постъпи правилно, не ми се иска военен конфликт с Русия
432
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сложна тема, не е лесно... Мисля, че трябва да имаме все пак внимателни и невредящи отношения с Русия. Русия все пак не ни е враг.
431
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Анонимен434
Колко приказки си изговорил и нищо по същество! Но е лошо да се отнасяш така към Родината си, защото и ти си част от нея...Ако нещо не ти харесва обсъди го. Нека видим твоето мнение и защо то е такова. Когато всеки си каже мнението от своята гледна точка, може и да стигнем до истината, която е обемна и задължително включва всички гледни точки /стига да не са лъжливи, измислени или изкривени!/
430
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Чебурашка
От къде имаш тази информация за разговора на Сталин с Идън? През декември 1941г. Великобритания е твърде ангажирана с Япония в Азия, за да се интересува от България, а и е твърде невероятно Сталин да говори така след като по това време започва голщмото контранастъпление на руските войски край Москва и изходът от войната е все още твърде мътен...
429
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 423 България и НАТО

“Благородство“ да ти имам коефициента на интелигентност (малко едноцифрено число!). Тази държава и за “двеста“ не става както казваше цар Слънце по друг повод. На такива трябва да им се забранява да се размножават -дърпат средното аритметично надолу! Пат и патаран, ако сте го гледали
428
4
 
0
 
! Отговори
MCM преди 1 месец
От днес се почва масовото ваксиниране на руснаците, а в същото време Put in Спутник V заговори за необходимостта от технологичния напредък и изкуствения интелект. Случайност? Не мисля...
427
12
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Русия застава в позиция гузен негонен бяга- скоро ще започнат да се страхуват и от сянката си! Колкото по-бързо решат проблемите си със Запада, толкова по-добре, а то може и да изпаднат в хронични състояния, хистерия и др. подобни.От друга страна, мисля си, че това положение устройва някои кръгове в обществото на Русия - на тях не им се искат промени, демокрация..Те знаят, че трябва да си ходят, но това не им харесва и гледат да проточват нещата..с изпитаните средства от времето на студ.война...
426
4
 
10
 
! Отговори
Пян Гъ преди 1 месец
Захарова да пита Горбачов: защо СССР се провали и предаде блока; що напъдиха БГ да се спасява; що не инвестира мащабно в БГ; що не предлага мащабна алтернатива - престижен военноикономически съюз с обмен на кадри/технологии/капитали. Вместо това мърморят "що правите това, що онова?" И евро-гей-ския съюз не е стока, но предлага завършен продукт, а те? Какво предлагат?
425
6
 
16
 
! Отговори
Я преди 1 месец
Модернизираме си инфраструктурата затова пречим на Русия. Това разбрах.