Захариева потвърди готовността на България за преговори с РСМ

България не е наложила вето, а не е одобрила преговорната рамка
9 дек 2020 17:00, Елка Василева
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство в ЕС.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция, след като се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски в МВнР.

Още по темата

Захариева подчерта, че неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка.

Няма съмнение ,че се намираме в деликатен етап от своите отношения, коментира тя и допълни, че в основата на нашата позиция стои неизпълнение на договора от 2017 г.

Оценяваме решението на министър-председателя Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски за специален представител за България като положителна стъпка, каза още българският външен министър.

По думите й, това, че Бучковски ще има срещи и с премиера, с президента, и с вицепремиера Каракачанов показва, че България възприема това назначение като стъпка в правилната посока и като продължение на диалога, възстановен с посещението на министър Буяр Османи, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Простотията българска е безкрайна. Македонците се борят за бъдеще,ние се ровим в спорно минало. Нито Европа,нито света ще застанат зад комплексарските ни мераци.Вземаме се нещо много на сериозно. Поредните грешни стъпки спрямо Македониа. От всичко това ще пострада БЪлгария.Дай му на българина да мрази нещо без да го познава.ВМРО вън от политиката.Опознайте Македониа за да е обикнете.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев казва, че антифашистката борба е в основата на макидонската идентичност, значи визира периода около Втората световна война 1939-1945.Тогава, за каква античност, какъв Самуил, какъв Гоце Делчев иде реч, дефакто си призна, че 1945 година е началото на северомакедонската история. Въпросът е, как може няколко световни лидери, да поддържат несъстоатната позизия на Скопие? Невежество, неглежиране на проблема с кражба на българска история и език, или открита ненавист към партньор вНАТО/ЕС-България
25
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Руските продажници в България,насила ще ни скарат с целия свят. България отново избра руските цели и намерения,вместо своя национален интерес. Помнете ми думата в момента изпадаме в ужасна международна изолация. Тиквата ни приближава към четвърта национална катастрофа. Само да припомня,че и предишните три бяха заради Македония.Нашите цели можеха да бъдат постигнати само ако постоянно се излагаха, договор с конкретика и срокове,а не с пожелания и общи формулировки.
24
5
 
6
 
! Отговори
Каренин от Петербург преди 3 години
Г-жа Захариева е моят любим политик! Дама от класа !!!
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да изнесат една статистика колко Макета се казват Самуил дето им бил цар там се казват Горан Зоран Драган Зарко Оливера все сръбски имена нито едно Самуил няма и такова населено мядто кръстено на него пък после Цар Дамуил дето е написал че е цар на българите бол Македонски айде стига толкоз
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да изнесат една статистика колко Макета се казват Самуил дето им бил цар там се казват Горан Зоран Драган Зарко Оливера все сръбски имена нито едно Самуил няма и такова населено мядто кръстено на него пък после Цар Дамуил дето е написал че е цар на българите бол Македонски сйде стога бе
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе бой за тия помашки главоци
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ванче Михайлов е казал отидете в Истамбулската библиотека и архив там има много отговори не знам какво чакат тези Макета при положение че се ожениха за българки тези са едни тартюфи
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дето казвате със всички се разбираме обсче отидете ли в РСМ и там не разбират какво им говорите иначе са татикати-полиглоти
18
2
 
4
 
! Отговори
Абе защо така преди 3 години
С обикновените руснаци можем да се разбираме чудесно, съсъ сърбите също, а управниците им все са против нас ! Тия и те са техен продукт !
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да се преговаря.Има си договор и той трябва да се изпълнява.Да си бега макето дома и да се запретва.Първо с комисията по истолическите въпроси.И да не се правят на улави.
16
2
 
5
 
! Отговори
Аха преди 3 години
А Захарова потвърди ли, че такава готовност има и някъде в македонските земи ?
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е един, защо Захариева и ръководеното от нея министерството допуснаха това изказване на немския министър Рот,от него на т.н македонци им поникнаха криле!Защо не обясниха същината и дълбочината на проблема?Това че има истерия в момента е виновно външно министерство, скопските дипломати и лобисти свършиха повече работа от нашите. Така че да се стягат и да се учат да защитават България и вето до дупка,но умно.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за простотий ..... Кой кой е и на кой капата носи , големи яйца !!!... Това Не пълни тарапезата !
13
4
 
7
 
! Отговори
Тинтири минтири преди 3 години
Али Бали.Те това е.*** народ прости политици.Навсякаде е едно и също в целия свят.Пълна простотия.Само си пълнат гушите и баламосват простите.Това е истината.Продават ни Ефтино,за си печелят време и пари.
12
4
 
7
 
! Отговори
ехооо...айларипиии.. преди 3 години
А какво стана с ИНТЕНЗИТЕТОоо...?София вече не вЕЕЕрва на сълзи!!! ВЕТО докле им уврат Скопските тиквуняци и престанат да крадат българската история!!!Иначе ще видят ЕС през крив МАКЕДОНСКИ макарон!!!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дипломатически език това означава: Преговори до приемане на условията ни. Иначе вето, пардон неодобряване на преговорната рамка.
10
3
 
11
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Страшна сладурана е Захариева !!!
9
4
 
10
 
! Отговори
бля...бля..бляяя... преди 3 години
Вятър и мъгла....ВЕТО до дупкаааа!!!!!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдее нашата министърка удари на задна.Правилното изявление е :Готови сме да потвърдим ветото.Щом иска да преговаря,значи е готова на компромис,защото няма за какво да се преговаря.Или приемат условията ни ,или ВЕТО.Средният път е да създадем нова лъжа .