Задържаха нагъл измамник, откраднал пенсията на 89-годишен в София

Измамникът е в пенсионна възраст, бил е рецидивист, обясни Ивайло Иванов
10 дек 2020 09:15, Петя Славова
54
Задържаха нагъл измамник, откраднал пенсията на 89-годишен в София
Снимка: Кадър, Нова тв

Задържан е мъж, измамил и откраднал пенсията на 89-годишен мъж в София. Това заяви пред Нова тв главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Според Иванов, мъжът е рецидивист с множество обвинения и е на пенсионна възраст.

"Той се беше укрил, но след проведени действия е установен и задържан. Той е рецидивист, многократно осъждан. Има осем присъди за измами и една за грабеж", обясни главният секретар на МВР.

По думите му, откраднатата сума е била открита у него и тя ще бъде възстановена на възрастния човек.

Наглата кражба се случва посред бял ден в София. 89-годишният мъж се разделил с 400 лева минути, след като е взел пенсията си от пощенския клон в столичния квартал "Гео Милев".

Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата, а измамникът се представил за главен касиер от пощата. Той казал на пенсионера, че са му дадени с 50 лв по-малко . Възрастният мъж дал цялата си пенсия, но по-късно разбрал че е станал жертва на измама.

Всеки месец 89-годишният Иван Дечев сам взима пенсията си от пощенския клон в столичния квартал "Гео Милев". Прибирайки се към дома си, към него се приближава сив автомобил. Шофьорът спира и заговаря възрастния мъж.

"Видях, че на задната седалка имаше разхвърлени хартии и отгоре 50 лв. Шофьорът избърза да каже „дядо, аз съм главния касиер на пощата, касиеркатата ти е дала 50 лв. по-малко към пенсията".  Започнах да броя парите дали са толкова, колкото получавам. Той като видя, че ми треперят ръцете ми каза да му ги дам, за да ги преброи по-бързо. Дадох ги с цялата си наивност. Започна да брои и каза "тези са за теб". Даде ми и педесетачката, която стоеше на седалката. Когато ми ги върна обаче аз почувствах, че са по-малко. Тогава той тръгна веднага”, разказа потърпевшият.  

След секунди пенсионерът осъзнава, че от 700 лв. пенсия липсват 400 лв. Търси помощ от служителите на магазин за касови апарати, пред който се разиграла измамната схема. Именно те подават сигнал на 112.

"Човекът се беше разтреперил, а ние притеснили за неговото здраве. Той се чувства виновен за това нещо. И аз го разбирам. Не знам какви са тези хора, които могат да постъпят така, но се случва и то на сравнително оживена улица", коментира случилото се собственикът на магазина Георги Иванов.  

"Не съм допускал, че може да има такива хитреци. Стана ми обидно към самия мен, че на 89-години не съм се научил в какво време живеем. Аз не съжалявам за парите. 400 лева се изяждат, 400 лв се изпиват – както казва народната мъдрост, но моралът не може да се върне", споделя Иван.

Признава, че за пръв път в живота си става жертва на измама и се обръща към престъпника така: "Достави ли му удоволствие, че е надхитрил един възрастен човек и го е оставил без препитание за един месец. Защото аз разчитам на тези пари. Той е обезличен човек. От него обществото не може да очаква нещо хубаво", каза пенсионерът.    

Въпреки че след случилото се 89-годишният мъж вече е изгубил част от вярата си в хората, има и такива – които ще се опитат отново да  я възвърнат с добри постъпки.

"Има хора, които искат да ви помогнат с някаква малка сума, знам че нямате нужда, но ако можем да ви направим една банкова сметка,  за да ви помогнат", обърна се собственикът на магазина към 89-годишния мъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога рецидивисти ще ходят свободно по улиците и ще тормозят нормалните хора. Правосъдната ни система какво работи всъщност, явно там куцат здраво нещата. Докато няма правосъдие ще цъкаме и ще се възмущаваме от наглостта на престъпниците.
36
0
 
18
 
! Отговори
бг преди 3 години
400 тояги на голо публично като в Индия откъдето произлиза крадеца
35
0
 
20
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Защо никога не се публикуват снимки и имена на престъпниците, а само на жервите? Чий права защитават законите и т. нар. свобода на словото?
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимка и от кое раьонно ще го пуснат, само това ми трябва! Още пред РПУто ще му счупя ръчичките и съм сигурен, че полицията няма да реагира, щото са заети да стачкуват за повече пари.
33
0
 
16
 
! Отговори
ЗАЩО ГО КРИЕТЕ?????? преди 3 години
Покажете му физиономията на тоя бандит, поне от личната карта!
32
0
 
15
 
! Отговори
- преди 3 години
ДРАНЕ!!!
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да видя лицето на измамника.Кратко интервю да се направи с него.Да му се зададат въпроси от различно естество.Любопитно ми е на какво ниво на развитие е мозъкът му.
30
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука много се изказват как стареца сам си е виновен, ще ви кажа само едно, станете вие на 90 години и тогава ще ви питам аз главата ли ще ви държи, краката ли ръцете ли.
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка статия за престъпления , виновникът винаги е познат на полицията или с криминално минало...
28
41
 
6
 
! Отговори
Lupi преди 3 години
700 лева, а реват. Къде е тръгнал на 90 г. да се реди на пощата? Предлагат безплатно получаване вкъщи, ама нали трябва да клюкари с другите старци.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много неприятна случка. Гнусна. Да се подиграваш с наивността, добротата (граничеща с тотално невежество и простотия) и доверието на хората... Да му беше дръпнал чантата и да избяга- повече го приемам. Но да излъжеш- не. Аз съм човек с огромна заплата. Повече от 200лв. в брой нямам. Плащам всичко с карта или телефон, така правят и родителите ми на по 75, именно за да няма какво да им откраднат. Ограмотете и вие вашите родители. Разбирам, че 1.50 месечно за поддръжка на сметка не е малко, ама...
26
0
 
30
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До The real DDDДа!Покажете снимката му!!!!Във вторник (08.12) един такъв открадна портмонето на майка ми-на 82 год в тролей 5!Може би това е станало на Плиска-слизала и крадецът се е бутнал в нея,пожелал да й помогне при слизането.Публикувайте снимки на всички престъпници,господа от МВР!
25
0
 
35
 
! Отговори
PAPI преди 3 години
мъжът е рецидивист с множество обвинения в СЛУЧАЯ Е ВИНОВНА ДЪРЖАВАТА !!!
24
4
 
14
 
! Отговори
GG преди 3 години
До пияницаЕе наркоман, държавата все ти виновна ?!
23
0
 
24
 
! Отговори
Юри Орлов преди 3 години
срам....човекът взима пенсия защото е заслужил.човек живял и градил държава.човек научен на доброта и уважение-факт че се доверил на тези "оберджии".тъжно е ...тезе "оберджии"заслужават да им се обясни нагледно и "назъбно" ,защо постъпката им е недостойна...сдържам се да излея гнева си ...бих ги наказал така че повече няма да си помислят да нарушават реда.но за това трябва да се грижат мвр ...явно няма респект от мвр щом се случва това ...и е ежедневие ...
22
34
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
И моите съседки отсреща взимат едната 800, другата 700лв. Този дядо и той 700лв. Същевременно един пич, квартирант на 40 години някъде, с него си пием водка в барчето до нас понякога ми казва, че бачка охранител някъде на кънда в дивия на Витоша, о 12 часа смени за 690лв на месец. Пияндетатa охранители на Женския и те са с по 12 часа смени и взимат и те 700лв. Егaти и държавата, пенсионерите да взимат колкото работниците. Затова се спасявайте по-младите както можете, но не разчитайте на държават
21
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядото може да си е получил парите обратно, но изхабените нерви и притеснения от измамата - никога...
20
24
 
8
 
! Отговори
Мики преди 3 години
Тука само рокфелери с по 700 лв в единия джоб.Карикатури смешни.
19
47
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно са му много 700 лева на стареца,щом ги"раздава"с лека ръка!
18
12
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Че 700 лв пари ли са? Ако за теб е така си за съжаление.