Оставаме отворени за диалог със Скопие, но България няма да си затваря очите

Подкрепата ни остава, но не е безусловна, посочи Захариева
12 дек 2020 17:50, Красимир Ангелов
339
Оставаме отворени за диалог със Скопие, но България няма да си затваря очите
Снимка: ВМРО

"България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение по време на конференцията "Западни Балкани".

Форумът, който протича онлайн, е организиран от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

В изказването си Захариева увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Според външния министър, Северна Македония е неглижирала предупрежденията относно неспазване на договора за добросъседство.

"Въпреки всичко България остава отворена за диалог, и вярва, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация", отбеляза Екатерина Захариева.

Още по темата
Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви по време на форума, че България не може да даде съгласие за начало на преговорите за Северна Македония при преднамерено нарушаване на договора за добросъседство

Не оспорваме правото на самоопределяне, а настояваме за политическа и историческа коректност, заяви българският евродепутат на конференция "Западни Балкани".

"Ако има някакъв спор в момента между Република България и Република Северна Македония, той е основан само и единствено на неприятния факт, че властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство, който беше подписан преди 3 години и половина. 3 години и половина бяха загубени преднамерено, организирано от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Македония, а по мои подозрения - не желаят и Република Македония да бъде пълноправна част от Европейския съюз", заяви още Джамбазки и продължи:

"3 години и половина ние любезно, но твърдо предупреждавахме, че в случай на неизпълнение на договора, няма как да се получи българското съгласие за започването на тези преговори. Между другото - днес много се говори, че България е наложила вето. Не! България не е наложила вето. България не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите абсолютно законни основания за това на база на международното право”.

Джамбазки посочи, че договорите се подписват, за да бъдат спазвани и то стриктно, честно и коректно и от двете страни.

"Когато имаме неизпълнение, когато имаме саботаж, когато имаме недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват. Няма как България да подмине това с лека ръка и да си затваря очите. Това е основата на българската позиция", заяви още Джамбазки по време на международната конференция, която тази година се провежда онлайн. По думите му има среди, които се опитват да изопачат истината и да представят българската позиция като враждебна.

"Да твърдят, че едва ли не България не признава самоопределението на гражданите на Република Северна Македония. Или ги карала как да наричат част от своето самоопределение или част от своя език. Това е абсолютно невярно, това е изключително непочтено твърдение, лъжливо твърдение. България не оспорва правото на самоопределение на когото и да е било. Ние просто настояваме за историческа и политическа коректност - когато става дума за събития отпреди 1944 г. и когато става дума за самоопределението на редица фигури, част от българската история, част от политическата история и българската национална борба за освобождение", допълни той.

Според Джамбазки без Западните Балкани Европейският съюз няма да бъде завършен и няма да бъде окончателен както географски, така и геополитически.

"Знаете, че Западните Балкани са обект на засилен интерес от пропаганди и от геополитически интереси на държави извън Европейския съюз, които нерядко са, ако не враждебни, то поне засилено конкурентни", допълни евродепутатът.

Той наблегна на факта, че около нашите морски граници в акваторията на Черно море и Средиземно море се развиват процеси, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани и изследвани.

"И държавите от Европейския съюз трябва да водят засилена външна политика там, защото случващото се около нашите граници засяга пряко бъдещето на неговия южен фланг", подчерта заместник председателят на ВМРО.

Според евродепутата за България, за българската сигурност и за сигурността на южния фланг на НАТО не може да има никакво съмнение, че трябва да бъдат развивани отбранителните способности на всички държави в този регион, които са част от Северноатлантическия договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"няма русофоби, има хора бранещи се..."Напротив, тук е пълно с русофоби, така ги подбират. Русофоби са в редакцията и пишещите в коментарите (което често е едно и също!). Една от целите на този сайт е точно да сее бясна русофобска пропаганда и тук под всяка статия се навира точно това. За това им плащат. Русофобството сега е официална политика, ако не си готов да плюеш по Русия, не те взимат на работа в медиите. Отвратително, долно и продажническо поведение
275
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО324 Произходът на Путин,истината за неговите родители е потънала в мъгла. Всеки,който е разследвал това е убит.Грузия,Баку,Ташкент...разследвало се е на различни от централна Русия места. Пък и лицето му не прилича по антропология на това,на руснаците.
274
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Апропо,любимият ти Путин е татарин,факт.--------Пхахаха :)))Е, това вече изби рибата!
273
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
".За азикот:има многу поблиски азици на Балканот српски-хрватски-босански-црногорски 4 азици со помали разлики и нико не вика дека е диалект на соседната држава."-------- Това са глупости и самият този цитат го доказва. Най-близък до македонския е българският език, освен ако не Освен това в самата МК има различни диалекти, така че щипският например е много по-близък до софийския шопски, отколкото до охридския или банския.
272
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До"Въпроса е защо го правим сега,можехме много по-рано преди 10години на пример и сега всичко да е приключило.Освен това ако ги обичаме толкова и ги приемаме истински като наши братя къде бяхме 75години?"Нищо не правим "сега". Предупреждавахме ги за това отдавна, просто сега се опитаа да започнат преговрите официално. А 45 години Русия командваше парада и нейния интерес беше акедония и България да се разделят културно, което и стана благодарение на сръбските комунисти.
271
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До"Още един въпрос,защо не ги спряхме в НАТО.За НАТО е необходимо да няма различия в прочета на историята,за ЕС е без значение"Напротив, точно обратното е. За НАТО няма никаква нужда да имаме съгласие, защото икономиките ни не са обвързани, нито е възможно вътрешнополитическо влияние по тази линия. ЕС е съвсем друга бира.
270
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин Великоморавският княз Ростислав прогонва учениците на св.св.Кирил и Методий, няма как, кирилицата да е създадена за моравците.Целта на княза е била латиницата и католицизъм за хората там, което и става. Българският цар Борис I Покръстител приема радушно учениците Наум, Климент, Ангеларий, Горазд и Сава, като им предоставя условия, да преобразуват глаголицата в кирилица, разбираема за българите в обширната му държава.Да превеждат на нея църковна книжнина, за първи път.
269
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На античките трябва да им се обясни, че учениците на светите братя Кирил и Методий, сред които е и Климент Охридски, прогонени от моравския княз Ростислав, са били приети радушно в България от българския цар Борис I Покръстител и са преобразували глаголицата в кирилица, по неговата воля.Борис I ги изпраща в различни части на държавата си, да просвищават българите.Климент царят изпраща в Охрид, географската област Македония.там той създава Охридската школа, имаТърновска, Преславска... школи
268
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 316. Виж сега. Няма нужда да се мъчиш да се представяш за българин. *** си обратно в сайтовете от където си дошъл и там си цвъкай опитите за манипулиране. Но там май Ви затвориха всички сайтове за коментари за да не излезе истината, а затвориха и някой издания преди две години.
267
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 315. Добър опит за манипулация другарю. Къде бяхме ли. Там където сме и сега и винаги сме били. Помагахме, чакахме, бленувахме, уважавахме и не се държахме като по-голям брат или ментор, но това ни помогна да се събудим от романтичните мечти на миналия век като сега благодарим на тези яростни противници не само на всичко българско, но и на паметта на предците на всички. Не си мисли, че сме се ядосали, сега тъкмо ни мина описването от наглостта и безпардонното лицемерие.
266
1
 
7
 
! Отговори
До преди 3 години
Още един въпрос,защо не ги спряхме в НАТО.За НАТО е необходимо да няма различия в прочета на историята,за ЕС е без значение.Освен това,защо България не спира Сърбия за ЕС учебниците на Сърбите не се различават от Македонските.Защо не спря Хърватска и там също пишат неща като в Македония. Защо Хърватска не спира за езика Сърбия. Тяхния език е на 95% си приличат.Това са въпросите хора.Това показва че нашите политици правата нещо в нечия услуга,но не и наша.
265
7
 
2
 
! Отговори
До преди 3 години
Това че някой някъде е прочел нещо не означава нищо и не разбира какво се случва и защо се случва.Щом пишете тук ядосани и злобно ,това означава че някой си е постигнал целта.До кога ще ви манипулират незнам.Македонците са бесни не че им налагаме вето,а защото го правим сега. Въпроса е защо го правим сега,можехме много по-рано преди 10години на пример и сега всичко да е приключило.Освен това ако ги обичаме толкова и ги приемаме истински като наши братя къде бяхме 75години?Точно сега се сетихме.
264
1
 
1
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Не подозирах че има толкова много хора с дефицит.Не мога да повярвам че има толкова лесно манипулируеми хора. Вие изобщо не осъзнавате какво се случва. Ще ви стане ясно след 50 години. Трябва да може да мислите малко, но не се получава.
263
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Kamenco".За азикот:има многу поблиски азици на Балканот српски-хрватски-босански-црногорски 4 азици со помали разлики и нико не вика дека е диалект на соседната држава."Ами тогава какво се пените за "(северно)македонци в България и Гърция? Такива няма.Или когато ви изнася нямате нищо общо, а когато ви изнася имате толкова много общо, че крадете историята и национални исторически фигури от съседни държави?
262
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
281 Все още се спори в ноуката, какво е защитавал неизвестният автор на средновековниа ръкопис "За буквите", някои учени сматат, че е възхвалявал глаголицата, за до я опази. Преписван много пъти през вековете, дори не е ясно от кой и как е изглеждал оригиналът.руската и сръбската историография често фалшифицират, или премълчават историческити факти, когато това им е удобно.
261
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
284 Панславизмът е създоден от руснаците, ползват го и техните слуги на Балконите-сепаратистите-сърби. Хърватите нямат нужда от панславизма, защото са католици и се родеят със запада. Русия се стреми към световно господство и ползва панславизма, и православието за имперските си цели.Русия е заплаха за света и България.По-далеч от Русия, по-близо до цивилизацията.
260
0
 
10
 
! Отговори
До 290 преди 3 години
Каменсо не разбра ли ,че македонизма като престъпен ви е сменил чипа.Наложен от сръбски,ваши месни сърбомани комунисти ,коминтерна за да може Тито да пребере територията.Дедите ви под сръбска окупация след ПСВ,забранен е българския,а наложен сръбския.След ВСВ с репресии,фалшикации и пропаганда е наложен македонизма за да разделят един народ.Това с фашизма е комунистическа пропаганда,всичко е изопачено,в БГ не е имало фашизъм,а по времето на администрирането БГ е дала милиарди да възстанови СМ.
259
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимавайте с вратите да не стане като с Ж.Желев и Георги Димитров.Последния щеше да подарява територия ,а първия *** за ситуацията им подари цялото име на географска област,гърците почти колабираха.И сега гърците съжаляват за компромиса,защото северна,южна е пак " Македония",името е ябълката на раздора.Маке продължават без никакви скрупули да ползват лобисти,двустранните отношения да са извън преговорната рамка т.е. никога да не се решат,а най безцеремонно да ни откраднат древната държав
258
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак вратите отворени,няма нужда ,затварят се вратите ,да се отворят само за Албания.Както приеха Харватия ,така може и Албания.Те не уважават усилията и добронаметеността ,а положиха свръх усилия да ни дискредитират,че и за НАТО им помогнахме.Да си живеят с Ал.Македонски и да се превъзнасят.Да ползваш името на географска област за идентичност на нация е чиста спекулация ,че и цялата история била "македонска".А защо е македонска,защото те били там от векове преди българите които ги завладяли
257
2
 
9
 
! Отговори
До 305 преди 3 години
Например - няма швейцарски етнос, нито австрийски. За си,ганите обаче може да се каже, че са етнос, макар че нямат собствена държава, понеже имат черти, които ги обединяват и ги отличават от останалите.