Престъпността намалявала, но не и домашното насилие

Имало две ефективни присъди за неспазване на карантината
Обновена: 14 дек 2020 12:00 | 14 дек 2020 12:00, Камелия Цветанова
8
Престъпността намалявала, но не и домашното насилие
Снимка: МВР

Понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност показва статистиката за 2020 г., съобщи  МВР шефът Христо Терзийски пред Нова тв.

„Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу”, добави министърът.

Той коментира и опита за въоръжен грабеж на магазин в София, при който жена нахлу в магазин на голяма хранителна верига, насочи пистолет в слепоочието на касиерката и поиска оборота.
Министърът посочи, че жената е на 34 години без криминални прояви.

„Характерното за случая е, че тя не е предприела мерки, за да се дегизира. Задържана е за 72 часа и ще бъдат назначени психиатрични експертизи. Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват. Оръжието е било газово и законнопритежавано, на неин близък”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката не са достатъчно адекватни.

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.

Още по темата

„Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля, че ще си получи заслуженото”, добави Терзийски.

Той обясни, че икономическата ситуация в страната се отразява на криминогенната обстановка.

„Нормално е, когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има обаче такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо”, поясни той.

Министърът обаче беше категоричен, че няма как да има полицай във всеки търговски обект.

„Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред”, добави Терзийски.

Относно спазването на противоепидемичните мерки в страната силовият министър смята, че част от търговските обекти са въвели добра организация. От началото на декември досега са проверени 1 909 места, а съставените актове са 19.

„Става въпрос за различни нарушения на здравните мерки. В търговските и питейните заведения имахме няколко случая за работа с клиенти. Тази събота отново имаше подобен случай с 40 клиенти”, обяви Терзийски.
Съставените предупредителни протоколи в страната от 13 март за неносене на предпазна маска са 25 000.

„Имаме две ефективни присъди за неспазване на карантината. Едната е 3 месеца лишаване от свобода, плюс 10 000 лева. Другата отново е толкова. Едното от лицата е имало 14 присъди, другото - също е осъждано”, поясни министърът.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как намалява!, то няма престъпност, 100% от анкетираните са доволни от полицията, а дори Ким Чен Ум, не го избират със 100%
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
завряния зет не се е явявал жена му да не го е насъветвала, както и никой не е виждал Нинова с мъжа и, направете проверки и уведомете обществото
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко домашно е хубаво - домашно вино, домашни туршии, домашно насилие.
4
1
 
4
 
! Отговори
Улично насилие преди 1 месец
Следващите протести няма да са особено мирни май. В МВР правят всичко възможно да НЕ регистрират престъпления по жалби, сигнали и свидетелски показания на граждани.
3
2
 
4
 
! Отговори
!?!? преди 1 месец
Гледах го безносия министър сутринта по телевизията, но не го слушах. Каквото и да каже все не е на място. Така е като нарочат един "кримка" от 6-то районно, че става за министър. "Сламен човек", от нищо не разбира, но на ББ-Т точно такива му трябват. Т. нар. "домашно насилие" не е грях, а благодетел, начин за уталожване на страстите, да разбере другият "партньор", че така не може да се постъпва. 1-2 минути и всичко свършва. Един тричасов скандал с трошене на покъщнина да не би да е по-добре?
2
2
 
10
 
! Отговори
домашно насилие преди 1 месец
домашното насилие от страна жените върху мъжете се засилва.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама какво каза шефа на МВР отчаянието сред безработните расте ще почнат да обират и хранителните магазини